Epistolografia administrativă a imperiilor antice. Scurtă introducere

15 ianuarie 2021

Prof. univ. dr. Renata Tatomir (Universitatea „Hyperion" din București) a susținut în format zoom conferința intitulată Epistolografia administrativă a imperiilor antice. Scurtă introducere, prima din cadrul seriei Rolul diplomației culturale în corespondența scrisă. Virtutea păcii în scrisorile oficiale și informale din Levant din Antichitate până în prezent.

Odată cu descoperirea scrisului, civilizațiile din spațiul Levantului au trecut la o formă superioară de organizare. Prof. univ. dr. Renata Tatomir a reliefat felul în care documentele antice -  izvoare istorice primare – păstrate de-a lungul secolelor reprezintă o sursă bogată pentru mentalitățile administrative și osatura sistemelor guvernamentale din Antichitate. Astfel, corespondența administrativă, dincolo de aspectul ei practic și utilitar în contexte bine definite, s-a bazat pe o rețea structurată ierarhic de instituții și persoane, modelată de noțiuni preconcepute despre ceea ce trebuia spus sau scris în anumite ocazii. Acest lucru a fost numit „puterea limbajului" sau, după Foucault, „puterea discursului".

De-a lungul prelegerii au fost ilustrate caracteristicile scrisorilor oficiale și interne din Orientul Apropiat Antic, dar și strategiile de comunicare la nivel socio-lingvistic. Dincolo de investigarea utilității acestor documente în reglarea vieții de zi cu zi, cercetarea aparatului retoric, a semnificației simbolice a gesturilor, a cuvintelor și a raporturilor de putere au rolul de a reconstitui civilizația Orientului Antic Apropiat și valorile lui.

Epistolografia administrativă a imperiilor antice. Scurtă introducere

 

 

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu