Cărți primite la Institut. Cronica anonimă a Primei Cruciade

Semnalăm apariția cărții Cronica anonimă a Primei Cruciade – Faptele francilor și ale celorlalți pelerini ierusalimiteni, apărută la Editura Doxologia din Iași în anul 2020. Este vorba despre o traducere în premieră, din limba latină, realizată de pr. Mircea Cristian Pricop, însoțită de un amplu studiu introductiv.

Volumul prezintă o deosebită importanță atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg. Este o sursă primară utilă în diferite domenii științifice, de la Teologie, Filologie și Istorie, până la Relații Internaționale sau Științe Politice, în ceea ce privește reconstituirea adecvată a contextului istoric al primei cruciade, inițiată în 1095 de către Papa Urban II cu scopul de a recuceri Ierusalimul din mâinile musulmanilor – întreprindere care a avut un succes imens și care a adus modificări teritoriale de amploare în spațiul Levantului. Pentru cititorul care dorește să se instruiască, traducerea adnotată a Cronicii anonime îi va prezenta într-o altă lumină clișeele și prejudecățile moderne referitoare la rolul Bisericii creștine în lupta pentru eliberarea Țării Sfinte. Cronica are o însemnătate semnificativă și pentru istoria națională, având în vedere participarea românilor nord-dunăreni din armata împăratului bizantin Alexios I Comnenul.

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului sprijină investigarea surselor primare, prin cunoașterea limbilor de izvor și a instrumentelor și metodologiilor moderne de abordare, prin programele și proiectele sale, printre care menționăm Școala anuală interdisciplinară de studii bizantine (2018) și Școala anuală interdisciplinară de egiptologie, orientalistică și greacă veche (2020). De asemenea, prin proiectul său, Levantul, leagănul religiilor abrahamice, Institutul promovează diplomația culturală și religioasă esențială pentru regăsirea păcii, prin evaluarea istoriei religiilor din spațiul Levantului.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu