Cum poate fi utilizată moștenirea culturală pentru a face față provocărilor pandemiei Covid 19? Nizami Ganjavi și lumea în 2021

9 martie 2021

 

Ce ar putea crede un poet născut acum 880 de ani despre anul 2021? Aceasta a fost întrebarea la care au căutat răspuns: Vaira Vike-Freiberga, președintele Clubului de la Madrid și fost președinte al Letoniei (1999-2007), Rosalia Arteaga Serrano, fost președinte al Ecuadorului (1997), Djoomart Otorbaev, prim-ministru al Kîrghizstanului (2014-2015), Hikmet Cetin, Ministru al Afacerilor Externe al Turciei (1991-1994), Ismail Serageldin, vicepreședinte al Băncii Mondiale (1992-2000), Ekmeleddin Ihsanoglu, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Abdulaziz Altwaijri, fost director general al ISESCO (Organizația Educațională, Științifică și Culturală a Lumii Islamice).

Din partea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a participat Președintele Consiliului Științific, prof. dr. Emil Constantinescu.

Întâlnirea, în format online, a avut loc pe 9 martie 2021 și a fost prilejuită de celebrarea a 880 de ani de la nașterea poetului Nizami Ganjavi. Evenimentul, organizat de Centrul Internațional Nizami Ganjavi și International Turkic Academy, a cuprins două paneluri în care dezbaterile s-au concentrat asupra moștenirii culturale lăsate de Nizami Ganjavi prin opera sa, dar și cum poate fi utilizată această moștenire culturală pentru a face față provocărilor anului 2021. S-a discutat despre valorile care i-au animat pe liderii politici în perioada Pandemiei (un eveniment care a depășit orice fel de granițe, inclusiv cele politice), despre faptul că civilizația, puternic afectată de efectele virusului nu se îndepărtează de bazele ei culturale, iar noi ca indivizi, avem datoria de a proteja cultura, despre nevoia a atinge un modus vivendi, comprehensiv și incluziv, în care să învățăm unul de la celălalt, dar și despre necesitatea construirii unei noi ordini globale, pe fundamentele celei prezente, învățând din lecțiile pandemiei și păstrând în centrul acestei ordini valori precum pacea, libertatea, justiția, prosperitatea. Toate acestea sunt valorile la care Nizami Ganjavi a făcut referire în operele sale.

Potrivit președintelui Emil Constantinescu, pentru un erudit precum Nizami Ganjavi, pasionat de istorie și legende, ”2021 prezintă o luptă pură între Bine și Rău. Lăsând în urmă moartea și suferința, pandemia care încă nu s-a încheiat ne-a ridicat o serie de întrebări la care nu putem da decât răspunsuri provizorii. Trebuie să luăm în considerare noile schimbări geopolitice și geostrategice, pe măsură ce țările și continentele au încercat să se adapteze schimbărilor cauzate de pandemie. Influența acesteia a fost imensă, ea impunând o reorganizare a instrumentelor puterii sub forma unor noi programe de reziliență, care să fie implementate cât mai curând posibil pentru a încerca să limiteze daunele”.

 

 

 

 

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu