Scrisorile din celebra arhivă diplomatică descoperită în Egipt, la Tell el-Amarna

19 februarie 2021

Scrisorile care alcătuiesc arhiva diplomatică, descoperită la Tell el-Amarna la sfârșitul secolului al XIX-lea, și redactate în diferite limbi orientale, reprezintă o colecție de aproape 400 de tăblițe cuneiforme care reprezintă corespondența diplomatică din secolul al XIV-lea î.e.n. dintre Curtea Regală egipteană și conducătorii statelor învecinate. Majoritatea sunt scrise în limba akkadiană, în hitită, hurrită sau în dialect babilonian. În ceea ce privește tematica lor,  o mare parte din ele au ca subiect logodna prințeselor regale, schimbul de daruri prețioase, aranjamente de călătorie, tratamentul mesagerilor.

Prof. univ. dr. Renata Tatomir a arătat felul în care cercetarea interdisciplinară a tăblițelor de la Tell el-Amarna aduce în discuție aspecte contemporane din domeniul relațiilor internaționale și diplomației culturale, precum: sfere de influență, prestigiu, formarea alianțelor, comerțul, supraviețuirea statelor mici, ascensiunea și declinul marilor puteri. Conferința a reconstituit o comunitate internațională ordonată, foarte dinamică, guvernată de reguli de joc, angajată în comunicări subtile, negocieri complexe și practici diplomatice civilizate, în care mesagerul-spion – adesea un negustor de meserie – are un rol foarte important, acesta practic controlând relațiile diplomatice și economice extinse dintre puterile importante ale vremii. Au fost expuse și implicațiile antropologice culturale (schimbul de daruri, simbolistica puterii, exprimată de relațiile protocolare).

Astfel, arhiva de la Tell el-Amarna sugerează faptul că diplomația antică din Orientul Apropiat, și nu cea din spațiul greco-roman, este strămoașa diplomației culturale moderne. Premisa pentru sistemul diplomatic este dorința de recunoaștere a statutului social (apartenența la clubul marilor puteri, căsătoria dinastică, darurile prețioase). Firul călăuzitor al scrisorilor îl reprezintă setea de recunoaștere și de aprobare cerută de popoarele vecine egiptenilor. Dincolo de a fi un sistem controlat de o mână nevăzută, diplomația culturală atestată de arhiva găsită la El-Amarna indică o realitate care se construiește mereu prin negocierea continuă a părților implicate

Evenimentul a avut loc în cadrul seriei de conferințe Rolul diplomației culturale în corespondența scrisă. Virtutea păcii în scrisorile oficiale și informale din Levant din Antichitate până în prezent.

 

Scrisorile din celebra arhivă diplomatică descoperită în Egipt, la Tell el-Amarna

 

 

 

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu