Lecțiile pandemiei: Volkan Bozkir, președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite (2020-2021)

Începând din aprilie 2020, ISACCL derulează proiectul „Lumea post-pandemie. O viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă", coordonat de președintele Emil Constantinescu și dr. Oana Brânda. În parteneriat cu Academia Mondială de Artă și Știință (WAAS), Centrul Internațional Nizami Ganjavi (NGIC), Fundația Marmara pentru Cercetări Strategice și Sociale, Rețeaua Universităților de la Marea Neagră și Academia de Diplomație Culturală din Berlin au avut loc până astăzi 34 de conferințe în care 238 de reprezentanți ai elitei politice și academice mondiale prezintă o radiografie a lumii de astăzi și răspund la întrebarea cum va fi lumea de mâine.

În interviul acordat dr. Oana Brânda, ambasadorul Volkan Boskir, președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite (2020-2021), răspunde la întrebarea: Cum vor fi Națiunile Unite post-pandemie?

„Lumea nu a trăit niciodată un asemenea dezastru, deși s-a confruntat cu o mulțime de dificultăți, însă pandemia COVID-19 a fost excepțională prin unicitatea ei. Așteptarea era ca Națiunile Unite să fie eficiente și eficace. Îndată ce am preluat conducerea, am atenționat că avem 200 000 de oameni în întreaga lume care își riscă viața pentru a oferi educație și pentru a ajuta oameni, fără luxul de a sta la New York și de a se ocupa de lucruri în mod virtual. Națiunile Unite au 68 de platforme, iar Adunarea Generală a fost singura platformă convocată în persoană. Consiliul de Securitate și-a reînceput activitatea abia în luna mai 2021.

Am avut o sesiune specială despre COVID-19 unde, pentru prima dată în perioada pandemiei, am folosit ecranele Națiunilor Unite în sala Adunării Generale pentru a conecta persoane din întreaga lume: oameni de știință, economiști, politicieni, sectorul transporturilor etc. În acest mod am putut fi unii alături de ceilalți. Și cred că acolo am aflat că se lucrează la un vaccin și el va fi utilizat. Era absolut clar pe atunci că va fi o problemă cu distribuția și exact așa s-a și întâmplat. Așadar, am început campania „Vaccin pentru toți" și, în principal, se spunea acolo că vaccinurile trebuie distribuite în mod echitabil și în toate regiunile lumii. Pentru că, dacă nu putem încheia această pandemie, nu ne putem ocupa de alte dificultăți cu care ne confruntăm sau ne vom confrunta. Acest lucru blochează fiecare mișcare pe care o avem.

La începutul campaniei de vaccinare, cifrele erau înspăimântătoare: 20% din populația lumii, mai ales partea bogată a lumii, avea 80% din vaccinuri și 80% din restul populației nu avea nici măcar un vaccin. Am fost complet împotriva ideii ca vaccinul să devină marfă politică și am contestat deschis acest lucru".

Interviul integral poate fi urmărit aici:

Volkan Bozkir și Emil Constantinescu

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu