Cu ocazia deplasării sale la Atena, la reuniunea anuală a Academiei Mondiale de Artă și Știință, prof. dr. Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL), împreună cu prof. dr. Vlad Nistor, membru al Consiliului Științific al ISACCL, președintele Institutului Român de Arheologie de la Atena și conf. dr. Valentin Bottez, director executiv al aceluiași institut, a participat la o ședință de lucru cu directorul Muzeului Național de Arheologie de la Atena, prof. dr. Anna-Vassiliki Karapanagiotou, în vederea prezentării proiectului ISACCL „Orașe - porturi în regiunea danubiano-pontică".
Proiectul este rezultat din confluența a două programe ale Institutului Levant: „Istoria culturală a Balcanilor" și „Civilizația Dunării de Jos din preistorie în modernitate".
Întrevederea a urmărit stabilirea ariilor de interes comun în baza proiectului Institutului.
Muzeul Național de Arheologie din Atena este unul dintre cele mai importante muzee din lume, cu colecții bogate care enumeră peste 15.000 de exponate, oferind vizitatorului o panoramă a culturii grecești antice de la începutul preistoriei până la antichitatea târzie.
Colaborarea Institutului Levant cu această instituție de mare prestigiu ar putea constitui un punct de reper în materie de bune practici și organizare pentru entitățile muzeale din orașele-porturi aflate de-a lungul traseelor turistice ale noii rute culturale la care se lucrează în această perioadă în cadrul proiectului ISACCL.
Discuțiile de substanță începute la Atena au fost continuate la București.
Președintele Consiliului Științific al ISACCL, prof. dr. Emil Constantinescu, a întâmpinat-o apoi, pe data de 24 noiembrie 2023, pe doamna director general al Muzeului Național de Arheologie de la Atena, dr. Anna-Vasiliki Karapanagiotou, la sediul Institutului Levant.
S-au continuat, astfel, discuțiile începute anterior în capitala Greciei referitoare la colaborarea cu Muzeul Național de Arheologie de la Atena în proiectul ISACCL „Orașe-Porturi în regiuna danubiano-pontică". Obiectivul noii întâlniri a fost acela al identificării unui teren de ajutor reciproc și interes comun în cadrul proiectului prin constituirea unei rețele de parteneri instituționali din sfera muzeistică și de cercetare.
În ședința de lucru, cercetătorii Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și-au prezentat fiecare contribuția particulară la acest proiect de anvergură al Institutului, axați fiind pe propriile specialități de cercetare.
Astfel, dr. Liviu Iancu a prezentat proiectele în curs la care contribuie în cadrul săpăturilor de la Histria, subliniind importanța elaborării de strategii arheologice non-invazive pentru siturile live. Prof. dr. Daniela Mihai a prezentat, la rândul său, cercetările continuate în fiecare vară la Carsium, menționând lipsa de informații compacte privitoare la influența orașelor otomane la Marea Neagră și în regiunea Dunării de Jos asupra evoluției culturale și civilizaționale a regiunii. În aceeași cheie, dr. Ana-Maria Răducan a vorbit despre importanța culturală a grecilor bizantini, atrăgând atenția asupra evoluțiilor și succeselor notabile înregistrate de Școlile Anuale derulate de Institutul Levant. Dr. Mihai Marian a oferit o viziune de ansamblu asupra proiectului „Orașe-porturi în regiunea danubiano-pontică" și, la rândul său, a subliniat importanța orașelor-porturi elene - vechi colonii ale poleis-urilor antice - centre de civilizație și cultură, punctând faptul că influența grecească asupra zonei este o trăsătură permanentă și definitorie a acestui spațiu. În încheierea prezentării și continuând ideile deschise de Mihai Marian, dr. Daniel Iosif a prezentat evoluția cartografică a influenței elene asupra orașelor-porturi din spațiul danubiano-pontic. La întâlnire a participat și dr. habil. Cătălin-Ștefan Popa, director al Direcției Istoria Culturilor și Civilizației Levantului a ISACCL.
La rândul său, Dr Anna-Vasiliki Karapanagiotou și-a prezentat considerabila experiență de 22 de ani de cercetare arheologică de teren în cadrul a nenumărate excavații din Elada, precum și programele și proiectele Muzeului Național de Arheologie de la Atena, promițând să revină cu o serie de propuneri practice referitoare la potențiale modalități de colaborare în proiectul „Orașe-porturi în regiunea danubiano-pontică" și invitând cercetătorii ISACCL prezenți atât la prelegerea pe care urmează să o susțină la Universitatea din București, pe 28 noiembrie a.c., cât și, pe viitor, să participe la proiectul de excavare a muntelui Lykion din Arcadia, proiect pe care îl coordonează din 2010.
În decursul vizitei de lucru, Directorului Muzeului Național de Arheologie de la Atena i-au fost prezentate și celelalte programe și proiecte ale ISACCL, precum și colecția muzeală aflată în gestiunea Tezaurului Institutului Levant.
„Ideile propuse în discuția de astăzi au fost fascinante. A fost o ocazie foarte frumoasă de a mă apropia de colegi din diferite domenii de activitate. Cu toții împărtășim iubirea pentru istorie, arheologie, Europa, lumea, și știm că studierea trecutului ne ajută să creăm un viitor mai bun”, a afirmat Anna-Vasiliki Karapanagiotou.