Istoria recentă și anticiparea viitorului

Laura Ganea, Parteneriatul Strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3, Editura RAO, 2022, 416 pp

Preț: 50 RON

Cartea-documentar Parteneriatul Strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3, inclusă în colecția RAO Clasic, prezintă situația geopolitică a României în decursul ultimilor treizeci de ani, trecând în revistă evenimentele ce au condus la căderea dictaturilor comuniste în Europa Centrală și de Est și destrămarea URSS, documentând întreaga reorientare a politicii externe românești până la momentul aderării României la organismele euro-atlantice.

Apărut sub egida Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, în cadrul colecției „Istoria recentă și anticiparea viitorului", volumul a fost realizat cu sprijinul Fundației Române pentru Democrație, Agenției Naționale de presă Agerpres și al companiei BAT, a cărei aniversare de 25 de ani pe piața românească este legată de lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA.

Noul Război Rece și războiul sângeros din Ucraina redimensionează importanța Parteneriatului Strategic România-SUA, lansat de Emil Constantinescu și Bill Clinton la 11 iulie 1997. După aproape o jumătate de secol de dominație sovietică, România reintra atunci în „lumea liberă". Faptele și documentele prezentate în această carte, relevante și inedite, slujesc unei mai bune înțelegeri a lumii în care trăim. Este o mărturie a celor de ieri, pentru cei de astăzi și cei de mâine, despre un punct de cotitură din istoria României.

După înfrângerea în Războiul Rece și destrămarea URSS, Rusia nu a renunțat la ambițiile sale imperialiste, atât de pregnante astăzi. La sfârșitul secolului XX, strategia de a include România într-o axă Rusia-Belarus-Ucraina-Serbia a fost anihilată de Administrația Constantinescu, care a rezistat mai multor încercări de debarcare: tentative de asasinare a președintelui, campanii de presă pentru compromiterea Armatei și a serviciilor de informaţii, provocarea haosului economic și social, tentative de lovitură de stat. După 25 de ani, cortina se ridică și dezvăluie chipul ascuns al istoriei recente.