Dr. Akkan Suver
Președinte Marmara Group Foundation
Pandemia de COVID-19 a exacerbat dificultățile preexistente la nivel național, regional și global: conflicte geopolitice, deteriorarea economiei globale, criza democrației, prigonirea populațiilor vulnerabile și marginalizarea. Pandemia de COVID-19 a înăsprit senzațiile de incertitudine, teamă, anxietate și furie care ne încearcă pe fiecare în toate domeniile și la toate nivelele vieții sociale, transformându-ne astfel lumea într-o „societate a riscului” resimțită de din ce în ce mai mulți.
Chiar dacă apariția vaccinurilor împotriva COVID-19 a oferit lumii speranța întoarcerii la o anume normalitate, avem încă un drum lung de făcut, iar „perioada de anxietate – temere – furie” va continua pentru o bună bucată de vreme. Aflându-ne astfel în continuare într-o luptă împotriva pandemiei și în plină tranziție către o lume „post-pandemică”, există, în opinia noastră, șapte elemente esențiale ale realității ce ne înconjoară care trebuie luate în considerare.
Primul element este lumea securității, unde competiția pentru hegemonie predicată pe conflictul dintre Statele Unite și China va deveni din ce în ce mai evidentă odată cu reconfigurarea puterii globale către Asia. Există temeri că „războaiele mercantile” între Statele Unite și China se vor răspândi și în arena geopolitică, marcând perioada următoare pandemiei printr-o suprascriere a economiei și democrației. Gruparea marilor economii emergente BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – va fi înlocuită, după pandemie, de ICASA – grupul Indiei, Chinei, Asiei de Sud-Est și Africii. În următoarele două decenii, aceste țări vor ieși în evidență și vor juca un rol fundamental în sporirea produsului intern brun la nivel global și, astfel, în stimularea creșterii economice pe mapamond.
Cel de-al doilea element demn de luat în considerare este Lumea instituțiilor. În următorul deceniu vom fi martorii creșterii influenței organizațiilor internaționale și regionale, precum Națiunile Unite, NATO, Uniunea Europeană, Organizația Mondială a Comerțului și Organizația Mondială a Sănătății, care vor juca un rol crucial în găsirea soluțiilor la problemele economice, umanitare, climatice și de securitate cu care se va confrunta omenirea. Deja se exprimă opinia că multilaterala „lume a regulilor și Instituțiilor” va facilita reîntoarcerea la „stabilitate și normalitate” în anii 2020 într-o manieră mult mai eficientă decât ar fi putut statele naționale angrenate în tumulturi regionale și globale.
Accesul inegal la sistemele de ajutor social, o uriașă rată a șomajului (în special în rândul tinerilor) și răspândirea sărăciei extreme în care 47% din populația lumii, aproape 3,5 miliarde de suflete, încearcă să supraviețuiască cu mai puțin de 1,5 dolari americani pe zi, împreună constituie cel de-al treilea element: Lumea inegală. Pandemia de COVID-19 a declanșat o exacerbare a diferențelor dintre veniturile celor înstăriți și ale celor săraci, și a înrăutățit drastic problema preexistentă a șomajului.
„Problemele identitare”, resimțite în toate țările lumi în baza diferențelor etnice, religioase și tribale pe de o parte, și „problema polarizării” de cealaltă, bazată pe frica de Islam, frica de refugiați și imigranți sau frica de străini în general, au transformat lumea actuală într-o Lume tribală. Anii următori vor alcătui un deceniu în care politicile identitare și polarizarea vor suprascrie democrația și domnia legii, întărind tendința către introversiune și naționalism și astfel construind cel de-al patrulea element: Lumea introversiunii.
Cel de-al cincilea element este lumea în continuă încălzire. Schimbările climatice globale și încălzirea globală reprezintă o problemă ce amenință toate persoanele, toate țările, și toate ființele vii. Este o problemă resimțită în fiecare domeniu în parte, de la agricultură la asigurarea apei și gestiunea sustenabilă a terenurilor, de la șomaj la stabilitatea economică, de la democrație la securitate - în special în domeniul sanitar –, și nu poate fi rezolvată decât prin „cooperare globală și o nouă înțelegere a politicii și a societății deopotrivă”.
Cel de-al șaselea element este Lumea digitală. Schimbări revoluționare în materie de tehnologie, digitalizare și automatizare, cunoscute drept cea de-a patra revoluție industrială, cu alte cuvinte, apariția „lumii digitale” va continua să influențeze toate aspectele vieților noastre. Considerând că pandemia de coronavirus a transformat deja procesul de digitalizare în cel mai important aspect al vieții noastre cotidiene, evoluția omenirii întru noua „lume digitală” va deveni din ce în ce mai aparentă.
