Asociația 21 Decembrie 1989, Societatea „Timișoara" și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL), semnatare ale „Inițiativei pentru Memorie și Dreptate” au organizat la sediul ISACCL, o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor dedicate memoriei luptătorilor împotriva regimului comunist în perioada 1945–1989, dar și cu reprezentanți ai mediului academic și proeminentul lider sindical al Cartelului Alfa, cu scopul de a stabili un set de propuneri legate de clarificarea evenimentelor importante din istoria recentă a României, care să fie prezentate Ministerului Educației și Cercetării pentru a fi introduse în programele de studiu a Istoriei comunismului.
La întâlnire au participat, direct sau prin intermediul platformei Zoom, personalități marcante ale luptei pentru libertate, adevăr și demnitate în România comunistă și postcomunistă: Dinu Zamfirescu – fost deținut politic, membru al Colegiului CNSAS, Teodor Mărieș – președinte al Asociației 21 Decembrie 1989, Florian Mihalcea – președinte al Societății Timișoara, Leonard Câmpeanu – vicepreședinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici, Leontin Iuhas – președinte al Fundației Doina Cornea, Marius Oprea – director al Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului (Fundația Doina Cornea), Cosmin Budeancă și Oana Ichim - Fundația Culturală Memoria, prof. dr. Ilie Popa, organizator al simpozionului internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură", Octavian Duliu – președinte al Solidarității Universitare.
Irina Leulescu și Cosmin Dincu au reprezentat Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist 1945–1989.
Mediul academic a fost reprezentat de prof. emerit Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al ISACCL, prof.dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, prof. dr. Carol Căpiță (Facultatea de Istorie a Universității din București), lect.dr. Sidonia Grama (Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai), prof.dr. Virgil Petrescu, fost ministru al Educației.
Liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a prezentat din perspectiva sa, un punct de vedere extrem de util pentru inițiatorii acestui demers.
Evenimentul a fost organizat chiar în ziua în care s-au împlinit 35 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara, într-un moment în care se încearcă, din nou, deturnarea țării noastre de pe orbita euroatlantică.
Încă de la începutul întâlnirii, participanții s-au concentrat asupra răspunsurilor la întrebarea: „De ce este nevoie în regim de urgență de redactarea, difuzarea și învățarea istoriei recente a României?”
„Urgența este dată de situația gravă în care se află România în prezent, în care nu există în mod real o criză economică, o criză de securitate națională, o criză reală a democrației, ci o profundă criză morală. Există o responsabilitate a elitelor intelectuale, care au lăsat ca istoria comunismului, a dictaturii criminale din România din perioada 1945 – 1989, ca și cea a perioadei tranziției post-comuniste până la integrarea euroatlantică a României, să fie scrisă în mare parte, de reprezentanți ai fostei nomenclaturi comuniste, ai Securității, ai rețelei KGB-iste din România, sub forma teoriilor conspirației și a propagării național-comunismului travestit, recent, în suveranism", a declarat președintele Emil Constantinescu, gazda acestei întâlniri.
Dialogul dintre participanți a fost unul profund și angajat, marcat de responsabilitate civică, luciditate istorică și un autentic spirit democratic, reunind experiențe, perspective și mărturii esențiale pentru înțelegerea și asumarea trecutului recent al României. Asupra propunerilor lansate cu această ocazie, vom reveni pe măsură ce ele vor fi transpuse în practică, etapă cu etapă.
Cei care au rămas credincioși principiilor consacrate civic prin „Proclamația de la Timișoara” ori mitingul-maraton din Piața Universității (aprilie-iunie 1990) sunt invitați să se alăture „Inițiativei pentru Memorie și Dreptate”.
„Inițiativa pentru Memorie și Dreptate" intenționează să aducă împreună toate forțele democratice conștiente, din țară și de pretutindeni, care consideră necesară clarificarea situației crimelor împotriva umanității comise de comuniști, continuate și după revolta populară din decembrie 1989 prin terorism de stat și tentative de lovituri de stat. Un stat de drept puternic, care respectă principiile democrației occidentale, nu poate fi reclădit fără aflarea adevărului și stabilirea vinovățiilor.