A 44-a reuniune a  Rețelei europene a geoparcurilor UNESCO și a 15-a Conferință UNESCO a Geoparcurilor din lume, desfășurată sub deviza: „Geoparcurile: Memoria Pământului-Viitorul Oamenilor”

Cazalla de la Sierra, 22-24 septembrie 2019

Reuniunea Geoparcurilor europene s-a desfășurat în zilele de 22-24 septembrie 2019 la Cazalla de la Sierra, un mic oraș din Andalusia, încărcat de vestigii ale unei îndelungate istorii. Reuniunea și conferința UNESCO, care i-a urmat, au fost organizate de Geoparcul Sierra Norte de Sevilla.

În cadrul reuniunii, directorul științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof.dr. Dan Grigorescu, a prezentat raportul de activitate al grupului tematic de paleontologie pe care îl coordonează, în cadrul căruia a realizat expoziția formată din șaisprezecee postere: ʺImages of the ancient lives in the European geoparksʺ. Prezentată pentru prima dată la Aalen, în Germania, în luna martie 2019, expoziția a fost reluată cu prilejul Conferinței UNESCO de la Sevilia. În cadrul discuțiilor  care au urmat după prezentarea expoziției, a fost susținută ideea preluării panourilor de către UNESCO pentru a putea fi prezentate și cu alte ocazii. Și, de asemenea, posibilitatea ca informația, foarte concis și atractiv prezentată, însoțită de  ilustrații, să fie folosită în cadrul educațional, sub egida UNESCO.

Cu prilejul reuniunii, s-a hotărât ca următoarea întâlnire a geoparcurilor europene, din luna septembrie a   anului viitor, să se desfășoare în Geoparcul Jeju din Coreea de Sud, în locul reuniunii programate inițial în Geoparcul dinozaurilor din Tara Hațegului, care va fi reprogramată.

Cea de a 15-a Conferință UNESCO a Geoparcurilor globale s-a desfășurat în monumentala clădire în stil maur a Fundației Tres Culturras del Mediterráneo. În deschiderea conferinței, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, a fost subliniată importanța celor trei geoparcuri UNESCO din  Andalusia în dezvoltarea regiunii, prin  protecția și valorificarea patrimoniul natural și cultural într-o abordare integrată. Cele cinci sesiuni tematice ale conferinței s-au referit la: Geoparcuri aspirante, Educație și comunicare în geoparcuri, Geohazarde și schimbări climatice, Dezvoltare durabilă și geoturism, Patrimoniul geologic și cercetarea sa în geoparcuri.

Conferință UNESCO a Geoparcurilor din lume, desfășurată sub deviza: „Geoparcurile: Memoria Pământului-Viitorul Oamenilor”

Conferință UNESCO a Geoparcurilor din lume, desfășurată sub deviza: „Geoparcurile: Memoria Pământului-Viitorul Oamenilor”

A 44-a reuniune a Rețelei europene a geoparcurilor UNESCO și a 15-a Conferință UNESCO a Geoparcurilor din lume, desfășurată sub deviza: „Geoparcurile: Memoria Pământului-Viitorul Oamenilor”

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu