La 5 noiembrie 2019 a avut loc Simpozionul Egalitatea de șanse între femei și bărbați: o valoare contemporană, organizat de Centrul Cultural European Româno-Panarab (CCERPA), în colaborare cu Ambasada Republicii Tunisiene și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.
Manifestarea s-a bucurat de o abordare multidisciplinară din partea invitaților, distinse oficialități politice și culturale, precum: E.S. Doamna Ambasador Raja JHINAOIUBEN ALI – Ambasada Republicii Tunisia, dr. Dirar KUTAINI – Președintele CCERPA, prof. Ahmed HARATTI – Vicepreședintele CCERPA, Hélène ROOS – Directorul Institutului Francez, Domnul Mohamed KETATA – Directorul regional al Agenției Universitare de Francofonie, Biroul pentru Europa Centrală și Orientală, Asztalos CSABA – președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Grațiela DRĂGHICI – secretar de stat, Agenția națională pentru egalitatea șanselor între femei și bărbați, Claudia NICOLAE – directorul general AGERPRES, Raluca STĂNESCU – psiholog DGASMB și pr. asist. univ. dr. Valentin ILIE – Facultatea de Teologie Ortodoxă Iustinian Patriarhul a Universității din București. Aceștia au evidențiat o tematică deosebit de importantă în societatea actuală, în care egalitatea de șanse se dorește a fi o realitate continuă și un element de bază al unei societăți în continuă schimbare, atât la nivel european, cât și în lumea arabă.
Doamna ambasador Raja JHINAOIUBEN ALI a prezentat eforturile legislative și sociale pentru emanciparea femeilor şi concretizarea drepturilor lor, la nivel naţional şi arab. De altfel, toate aceste eforturi au constituit motivele pentru care Tunis a fost desemnată în 2019 drept Capitala Mondială a Egalității de șanse între genuri. Doamna Hélène ROOS – Directorul Institutului Francez și domnul Mohamed KETATA – Directorul regional al Agenției Universitare de Francofonie – Biroul pentru Europa Centrală și Orientală au prezentat situația egalității de șanse la nivelul Franței, respectiv al francofoniei. La rândul lor, oficialitățile române au descris situația din țara noastră, evocând un paradox: deși România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește paritatea drepturilor salariale între bărbați și femei, aceasta se află totodată în top 3 în Europa în ceea ce privește violența domestică, dar și traficul de persoane și prostituția.
Pe lângă aspectele legislative și instituționale la nivel arab și european, a fost reliefat, de asemenea, rolul presei, al Bisericii, al Universității și al psihologului în șlefuirea mentalităților și în promovarea egalității de șanse în România.
Manifestarea dorește să se înscrie într-o serie de conferințe dedicate abordării multidisciplinare a spațiului Levantului, înțeles ca spațiu de dialog, bazat pe înțelegerea Celuilalt.