Lansare de carte. Emil Condurachi: „Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene”

Lansare de carte „Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene”Miercuri, 4 septembrie 2019, la Facultatea de Drept a Universității din București, a avut loc lansarea culegerii de studii „Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene”, lucrare aparţinând regretatului academician Emil Condurachi.

Evenimentul este prilejuit de desfăşurarea la Bucureşti, în perioada 2-6 septembrie, a celui de-al XII-lea Congres Internaţional de Studii Sud-Est Europene, organizat de Academia Română, în parteneriat cu Asociaţia Internaţională de Studii Sud-Est Europene - Association Internationale d'Etudes du Sud-Est Europeen.

Cartea a fost prezentată de academician Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, cu participarea prof. univ. Emil Constantinescu, preşedinte al României în perioada 1996-2000, preşedinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.

Volumul face parte din planul editorial al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, organism ştiinţific internaţional care numără astăzi peste 25 de ţări membre şi din care fac parte reputaţi cercetători din toată lumea în domenii precum istorie, arheologie, lingvistică, filologie, istoria artei, drept, etnografie, folclor. De asemenea, este primul volum din colecţia „Savanţi români în cercetarea Levantului” îngrijită de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului. Lucrarea reuneşte studii publicate de istoricul şi arheologul Emil Condurachi de-a lungul a peste 45 de ani, în perioada 1935-1980, în importante reviste de specialitate.

Acad. Emil Condurachi (1912-1987) a fost primul secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, înfiinţată în 1963 şi având sediul la Bucureşti. Rolul României în organizarea Asociaţiei a fost de la început unul esenţial, iar funcţia de secretar general a revenit, prin statut, ţării noastre. Din anul 1987 funcţia a fost deţinută de academician Virgil Cândea, iar din 1994 şi până în prezent, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene este academician Răzvan Theodorescu. Reamintim, domeniul de studiu al civilizaţiei culturii sud-est europene a fost impus la nivel internaţional de istoricul Nicolae Iorga.

Încă de la înfiinţare, Asociaţia Internaţională de Studii Sud-Est Europene a desfăşurat o bogată activitate editorială. Au fost publicate, în afara volumelor de Acte ale congreselor, peste 20 de volume de studii şi documente, precum şi o revistă, "Bulletin de l'AIESEE", cu peste 40 de tomuri.

Biroul de comunicare al Academiei Române

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu