Ziua Pământului, care este celebrată în fiecare an pe data de 22 aprilie, a fost sărbătorită anul acesta cu o săptămână în avans.
Fundația „Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă" (GIEDD), Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești" (ASAS) și Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au organizat Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului: „Restaurează-ți Pământul!". La evenimentul desfășurat la Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS), invitați speciali au fost prof. emerit Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al ISACCL, prof. Mihail Dumitru, președintele Secţiei de Ştiinţă a Solului, Îmbunătăţiri Funciare şi Protecţie a Mediului din cadrul ASAS, dr. ing. Constantin Ionescu, directorul general al INCDFP, precum și Viorel Ionica (Platforma Digitală în Agricultura din România).
Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului: „A restaura Pământul înseamnă a restaura valorile fundamentale ale civilizației universale, promovarea umanismului și cultura păcii”
„Sub presiunea evenimentelor tragice ale războiului din Ucraina, cred că este responsabilitatea mediului academic să redefinească, dincolo de conceptul rezilienței, adică revenirea la normele anterioare, conceptul de ius solis și ius sangvinis, dreptul pământului și dreptul sângelui, care au stat la baza dreptului universal, ca și valorile identității naționale europene și universale. Cred că trebuie să plecăm, acum, când există multă emoție, de la o constatare care se impune: pentru guvernanța globală, dezvoltarea durabilă, încălzirea globală se pot organiza demonstrații, festivaluri, conferințe. Dar pentru valori ca libertate, adevăr, inclusiv adevărul științific, dreptate și democrație au existat și, din fericire, încă mai există oameni care pot să își pună în joc propria lor libertate și chiar viața. Cred că sunt presiunea acestor evenimente tragice trebuie din nou readusă în atenție semnificația profundă a noțiunii de patrie. În limba germană se regăsește în cuvântul Vaterland - pământul strămoșilor. Barbu Ștefănescu Delavrancea, de la a cărui moarte s-au împlinit, acum patru zile, 104 ani, scria că „patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci numai pământul plămădit cu sângele și întărit cu oasele înaintașilor noștri". Și scria acest lucru în 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial, în care România a pierdut aproape un milion de oameni. În aceste momente nu trebuie să vorbim numai despre amenințările războiului și despre criza economică și financiară, și cred că este responsabilitatea mediului academic să redefinească conceptele esențiale. A restaura Pământul înseamnă a restaura valorile fundamentale ale civilizației universale, promovarea umanismului și cultura păcii. Acum, pentru prima dată, putem spune cu adevărat că lumea nu va mai fi la fel. Expresia a fost folosită mai întâi după 11 septembrie 2001, apoi în timpul pandemiei. Pandemia se duce, dar lumea a rămas la fel. Dar de data aceasta, după războiul din Ucraina, în mod categoric lumea nu va mai fi la fel.”