Patrimoniul multietnic din Galați, proiect al Institutului Național al Patrimoniului, Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” și ISACCL

Institutul Național al Patrimoniului - Direcția Programe, Proiecte, Promovare și Metodologii continuă programul „Patrimoniu Multietnic", care a debutat cu proiectul „Constanța Multietnică” (https://constantamultietnica.ro/), prin inițierea proiectului „Patrimoniul multietnic din Galați”, derulat în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Scopul proiectului este documentarea și promovarea patrimoniului multietnic al orașului.

Printre obiective se numără: crearea unor trasee culturale care se vor articula în jurul particularităţilor patrimoniului multicultural al orașelor port la Dunăre şi care pot crea o dezvoltare pe termen lung, cu beneficii culturale şi social-economice la nivel local, regional şi naţional;  realizarea unei expoziții foto-documentară conținând obiecte din patrimoniul muzeului, relevante pentru subiectul ales; organizarea unei dezbateri despre rolul și locul comunităților etnice în dezvoltarea urbei, prin implicarea reprezentanților acestora.

Promovarea se va materializa prin publicarea unei broșuri ce va cuprinde date și istoria unor obiective de patrimoniu reprezentative, legate, la rândul lor, de personalități marcante ale orașului (Aristide Serfiotti, Epaminonda Lambrinidi, Max Auschnitt, Jean Steuerman, Emilia Schwartz, Ștefan H.Ștefan și mulți alții).

Orașul Galați este deținătorul unui tip de patrimoniu relevant din perspectiva multietnicității și a multiculturalității, reunind monumente reprezentative pentru comunitățile etnice amintite, clădiri publice și particulare: Liceul Israelit, Spitalul Militar Dr. Aristide Serfiotti, Casa Cavalioti, Casa Zafiratos, Casa Gheorghiade, Casa Lambrinidi, Casa Auschnitt, Casa Macri, Hotel Grand), precum și lăcașuri de cult, Templul Meseriașilor, Biserica greacă „Schimbarea la Față”, Biserica armenească „Sf. Maria”, Biserica bulgară „Sf. Pantelimon”, Biserica lipovenească „Sf. Nicolae", Biserica romano-catolică. De asemenea, Galați este locul în care, în anul 1896, fost construit Palatul Comisiei Europene a Dunării ca sediu administrativ al Comisiei Europene a Dunării, care a funcţionat aici până la desfiinţarea sa, în 1948. În acest an, Palatul a primit Marca Patrimoniului European, fiind considerat un monument cu semnificaţie specială în context european.

Prima etapă a constat într-o campanie pe teren în orașul Galați, în cadrul căreia echipa proiectului a consultat 50 de dosare aflate la Arhivele Județene Galați și a fotografiat 27 de obiective: 7 lăcașuri de cult, 15 case, 5 clădiri publice (3 școli, 1 hotel, 1 palat)

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu