Despre politețea egipteană antică. Studii de caz desprinse din scrisorile rameside târzii

prof. univ. dr. Renata Tatomir Despre politețea egipteană antică. Studii de caz desprinse din scrisorile rameside târzii

Scrisorile Rameside Târzii (The Late Ramesside Letters), un corpus de peste 70 de comunicări personale redactate în scrierea egipteană târzie, formează una dintre cele mai complete colecții de scrisori din Egiptul antic (cca. 1099-1069 î.e.n.).

O caracteristică esențială a scrierii epistolografiei egiptene antice este aderarea la pozițiile sociale și relațiile dintre interlocutori, permițând cercetărilor actuali să reconstruiască rețeaua ierarhică a persoanelor incluse direct și indirect în acest corpus. Din această perspectivă sunt justificate întrebările Ccum pot afla cercetătorii moderni care comportament comunicativ anume era considerat a fi „politicos" în cadrul acestor relații și cum ne pot ajuta evoluțiile în politețea istorică în acest sens?

Prelegerea prof.dr. Renata Tatomir explorează studii de caz care se referă la diferite aspecte ale analizei politeții egiptene antice: politețea de ordinul întâi, lucrarea feței și politețea discernământului pentru a explora fenomenul „politeții” în egipteana târzie și a reflecta asupra adecvării cadrelor actuale de politețe în cercetarea Scrisorilor Ramesside Târzii.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu