Personalități cu înalt prestigiu internațional din Europa, America de Nord și de Sud, Asia, Africa și Australia prezintă puncte de vedere cu acoperire mondială

8 iulie 2020

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului s-a înscris în eforturile globale de gestionare a situației produse de pandemia de COVID-19 prin proiectul ”Lumea post Pandemia COVID-19: o viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă”. În cadrul acestui proiect de anticipare multidisciplinară a viitorului, a fost lansată platforma online ”Cum va arăta lumea după pandemie?”, care reunește idei, opinii și recomandări din partea unor personalități recunoscute pe plan internațional din domenii vitale: educație, cultură, cercetare științifică, progresul tehnologic, resurse naturale și biodiversitate, sociologie, psihologie, diplomație culturală, etică și morală, responsabilitate civică și leadership.

În cadrul proiectului au fost desfășurate până în prezent șase videoconferințe, la care au fost invitate personalități cu înalt prestigiu internațional, din Europa, America de Nord și de Sud, Asia, Africa și Australia, pentru a oglindi puncte de vedere cu acoperire mondială.

Prima videoconferință a fost organizată de Institut împreună cu Academia Mondială de Artă și Știință și Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, în 30 aprilie 2020, cu tema ”Global Leadership for the 21st Century. Strategies for Transformative Global Leadership” (Leadership global pentru secolul XXI. Strategii pentru leadership global transformativ).

Temele abordare au vizat: rolul mediului academic în gestionarea situației curente și post -pandemie, limitele progresului tehnologic într-o lume globalizată, și crearea de noi politici care să poată fi implementate la nivel global.

Cea de-a doua video-conferință ”How will the world look like after the pandemic?”  (Cum va arăta lumea după pandemie?) a fost organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și Rețeaua Universităților de la Marea Neagră în 14 mai 2020.

Temele abordate s-au concentrat pe: identificarea vulnerabilităților care au condus la apariția pandemiei și cum pot fi ele corectate, provocările și crizele viitorului, rolul managerilor și al liderilor, conturarea leadershipului viitorului.

Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, împreună cu Academia Mondială de Artă și Știință si Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, organizează în perioada 15-19 iunie 2020 conferința ”Global Leadership for the 21st Century. Strategies for Transformative Global Leadership”

Cea de-a treia video-conferință intitulată ”The Role of Academia in the implementation of the SDGs through the COVID-19 crisis” (Rolul mediului academic în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în timpul pandemiei) a fost organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în parteneriat cu Centrul Internațional Nizami Ganjavi în 3 iunie 2020.

Temele dezbătute în cadrul acestei conferințe au privit măsurile urgente ce trebuie luate pentru revitalizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în contextul critic produs de pandemia de coronavirus la nivel global.

Au urmat în 16 și 17 iunie 2020 panelul ”Role of academia: Elaborating vision and strategy for global governance” (Rolul mediului academic în elaborarea unei viziuni și strategii de guvernanță globală în secolul XXI), moderat de Președintele Emil Constantinescu și Dr. Oana Brânda și panelul ”Role of academia in regional sustainable development” (Rolul universităților în dezvoltarea durabilă a regiunilor), moderat de Profesor Emerit Dan Grigorescu și Dr. Oana Brânda,  din conferința internațională ”Global Leadership for the 21st Century. Strategies for Transformative Global Leadership”  (Leadership global pentru secolul XXI. Strategii pentru leadership global transformativ), organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului împreună cu Academia Mondială de Artă și Știință și Biroul Organizației Națiunilor Unite de la Geneva, în format electronic

Temele dezbătute în panelul ”Rolul mediului academic în elaborarea unei viziuni și strategii de guvernanță globală în secolul XXI” au atins domenii de interes în contextul generat de pandemia de COVID-19: educație, sănătate, tehnologie, economie, dezvoltare durabilă.Vorbitorii au subliniat faptul că guvernanța globală, în virtutea convențiilor agreate la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, se dovedește, astăzi, ineficientă și  lipsită de putere în fața noilor considerații politice, geostrategice, economice, sociale și climatice ale secolului XXI.

Temele dezbătute în panelul ”Rolul universităților în dezvoltarea durabilă a regiunilor” au fost: interdependența dintre centrele universitare și regiunile în care acestea se găsesc, conectarea universităților la rețele universitare și de cercetare regionale și internaționale, precum și nevoia dezvoltării rapide a învățământului la distanță, determinată de pandemia de COVID-19, accentuând conceptul de ”învățare armonizată” (blended learning) ca formulă de desfășurare a procesului educațional pe termen lung, în contextul unei crize similare celei prezente.

Un aspect inedit al acestor paneluri desfășurate în format de videoconferință este faptul că vorbitorii au răspuns la întrebările adresate de moderatori, dar și din partea publicului înscris pentru audierea intervențiilor. În acest sens, aplicația de videoconferință a utilizat secțiunea de Chat ca platformă de adresare a întrebărilor.

Rolul universităților în dezvoltarea durabilă a regiunilor

Rolul mediului academic în elaborarea unei viziuni și strategii pentru guvernanța globală în secolul XXI

Ultima videoconferință, desfășurată în contextul amplu al Conferinței internaționale ”Shared Future, Shared Responsibility. UN 75”, organizată de Centrul Internațional Nizami Ganjavi și Fundația Marianna V. Vardinoyannis, a avut loc în data de 24 iunie 2020. Institutul a fost reprezentat în cadrul acestei videoconferințe de Președintele Emil Constantinescu, care a prezentat discursul introductiv în cadrul panelului dedicat ”On Global Governance, the Rule of Law and Ceasefire: How Wars Can Transit into Peace”(Guvernanță globală, domnia legii și încetarea focului: cum se poate trece de la război la pace).

Temele abordate în cadrul acestei videoconferințe au vizat: nevoia definirii guvernanței globale și modalități de implementare a acesteia, nevoia Organizației Națiunilor Unite de reformare pentru a face față provocărilor prezentului, atingerea transparenței la toate nivelele de guvernare, precum și necesitatea stimulării unei culturi a păcii pentru atingerea unei guvernațe globale eficiente. De asemenea, a fost accentuată nevoia cooperării între state în contextul pandemiei.

Emil CONSTANTINESCU: Pacea, fundament al guvernanței globale

Proiectul ”Lumea post-pandemia COVID-19” este realizat în colaborare cu think-tankuri prestigioase cu care au fost încheiate parteneriate, precum Academia Mondială de Artă și Știință, Centrul Internațional Nizami Ganjavi, Fundația Marmara Group, Academia de Diplomație Culturală din Berlin și Rețeaua Universităților de la Marea Neagră, cărora li se vor adăuga și alte entități academice și civice cu care suntem în contact.

Personalități cu înalt prestigiu internațional din Europa, America de Nord și de Sud, Asia, Africa și Australia prezintă puncte de vedere cu acoperire mondială

La dezbaterile organizate până acum au participat, pe de o parte, reprezentanți vizionari ai mediului academic, rectori universitari, președinți de academii de știință și  asociații universitare internaționale:

o             Federico Mayor, Co-președinte al Grupului de Înalt Nivel al Organizației Alianța Civilizațiilor, Director General UNESCO (1987-1999), Rector al Universității din Barcelona; Membru al Consiliului Științific al ISACCL,

o             Dr. Garry Jacobs, Președinte al Academiei Mondiale de Artă și Știință, Președintele Fundației Mother’s Service Society, Pondicherry, India,

o             Profesorul Jeffrey Sachs, Universitatea Columbia, SUA, Director al Centrului ONU de Dezvoltare Durabilă,

o             Juri Engelbrecht, președintele Academiei Estoniene de Științe, fost președinte al Asociației Academiilor Europene (ALEA),

o             Ernst von Weizsacker, vice-președinte al Clubului de la Roma 2012-2018,

o             Prof. Ismail Serageldin, Directorul fondator al Bibliotecii din Alexandria, fost Vice-Președinte al Băncii Mondiale (1992-2000), Fellow WAAS,

o             Pericles Mitkas, președintele Rețelei Universităților de la Marea Neagră,

o             Momir Djurovic, președinte al Academiei de Științe din Muntenegru, Trustee WAAS,

o             Prof. univ. dr. Phoebe Koundouri, Universitatea din Atena, președinte al Asociației Europene a Economiștilor Specializați în Domeniul Mediului și al Resurselor,

o             Prof. Winston Nagan, Universitatea din Florida, Chairman WAAS,

o             Prof.Nikolaos Theodossiou, Universitatea Aristotel din Salonic, președintele Rețelei de Soluții pentru Dezvoltare Durabilă, filiala Marea Neagră,

o             Alberto Zucconi, președintele Institutului centrat pe Persoană, Roma, Italia și Trustee WAAS,

o             Prof. Luciano Sasso, prorector, Universitatea Sapienza, Roma, Italia,

o             Lennart Levi, profesor emerit, Stress Research Center, Universitatea din Stockholm,

o             Marco Vitiello, Departamentul de Științe Politice de la Universitatea Roma Tre,

o             Thomas Reuter, profesor, Asia Institute, Universitatea din Melbourne,

o             Rodolfo Fiorini, profesor la Universitatea Politehnică din Milano,

o             Donato Kiniger-Passigli, reprezentantul WAAS la Biroul ONU de la Geneva,

o             Ramu Damodaran, director al UN Academic Impact,

o             Stefan Brunnhuber, director medical la Institutul European de Medicină, Salzburg,

o             Frank Dixon, consultant în materie de Durabilitate și Schimbări de Sistem, Fondator al Global System Change, New York,

o             Ketan Patel, CEO, fondator al Great Pacific Capital,

o             Jerome Glenn, inventator și CEO la The Millenium Project,

o             Rovshan Muradov, secretar- general al Centrului Internațional Nizami Ganjavi,

o             Prof. David Méndez, Rectorul Universității A.G. Méndez, Puerto Rico,

o             Prof. Karin Markides, Rectorul Universității Americane, Armenia.

Și, pe de altă parte, foști șefi de stat și de guvern, miniștri cu background academic, președinți ai unor organizații internaționale cu experiență în rezolvarea unor crize politice și sociale:

o             Tatiana Valovaya, Director General, Biroul Națiunilor Unite de la Geneva,

o             Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General, Organizația Mondială a Sănătății,

o             Alteța -Sa Prințul Hassan Bin Talal al Iordaniei, Președinte de Onoare al Asociației Euro- Mediteraneene pentru Cooperare și dezvoltare ( din 2012 – prezent),

o             Vaira Vike-Freiberga, Președinte al Letoniei (1999-2007), Director General Clubul de la Madrid, Co-Președinte  Nizami Ganjavi International Center,  Fellow WAAS,

o             Kjell Magne Bondevik, Primul-ministru al Norvegiei 2001-2005,

o             Bujar Nishani, președintele Albaniei 2012-2017,

o             Rosalia Arteaga Serrano, președintele Ecuadorului 1997 și fost Ministru al Educației,

o             Ameenah Gurib-Fakim, președinte al Republicii Mauritius 2015-2018 și Rector al Universității din Mauritius,

o             Mladen Ivanic, membru al Președinției Bosniei-Herzegovina, 2014-2018,

o             Shaukat Aziz, Primul-ministru al Pakistanului, 2004-2007,

o             Eka Tkeshelashvili, Vice-Prim-ministru al Georgiei 2010-2012,

o             Ana Palacio, Ministrul spaniol al Afacerilor Externe, 2002-2004,

o             Herman de Croo, Secretar de Stat, Belgia.

România a fost reprezentată de:

o             Prof.univ.dr. Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, președinte al Consiliului Științific al ISACCL și membru WAAS,

o             Prof.univ.dr. Adrian Curaj, directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, membru în Consiliul Științific al ISACCL și membru WAAS,

o             Dr. László Borbély, consilier de stat la Cabinetul Prim-Ministrului, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, Profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj -Napoca,

o             Prof. Magdalena Platis, Prorector al Universității din București,

o             Prof. univ.dr. Mihai Gîrțu, Prorector al Universității ”Ovidius” din Constanța,

o             Prof.univ.dr. Eden Mamut, Secretar-General al Rețelei Universităților de la Marea Neagră,

o             Prof. univ.dr. Luiza Spiru, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, Președinte al Ana Aslan International Academy,

o             Prof. Monica Răileanu Szeles, Director al Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov,

o             Prof. univ.dr. Elena Helerea, Universitatea Transilvania din Brașov.

Proiectul ”Lumea post-pandemia COVID-19:o viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă” este coordonat de prof.dr. Emil Constantinescu, președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Responsabil de proiect și persoană de contact este Dr. Oana Brânda.

Deschiderea oficială a conferinței ”Global Leadership for the 21st Century. Strategies for Transformative Global Leadership”

 

Pe platformă au fost încărcate contribuțiile:

  • „Un moment al impulsului planetar” (Garry Jacobs – Președintele WAAS, Donato Kiniger- Passigli, WAAS)

Garry Jacobs, președinte - Academia Mondiale de Artă și Știință

 

Garry Jacobs, președinte - Academia Mondiale de Artă și Știință

 

 

 

  • „Absolutismul suveran: o afecțiune pre-existentă care amplifică pericolul pandemiei COVID -19” ( Winston Nagan, Samantha Manausa, Universitatea din Florida)

Winston P. Nagan, membru al Board of Trustees – Academia Mondială de Artă și Știință,  Universitatea din Florida, SUA

 

Winston P. Nagan, membru al Board of Trustees – Academia Mondială de Artă și Știință,  Universitatea din Florida, SUA

 

 

  • „Mâine nu va arăta ca astăzi!” (Akkan Suver, Fundația Marmara Group, Istanbul), urmând să li se alăture și altele în curând.

”Mâine nu va arăta ca astăzi!” (Akkan Suver, Fundația Marmara Group, Istanbul)

 

Dr. Akkan Suver
Președinte - Marmara Group Foundation
Istanbul – Turcia

 

Contribuțiile scrise, dar și dezbaterile rezultate în urma videoconferințelor vor fi incluse în volume separate tipărite în limba engleză și română.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu