Prelegere susținută de prof.dr. Otilia Hedeșan, Universitatea de Vest din Timișoara: „Timoc: folclor, etnografie, lingvistică, sau despre «interogarea» cercetărilor de teren”

Încă fragmentară și poroasă, plină de necunoscute și tarată de numeroase vulnerabilități, imaginea comunității românilor din Timoc poate fi restituită, totuși, grație unei serii de cercetări de teren realizate în ultimii mai bine de o sută de ani deopotrivă de folcloriști, lingviști sau etnologi. O mică parte din observațiile și notele acestora au fost făcute publice, astfel încât o serie de colecții de texte folclorice, precum și câteva fascicule de atlas (etnografic ori lingvistic) documentează solidar regiunea și comunitatea românească de acolo. Conferința își propune să analizeze și să interpreteze condițiile aparte ale cercetărilor de teren în regiune, pornind de la metanotele diverse ale cercetătorilor și de la propriile cunoștințe ale autoarei, care are o experiență de teren de treizeci de ani în Timoc.

Otilia Hedeșan este profesor de Civilizație românească la Universitatea de Vest din Timișoara, unde coordonează, din 2015, grupul de cercetare RHeA (Research Centre for Heritage and Anthropology). Domeniile sale de interes sunt mitologia românească în ipostazele sale actuale, viața comunităților istorice românești din afara granițelor, istoria etnologiei românești în perioada comunistă și postcomunistă, studiul tradițiilor românești despre hrană. A făcut cercetări de teren în Banat, în Serbia (Banat, Timoc, Valea Moravei), Ungaria, Croația, Ucraina (Transcarpatia, Ucraina) Moldova și Bulgaria. Este autoarea sau coordonatoarea unor studii și volume de specialitate dintre care Folclorul. Ce facem cu el (Timișoara, 2015).

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu