IN MEMORIAM – Ne-a părăsit părintele profesor Nicolae Achimescu

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului anunță cu tristețe plecarea dintre noi a părintelui profesor Nicolae AchimescuInstitutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului anunță cu tristețe plecarea dintre noi a părintelui profesor Nicolae Achimescu, un colaborator apropiat al Institutului.

Decesul părintelui Achimescu este o pierdere considerabilă pentru toți cei care l-au cunoscut. Părintele Achimescu ne-a fost alături încă de la începutul activității Institutului, ne-a sprijinit prin cunoștințele sale impresionante în ceea ce privește domeniul istoriei religiilor, care i-a fost atât de drag de-a lungul întregii sale activități profesionale, cu sfaturile și experiența sa, fiind un participant neobosit la toate evenimentele noastre.

Părintele profesor Nicolae Achimescu s-a născut pe 10 august 1955 în satul Șiroca, din comuna Godeanu, județul Mehedinți. Studiile sale de teologie ortodoxă, finalizate în anul 1980 la Universitatea din București, au fost desăvârșite printr-un Doctorat în Teologie, obținut la Universitatea din Tubingen, din Germania, în anul 1993.

Părintele Achimescu și-a început activitatea didactică în 1993 la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde a susținut prelegeri la disciplina Istoria și filosofia religiilor la Facultățile de Teologie și Litere. Începând cu anul 2012, Părintele Achimescu și-a transferat activitatea didactică la București, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ”Patriarhul Justinian”, în cadrul Universității din București, devenind atât profesor titular la disciplina ”Istoria și filosofia religiilor”, dar și Director al Școlii Doctorale din cadrul aceleiași facultăți. Totodată, activitatea sa didactică a fost dublată de pozițiile de membru în Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din cadrul Ministerului Educației și expert evaluator în cadrul Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS). De asemenea, a deținut și o serie de funcții administrative și onorifice, precum cea de Director al Centrului de Studii și Dialog Interreligios și Intercultural, Universitatea din București, din 2014, membru al Academiei Germano-Române - Forum Internațional pentru Științe, Etică, Teologie, Literatură și Artă, Membru fondator al Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Știință și Filosofie, Universitatea București, membru în Colegiul de redacție al periodicului ”Ortodoxia”, revista Patriarhiei Române, București și membru în Colegiul editorial al Revistei Române de Bioetică.

Un pasionat și aplicat cercetător în domeniul istoriei și fenomenologiei religiilor, părintele Achimescu a publicat numeroase lucrări, cum ar fi ”Testamentul Domnului nostru Iisus Hristos”, ediție bilingvă, trad. din limba latină, note și studiu introductiv (1996), ”Istoria și filosofia religiei la popoarele antice” (1998), ”Budism şi creștinism. Considerații privind desăvârșirea omului” (1999), ”Religii în dialog”(2005), ”Religie, Modernitate și Postmodernitate” (2013), ”Istoria și filosofia religiilor. Religii ale lumii antice” (2015).

 

O pierdere pentru toți cei care s-au bucurat de prietenia,
bunătatea și prețuirea sa

„Decesul părintelui Nicolae Achimescu m-a întristat profund, întrucât am pierdut nu numai un colaborator, dar și un bun prieten.

Părintele Nicolae Achimescu a fost un profesionist dedicat activității sale, un cercetător aplicat în domeniul Istoriei religiilor, un pedagog-formator pentru spiritele tinere aflate în căutarea cunoașterii, un neobosit susținător al dialogului inter-religios și un participant activ la inițiativele în domeniu.

Îmi amintesc cu plăcere momentul inaugurării activității Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în cadrul conferinței internaționale ”Inițiativa Levant pentru pace globală. Prin diplomaţie culturală spre o pace durabilă”, desfășurată la București, în perioada 19-21 noiembrie 2017. În momentul în care am lansat apelul pentru organizarea unei asemenea conferințe, dar și ideea unui Institut de Studii Avansate pentru studiul Levantului istoric, părintele Achimescu a fost un entuziast susținător al ideii, promovând-o în rândul studenților și cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă  ”Patriarhul Justinian”, din cadrul Universității din București.

Ulterior, datorită eforturilor și susținerii Domniei-sale, această facultate, dar și Centrul de Studii și Dialog Interreligios și Intercultural din cadrul Universității, pe care l-a coordonat, ne-au devenit parteneri constanți în evenimentele pe care le-am organizat în cadrul Institutului.  De asemenea, părintele Achimescu a sprijinit prin cunoștințele sale impresionante, dar și cu sfaturi și experiența sa  didactică și de cercetare, toate activitățile Institutului.

Plecarea dintre noi a părintelui Achimescu este o pierdere considerabilă pentru toți cei care l-au cunoscut și au lucrat cu dânsul. Este o pierdere și pentru lumea academică și pentru mediul de cercetare românesc, mai ales pentru domeniul Istoriei religiilor, căruia i-a dedicat toată atenția și dăruirea sa. Nu în ultimul rând, este o pierdere pentru toți cei care s-au bucurat de prietenia, bunătatea și prețuirea sa.

Dumnezeu să-l odihnească!”

Emil Constantinescu
Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului

Emil Constantinescu Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului

 

 

Emil Constantinescu Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu