Am aflat cu tristețe vestea morții arheologului Mihail Zahariade (1950-2020), fost director al Centrului de Tracologie din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, coordonatorul științific al cercetărilor sistematice de Halmyris și profesor la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Istoric neobosit, specializat în arheologie greco-romană, doctor al Universității din București (din 1994) cu lucrarea „Limesul roman între Singidunum și gurile Dunării în secolele IV-VI”, membru asociat al Institutului Earthwatch din Boston, prof. dr. Mihail Zahariade rămâne în istoria arheologiei românești drept custodele cetății Halmyris, pe care a slujit-o vreme de aproape cincizeci de ani.
A coordonat proiectele „Autohtoni, romani și migratori la Dunărea de Jos” și „Peninsula Dunăvățului. Istorie, arheologie, mediu ambient și resurse umane; cercetări multidisciplinare”, De numele său se leagă descoperirea basilicii episcopale din Halmyris, unde au fost îngropați sfinții martiri Epictet și Astion, printre primii mucenici din Dobrogea.
În ultimii ani avut ocazia să merg deseori la cetatea Halmyris și să mă bucur de întâlnirile noastre, marcate de erudiția și pasiunea sa pentru arheologie. Fiind un vechi prieten al Institutului Geologic, i-am povestit despre proiectul dedicat Dobrogei, coordonat de directorul științific al ISACCL, Dan Grigorescu. Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare, iar moartea timpurie a profesorului, la scurtă vreme după cea a eminentului Alexandru Barnea, lasă un gol în lumea istoricilor și arheologilor.
Dumnezeu să îl odihnească și să îi sporească moștenirea științifică și culturală, prin generațiile viitoare cărora le-a fost mentor!
Emil Constantinescu