Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a fost reprezentat de președintele Consiliului Științific, prof. dr. Emil Constantinescu, la conferința internațională ”Science Evidence-based Decision Making Approaches for the Implementation of SDGs in the Black Sea Region”, ce s-a desfășurat miercuri, 24 martie 2021, în format online.
Evenimentul, organizat de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră, în colaborare cu Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului României și Academia Română, a reunit reprezentanți ai statelor din zona Mării Negre cu scopul de a pune în dezbatere opinii și soluții pentru implementarea efectivă a acelor obiective relevante pentru zona Mării Negre, dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Astfel, propunerile au vizat operaționalizarea planurilor de acțiune și redresare, mai ales după pandemia de COVID-19, stabilite la nivelul Uniunii Europene și a Sinergiei Mării Negre, implicarea mediului academic în dezvoltarea de proiecte sustenabile, care să valorifice resursele zonei, capitalizarea rezultatelor proiectelor commune, desfășurate în cadrul oferit de programul Orizont 2020, dar și implicarea cât mai multor state cu resurse materiale și umane, dar și cu know-how de specialitate, pentru dezvoltarea de activități responsabile, care să protejeze biodiversitatea zonei Mării Negre.
În sesiunea de deschidere a conferinței, președintele Emil Constantinescu a argumentat în favoarea identificării de soluții eficiente, corelate cu obiectivele relevante, dar care să evite căderea în pericolele utopiei și discursului populist. De asemenea, a argumentat în favoarea identificării de abordări particularizate regional: ”Trebuie să ne folosim de această oportunitate pentru a ne referi la cel mai stringent aspect: cum putem asigura viitorul exploatărilor de petrol și gaze naturale în Marea Neagră, Marea Caspică și în nord-estul Mediteranei, fără a afecta în vreun fel mediul înconjurător. Această problemă necesită o strategie regională, care să răspundă punctual acestor provocări atât de diferite de la o zonă marină la alta. În vreme ce Mediterana și Marea Neagră, precum și alte mări, împărtășesc aceeași importanță cu privire la transport și comerț, ele se diferențiază în funcție de ecosisteme și biodiversitate. Așadar, fiecare zonă are nevoie de o abordare personalizată.”
Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și Rețeaua Universităților de la Marea Neagră au semnat un acord de cooperare pentru activitățile desfășurate în cadrul proiectului ”Dobrogea, martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”, dar și activități de diplomație culturală.