Istoria culturală a Balcanilor. Prelegere susținută de prof. univ. dr. habil. Antoaneta Olteanu

Istoria culturală a Balcanilor. Prelegere susținută de prof. univ. dr. habil. Antoaneta OlteanuInstitutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului vă invită să urmăriți joi, 27 ianuarie 2021, începând cu ora 18.00, prelegerea „Pentru o mitologie balcanică", susținută de prof. univ.dr. habil. Antoaneta Olteanu, autorul unei impresionante prezentări a mitologiei românești, apărută anul trecut, în trei volume, la editura „Cetatea de Scaun".

„Dacă facem abstractie de perioada comunistă, când în mod oficial cercetările pe teme religioase, inclusiv de mitologie, nu prea erau agreate, dar din istoricul pe care îl puteți vedea în continuare ne dăm seama că, totuși, și atunci au apărut lucruri importante, unele cu caracter excepțional, dacă ne gândim numai la tipologia legendei mitologice și la sistematizarea materialului legendar făcute de către Tony Brill, vedem că acest domeniu a fost extrem de vitregit", spune prof. Antoaneta Olteanu.

Prelegerea prof. Olteanu pune în discuție elementele comune ale mitologiei românești și ale celorlalte popoare din Balcani și deschide un ciclu de conferințe pe teme de etnologie, antropologie și mentalități, circumscrise proiectului consacrat istoriei culturale a Balcanilor, derulat de ISACCL.

Istoria Balcanilor este încă văzută ca o istorie a războaielor de cucerire, iar eroii naționali sunt cei care au luptat în aceste războaie. Ar fi mai ușor să depășim evenimentele tragice care au lăsat urme adânci în memoria națiunilor dacă, fără a eluda evenimentele care încă ne despart, am analiza mai profund ceea ce au în comun popoarele din această regiune. Timp de secole și milenii, deşi au trăit în diferite imperii, care au impus diferite credințe religioase, ideologii, sisteme legislative și reglementări sociale, ele împărtășesc o moștenire materială și imaterială comună, obiceiuri comune și un anume fel de a privi și trăi viața.

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/3873806205?wd=b3QrMVp2aGIybmt4VnF3Y2dDY1k0dz09
Meeting ID: 387 380 6205
Passcode: isaccl

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu