În cadrul conferinței, va fi prezentat proiectul „Human and pathogen genomes from the Roman period", coordonat de profesorul Cosimo Posth, care își propune și secvențierea locuitorilor antici de pe teritoriul românesc. Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului este partener în acest proiect.
Profesorul Cosimo Posth își concentrează cercetările asupra reconstrucției genetice și a istoriei dispersării oamenilor, arhaici și moderni, pe continentul european, prin analiza ADN a oamenilor antici. Studiile sale arheogenomice cuprind întreg teritoriul Europei, inclusiv România.
Profesorul Cosimo Posth este licențiat în chimie și științele naturii, deține un masterat în științe antropologice la Universitatea din Florența și un doctorat în arheologie la Universitatea din Tübingen, cu teza „Investigații paleogenetice ale diversității și dispersiilor hominine în preistoria eurasiatică”, și studii post-doctorale la Departamentul de Arheogenetică al Institutului Max Planck pentru Știința Istoriei Umane din Jena. Este liderul grupului „Paleogenomică umană" la Departamentul de arheogenetică al Institutului Max Planck și profesor în Arheologie și Paleogenetică la Universitatea Eberhard Karls din Tübingen.
Cercetătorii și studenții din România din domeniul arheologiei pot afla detalii despre cercetările profesorului Cosimo Posth, prin intermediul conferinței online găzduită de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.