Emil Constantinescu
Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului
O discuție despre ”mediu și energie verde” în contextul actual poate părea un subiect mai puțin ofertant. Însă mă bucur că Departamentul de Dezvoltare Durabilă mi-a oferit șansa de a dezbate acest subiect în conferința statelor OCEMN (Organizația Cooperării Economice la Marea Neagră) despre ”Intensificarea cooperării regionale pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.
Pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat că tot ceea ce credeam a fi important și presant poate fi oricând surclasat de un alt eveniment. Până la apariția virusului, problemele referitoare la mediu și schimbări climatice au fost pe agenda de dezbatere internațională. Pandemia a trecut aceste probleme într-un plan secund, dar nu le-a anulat. Din contră, unele state au luat decizii abrupte, lucru care nu face decât să slăbească forța de coalizare a resurselor adunate de actorii internaționali în lupta cu schimbările de la nivelul mediului. Acestea sunt schimbări lente, dar care, în timp, ne vor afecta iremediabil calitatea vieții.
Pandemia ne-a mai demonstrat că, dacă cumva am fi uitat acest lucru, tot ceea ce ne înconjoară se află într-o relație de interdependență. Poate că nu vom putea, în acest context încărcat de gravitate, să controlăm schimbările climatice. Dar avem resursele pentru a ne asigura că nu facem și mai mult rău mediului înconjurător și să folosim ceea ce ne oferă pentru a fi mai eficienți și mai productivi, dar fără a provoca distrugeri.
Exploatarea surselor de energia convențională, bazată pe cărbune, petrol și gaze naturale este extrem de utilă în îmbunătățirea economiei unei țări, însă are un impact negativ asupra mediului în condițiile unei exploatări agresive. Pe de altă parte, utilizarea surselor de energie regenerabilă, surse prietenoase cu mediul, care nu utilizează gaze nocive pentru mediu poate fi soluția la problemele economice și de mediu cu care ne confruntăm. O astfel de abordare poate fi utilă în a ne muta privirea de la exploatarea acerbă a noilor descoperite rezerve de gaz de pe fundul Mării Negre, de pildă, și să ne concentrăm atenția pe inițiative energetice și climatice mai sustenabile, construite cu argumente științifice, așa cum este cazul Strategiei de Creștere Albastră.
De asemenea, energia regenerabilă este o sursă de putere, tocmai prin calitatea sa de a fi regenerabilă. De pildă, energia eoliană este considerată a fi una dintre cele mai sustenabile surse de energie, urmată îndeaproape de hidroenergie, energia fotovoltaică și energia geotermală. Alături de a fi surse de energie regenerabilă, acestea sunt și forme de energie curată, eficiente în a reduce efectele încălzirii globale și emisiile de gaze de seră. Angrenarea acestor resurse într-un sistem lucrativ poate conduce la creșterea numerică a locurilor de muncă, îmbunătățirea standardelor de viață, sporirea numărului locurilor de muncă la nivel comunitar, creșterea veniturilor și dezvoltare comunitară, lucruri care pot avea un impact în contextul amplu al eforturilor pe care le facem în direcția soluționării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Aș vrea să subliniez aici că utilizarea resurselor regenerabile mai sus menționate este cu atât mai importantă în Regiunea Mării Negre, o arie cu un potențial energetic imens, și mai ales în contextul Strategiei de Creștere Albastră, al cărei obiectiv, printre altele, este acela de a dezvolta acele sectoare ce pot genera un număr mare de locuri de muncă. Iar sectoarele ce pot fi dezvoltate sunt tocmai sectoarele care utilizează energie regenerabilă.
Recent, Uniunea Europeană a lansat ”Green Deal”, un plan ambițios de a reduce emisiile de gaze cu aproximativ 50% până în 2030. Planul a devenit cu atât mai ambițios în contextul creat de pandemia de COVID-19, care a mutat atenția spre nevoia de ajutorare a actorilor slăbiți și redresare economică a acestora. Salutar este, însă, efortul făcut de Uniunea Europeană, un proiect economic și politic, de a-și îndrepta atenția spre problematici de mediu și de a căuta soluții care să angreneze întreaga comunitate.
Ne confruntăm în prezent cu o criză sanitară, una economică, una educațională și una a locurilor de muncă. În tot acest timp, mediul care ne înconjoară se deteriorează din cauza atitudinii noastre consumeriste. De asemenea, în timp ce noi consumăm avid, eșuăm în a vedea adevăratul potențial al multor forme de energie, cum este energia verde, în a ne îmbunătăți viața și în a ne recupera economic în contextul actual al pandemiei. Trebuie să fim mai atenți cu mediul care ne oferă o casă, și este sursa bunăstării noastre, să fim eficienți și pro-activi, să construim politici care să-l protejeze și să-l potențeze în același timp, și să încercăm să capitalizăm cât mai mult ceea ce ne oferă.