Prestigioasa revistă „Nature” a publicat recent un articol care dezbate filiația genetică a omului modern în decursul ultimilor 45.000 de ani în Europa - „Palaeogenomics of Upper Palaeolithic to Neolotithic European hunter-gatherers” -, printre ai cărui autori se numără și profesorul Dan Grigorescu, director științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Rezultatele proiectului care a condus la acest articol, al cărui prim autor este profesorul Cosimo Posth, au fost prezentate publicului larg de Universitatea din Tubingen prin intermediul unui comunicat de presă.
„Este cea mai mare bază de date genomice preistorice obţinute de la vânătorii-culegători din Europa”, a declarat paleogeneticianul Cosimo Posth, referindu-se la datele genomice obţinute de la 356 de vânători-culegători care au trăit în Europa cu 35.000 – 5.000 de ani în urmă, o perioadă care a inclus şi cel mai rece interval al Epocii de Gheaţă, care s-a manifestat cu 25.000 – 19.000 de ani în urmă.
„În timpul celei mai reci perioade din Epoca de Gheaţă, cunoscută sub numele de „Ultimul Maximum Glaciar”, straturi de gheaţă denumite gheţari continentali acopereau jumătate din Europa, restul continentului având condiţii de tundră, cu un subsol îngheţat. Singurii oameni care au supravieţuit celei mai grele perioade din Europa au fost vânătorii-culegători care s-au refugiat în regiuni ale Franţei şi în Peninsula Iberică. Peninsula Italică, despre care s-a crezut anterior că a fost un refugiu pentru oameni în acea perioadă, s-a dovedit a fi exact contrariul – toţi locuitorii ei au pierit. Regiunea a fost repopulată în urmă cu aproximativ 19.000 de ani de vânători-culegători veniţi din Balcani, care s-au răspândit apoi în toată Europa şi care, cu aproximativ 14.500 de ani în urmă, i-au înlocuit pe toţi oamenii care locuiau pe continent, arată autorii acestui studiu, în comunicatul dat publicității de Universitatea din Tubingen.
Profesorii Dan Grigorescu și Cosimo Posth nu sunt la prima colaborare. În anul 2016, revista „Nature” a publicat articolul „The genetic history of Ice Age in Europe”, semnat de cei doi, cu Cosimo Posth prim autor. În anul 2021, la inițiativa profesorului Grigorescu, între Universitatea din Tübingen și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a fost stabilită o colaborare în proiectul de secvențiere a locuitorilor antici de pe teritoriul românesc, coordonat de profesorul Cosimo Posth. Colaborarea în vederea realizării proiectului „Ancient human and pathogen genomics across the Roman Empire” se va derula timp de trei ani și implică instituții din Italia, România, Serbia, Croația și Germania.