O practică sacrificială care unește: kurbanul

Jertfa animalieră este o practică rituală străveche, prezentă în majoritatea culturilor lumii. În Balcani, s-a consolidat prin rădăcinile ei veterotestamentare și integrarea în religia islamică, fiind practicată până în timpurile actuale de grupuri de origine etnică diferită și aparținând unor religii distincte.

Putem socoti, însă, kurbanul/corbanul/gurbanul un simplu act sacrificial sau ar trebui să-i recunoaștem și alte valențe, dincolo de cele religioase?

Prelegerea susținută de prof.dr.habil. Narcisa Știucă, inclusă în proiectul „Istoria culturală a Balcanilor”, coordonat de prof. dr. Antoaneta Olteanu, ne oferă răspunsul.

Prof. dr. habil. Narcisa Știucă lucrează la Facultatea de Litere a Universității din București din anul 1991, la Departamentul de Etnologie și Folclor. Este autoarea mai multor volume de studii realizate în în anii 90 în zonele multiculturale, mai întâi în Banat, apoi în Dobrogea și sudul Transilvaniei, fiind preocupată de elementele definitorii pentru etnicitatea grupurilor, dar și de interferențe și de procesele care au definitivat un profil cultural zonal.

Pe fundalul sărbătorilor de primăvară, și ele o parte însemnată a cercetărilor doamnei profesor Știucă, în această prelegere sunt analizate tradiții și obiceiuri tradiționale.

 

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu