Geoparcul UNESCO Țara Hațegului, premiu pentru dezvoltare durabilă

Universitatea din București, prin proiectul Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, a primit premiul pentru dezvoltare durabilă la categoria Echitate în cadrul Galei Dezvoltării Durabile, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Directorul științific al ISACCL, prof. univ. emerit Dan Grigorescu, a fost inițiatorul și co-fondatorul proiectului care a condus la constituirea Geoparcului dinozaurilor Țara Hațegului, alături de colegii săi  de la Universitatea din București, prof. Dan Manoleli și lector Alexandru Andrășanu.

„Modelul dezvoltat de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este preluat și de alte zone, iar rezultatele foarte bune ale celor două geoparcuri aspirante și profesionalismul echipelor arată formarea unui model românesc și a unei școli, în cadrul Programului pentru Geoparcuri de la Universitatea din București”, a afirmat Alexandru Andrășanu, director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și membru în Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO, cu referire la candidatura Ținutului Buzăului și a Olteniei de Munte la statutul de geoparcuri UNESCO.

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului se mândrește cu faptul că directorul științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof. univ. emerit Dan Grigorescu, a fost inițiatorul  și  co-fondatorul proiectului care a condus la constituirea Geoparcului dinozaurilor Țara Hațegului. Temeiul acestui novativ tip de  structură, care susține dezvoltarea regiunii, este cercetarea științifică desfășurată timp de 30 de ani în regiune, care a antrenat multe generații de studenți, sub îndrumarea profesorului Grigorescu.

În prezent, în cadrul proiectului ISACCL, „Dobrogea, martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”, profesorul Dan Grigorescu cercetează împreună cu profesori și cercetători de la Universitatea „Ovidius” din Constanța și alți parteneri din instituții culturale, regiunea Dobrogei centrale, în vederea constituirii unui nou geoparc UNESCO.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri, care reunește 161 de teritorii din 44 de țări incluse în Rețeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecție și validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din București. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale și culturale, un program de dezvoltare durabilă care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului. Totodată, Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de cele de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiți în Țara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterozaurilor – se mai arată în știrea comunicată de Universitatea din București.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu