Muzeul Geologic Național a organizat marți, 23 aprilie 2024, vernisajul expoziției „Colecții și geosituri din Dobrogea”, prilej cu care a fost lansat volumul „Catalogul siturilor geologice-paleontologice din România. Județul Constanța”, elaborat de un colectiv de cercetători de la Institutul Geologic al României.
Profesorul emerit Dan Grigorescu, director științific al ISACCL, a fost invitat de organizatori să vorbească publicului, format în mare parte din liceeni aflați în programul „Școala altfel”, despre ariile de protecție geologică din Dobrogea, despre proiectele dedicate patrimoniului natural și protecției naturii în Dobrogea, pe care le desfășoară în cadrul Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în parteneriat cu Facultatea de Științe ale Naturii din cadrul Universității „Ovidius” din Constanta.
În prezentarea sa, profesorul Grigorescu a relevat importanţa ariilor protejate în educația pentru natură a elevilor, arătând că modul cel mai direct în înțelegerea echilibrelor naturii și a nevoilor acesteia ca ele să fie respectate îl reprezentă lecțiile în natură, în faţa valorilor sale cele mai semnificative: Monumentele naturii și Rezervațiile_științifice. A vorbit despre frumusețea carierei de geolog, legată de căutare și descoperire - a unor noi resurse minerale și energetice, necesare economiei țării, a faptelor istoriei vieții pe Pământ, despre care ne spun și fosilele expuse în această expoziție, despre transformările fizice și climatice ale planetei noastre.
Profesorul Grigorescu a prezentat publicația Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Natur-Culturalia, care se adresează în primul rând elevilor și studenților, completând prin informații atractive și trimiteri bibliografice domenii a căror precaritate este recunoscută în programele școlare, așa cum sunt Geologia, Arheologia, Arta.
La vernisajul expoziției au participat și reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului în perspectiva unor viitoare expoziții dedicate Patrimoniului natural și cultural al României.
În încheierea prezentării sale, profesorul Grigorescu a subliniat rolul deosebit al Muzeului de Geologie - clădire emblematică a Capitalei - în propagarea Geologiei și a științelor conexe dezvoltate prin interdisciplinaritate: Geofizică, Geochimie, Geoarheologie.
Un tur virtual al expoziției „Colecții si geosituri din Dobrogea” puteți face accesând acest link: https://my.matterport.com/work/?m=KshcqvCc6uh&back=1