Cel de-al șaptelea element este chiar Lumea pandemiei însăși: COVID-19 a dat forma întregului an 2020 peste tot pe mapamond, și în toate domeniile vieții. Această situație de fapt va continua atât în 2021, cât și în anii ce vor urma. Lupta împotriva COVID-19 a afectat fiecare domeniu de activitate cotidiană, atât de profund încât conceptele de „lume după coronavirus” sau „noua normalitate” au ajuns de uz comun în această perioadă. Pandemia a avut un impact profund asupra vieții sociale și tuturor relațiilor de la nivel local la nivel global, de la viața de zi cu zi la politica internațională. La rândul lor, riscurile în domeniile securității, economiei, democrației și schimbărilor climatice s-au exacerbat cu atât mai mult din cauza pandemiei. A devenit imposibil să ne mai putem gândi atât la anul 2021, cât și la deceniul următor fără recurs la spectrul sistemelor sanitare și la riscul unor potențiale viitoare pandemii.
La ce fel de lume ne putem aștepta?
Răspunsurile la întrebarea ce lume am prefera, dacă ar fi să facem „două alegeri din șase opțiuni”, excluzând lumea pandemiei: 70-75% au preferat combinația dintre Lumea inegală și Lumea încălzirii globale. Următorul set de preferințe, ales de 50-55% din respondenți, a fost alegerea între Lumea digitală și Lumea tribală. Uneori una, alteori cealaltă, au fost alese drept cea de-a treia opțiune. În mod interesant, Lumea securității, înțeleasă pe modelul conflictului crescând dintre Statele Unite și China – alegerea de așteptat din partea respondenților – a fost a cincea în ordinea preferințelor, în vreme ce Lumea regulilor și instituțiilor, cu baza în democrație și domnia legii, a fost cea din urmă preferință a celor intervievați. Așadar, pe baza datelor de mai sus putem sugera că omenirea va experimenta atât anul 2021, cât și deceniul următor pe baza Lumii pandemiei, inegalității și încălzirii globale, cu adaosul unei lumi introspective formate de probleme identitare și polarizare, precum și al „lumii digitale”, a cărei importanță și prevalență sporesc pe zi ce trece ca urmare a pandemiei curente.
Acest lucru ne furnizează, de asemenea, indicii importante despre societate în ansamblu și despre guvernanța globală. Mai întâi, în ecuația securității-economiei-democrației, accentul pe sănătate, economie și securitate are întâietate în fața democrației. În al doilea rând, prin „economie” nu se înțelege creșterea economică, investițiile, sau finanțele; din contră, în acest caz „economia” reprezintă dezvoltarea sustenabilă a umanității; mai precis, ni se cere să găsim soluții la problemele „șomajului și lipsei necesităților fundamentale precum dreptul la sănătate, la hrană sau la apă, precum și mediul înconjurător”. Cu alte cuvinte, înțelegerea „dezvoltării umane” precede abordarea „creșterii economice neoliberale”. În al treilea rând, problemele lumii inegale, pandemice și în încălzire ridică problema „capacității statale” centrate pe individ, contrastând-o suveranității statelor naționale; iar în domeniul securității, problema „securității umane”, în locul securității statale. În al patrulea rând, chiar și în cadrul dezbaterii noastre preferențiale care pictează o lume a viitorului axată pe sănătate, inegalitate și încălzirea globală, conceptelor și principiilor „demnității”, „echitabilității”, „justiției” și „libertății drepturilor” li se oferă întâietate. De exemplu, problemele șomajului și ale sărăciei sunt privite nu doar drept probleme economice, ci și drept un atac la demnitatea și drepturile individului.
Atât în 2021, cât și în deceniul ce va veni, cerințele „luptei împotriva inegalității, epidemiilor și încălzirii globale” ne permit să prevedem cum tensiunile între politică și guvernanță, care au repercusiuni de la vârf până la baza societății și aduc în prim-plan securitatea statală și creșterea economică, se vor aprofunda și exacerba.
În acest cadru, în 2021 se cade să subliniem evoluția recentă a unui nou factor pe arena mondială, acesta fiind noua administrație prezidențială a Statelor Unite. Cabinetul Biden-Harris este axat pe contracararea chiar a acestei lumi prefigurate a viitorului, Lumea pandemiei, inegalității și a schimbărilor climatice. În acest context, deciziile și, desigur, acțiunile luate de către administrația Biden for juca un rol definitoriu în construirea lumii viitorului.