În cadrul Biroului Executiv al Rețelei Universităților de la Marea Neagră, președintele Emil Constantinescu a prezentat studiile Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) pentru dezvoltarea și consolidarea unei rute culturale cu tema „Orașe port în spațiul istro-pontic", temă care face parte din planul de cercetare pentru anul 2022.
Alături de președintele Emil Constantinescu, la prezentarea rutei culturale istro-pontice au mai participat prof. dr. emerit Dan Grigorescu, directorul științific al ISACCL, prof.univ.dr. Carmen Chifiriuc, prorector al Universității din București, și dr. Sabina Ispas, director al Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu" al Academiei Române.
Președintele Emil Constantinescu a supus atenției participanților o serie de patru hărți realizate de experții Institutului, cuprinzând orașele-port din spațiul istro-pontic (atât porturile fluviale, cât și cele maritime), principalele muzee și situri arheologice din aceste orașe, precum și rezervațiile naturale aflate în apropierea lor.
Proiectul rutei culturale istro-pontice este rezultatul unei acțiuni comune a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Rețelei Universităților de la Marea Neagră, Academiei Române, Universității din București și revistei „Știință și Tehnică". Acestora urmează să li se alăture parteneri din Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina, țările care vor lua parte, alături de România, la constituirea rutei culturale. Odată constituită și operaționalizată această rută, ea urmează să fie validată și înscrisă în lista rutelor culturale promovate de Consiliul Europei.