Lecțiile Pandemiei

Lumea post-COVID 19: O viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă

 

Emil Constantinescu, Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului:

Am plăcerea de a vă adresa un călduros „Bine ați venit” la conferința internațională dedicată „Lecțiilor Pandemiei”, ultimul eveniment programat în acest an în cadrul proiectului „Lumea post-COVID 19: O viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă”. Prin această inițiativă, lansată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în mai 2020, intenția noastră a fost aceea de a crea o configurație inovatoare de noi perspective asupra viitorului omenirii de după pandemie.

Scopul acestui proiect este să strângă cât mai multe contribuții din domenii cât mai diverse cu putință: educație, cultură, cercetare științifică, progres tehnologic, resurse naturale și biodiversitate, sociologie, psihologie, diplomație culturală, etică, responsabilitate civică și leadership. Prin contribuțiile lor, autorii au căutat să afle răspunsuri la întrebările care ne frământau pe toți, dintre ele cele mai urgente fiind: Cum vor arăta domeniile noastre de activitate în urma pandemiei? Va exista cu adevărat „o nouă normalitate”? Și, dacă da, putem oare anticipa cât de „nouă” va fi ea cu adevărat? Ce ar trebui să facă fiecare dintre noi pentru a ne adapta noii realități de după pandemie?

Contribuțiile primite până acum au încercat, fiecare în felul său, să identifice principalele probleme cu care se confruntă diferitele domenii de activitate și să ofere recomandări pentru perioada următoare a acestei crize mondiale. Cu toate acestea, în acest moment, Pandemia este, din păcate, încă puternică, iar încercarea noastră de a aduce împreună o colecție de recomandări și viziuni ale viitorului lumii post-COVID-19 ar putea fi considerată, privind retroactiv, întrucâtva pripită.

Din acest motiv, prezenta conferință reunește o parte a contributorilor la platforma online  „Cum va arăta lumea după pandemie?”, încercând, pe această cale, să revizuim lecțiile pe care ni le-a arătat pandemia. Este încă prea devreme, însă, pentru a putea vorbi de lecții învățate. Și atunci, trebuie, în schimb, să ne concentrăm asupra problemelor pe care le-am identificat, și să încercăm să le preschimbăm în învățăminte dintre cele mai instructive.

Alături de mine astăzi se află doamna dr. Oana Brânda, cunoscută multora dintre voi, persoana de contact și managerul proiectului „Lumea post-COVID 19: O viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă”.

The world post COVID-19 pandemic.  A humanist vision for a sustainable development

 

 

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu