În decursul ultimilor doi ani, lumea noastră a fost grav afectată de o pandemie devastatoare care a luat milioane de suflete și a devastat viețile, societățile și economiile tuturor. Printr-un efort colectiv, îi vom putea pune capăt.
Însă, tocmai când speranțele de a atinge o realitate post-pandemie erau pe punctul de a ni se împlini, lumea noastră a fost din nou șocată pe 24 februarie, când forțele militare ale Rusiei au început să treacă granițele Ucrainei. Implicațiile acestei decizii sunt cât se poate de serioase pentru noi toți, dar în special pentru aceia care acum își pierd viețile de ambele părți și aceia care fug peste granițele țării). Ele vor avea un impact major asupra capacității economiei mondiale de a își reveni de pe urma pandemiei.
Noi, ca membri ai Centrului Internațional „Nizami Ganjavi" (NGIC) cu sediul la Baku, Azerbaidjan, lansăm un apel pentru un dialog urgent între Rusia și Ucraina în vederea încetării imediate a ostilităților. Timpul este prețios – cu fiecare oră care trece, situația devine din ce în ce mai gravă și din ce în ce mai mulți oameni își pierd viața. Se pierd deja prea multe vieți nevinovate, și nu putem permite acestei situații să continue.
Recunoaștem și apreciem apelul lansat de Președintele Republicii Azerbaidjan de a găzdui tratative de pace între cele două părți combatante la Baku, în Azerbaidjan. Baku este o locație neutră pentru astfel de negocieri, el servind deja drept o platformă pentru întâlnirile dintre generalii de vârf (?) ai Rusiei și ai NATO care aveau ca subiect discuții despre prevenirea incidentelor militare. Sperăm cu ardoare că Baku va putea juca un rol important și în soluționarea celei mai grave crize de securitate cu care s-a confruntat Europa de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial încoace.
