Expoziția aniversară „Comori și mărturii ale prețuirii. Minerale. Artefacte de metale prețioase și pietre semiprețioase. Colecția Emil Constantinescu”

Comori și mărturii ale prețuirii. Minerale. Artefacte de metale prețioase și pietre semiprețioase. Colecția Emil Constantinescu

 

Noaptea Muzeelor 2019

Expoziția aniversară

Comori și mărturii ale prețuirii. Minerale. Artefacte de metale prețioase și pietre semiprețioase.

Colecția Emil Constantinescu

 

Expoziția „Comori și mărturii ale prețuirii. Minerale. Artefacte de metale prețioase și pietre semiprețioase. Colecția Emil Constantinescu”, organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, în colaborare cu Muzeul Național de Geologie și Institutul Geologic Român, oferă ocazia de a admira în premieră peste o mie de piese din colecția personală a președintelui Emil Constantinescu – minerale, eșantioane geologice, obiecte decorative din metale prețioase și din pietre semiprețioase, diplome, medalii, cărți rare, ordine și decorații oferite ca semne ale prețuirii de-a lungul celor 55 ani de carieră și 80 ani de viață.

olecția personală a președintelui Emil Constantinescu – minerale, eșantioane geologice, obiecte decorative din metale prețioase și din pietre semiprețioase

Vernisajul expoziției a avut loc la 17 mai 2019 la sediul Muzeului Național de Geologie, în prezența președintelui Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Emil Constantinescu, a academicianului Nicolae Anastasiu, a directoarei Muzeului Național de Geologie, Delia Dumitraș, și a directorului Institutului Geologic Român, Ștefan Marincea. Colaboratorii președintelui au evocat cu emoție și respect activitatea sa științifică și didactică, subliniind faptul că acesta nu și-a abandonat niciodată preocupările academice, nici măcar în perioada mandatului său prezidențial.

Într-adevăr, numeroasele piese ale expoziției, provenite din întreaga lume, multe dintre ele dăruite de importanți șefi de state, dezvăluie la fiecare pas îmbinarea fericită dintre geologie și diplomație culturală, dintre rafinament artistic și rigoare protocolară, dintre material și simbolic.

Academician Nicolae Anastasiu

 

„Pentru cei care vor vizita această expoziție, am convingerea că veți face o plimbare prin istorie. Un periplu printr-o istorie vie, colorată, una care pune accentul pe valoare și pe frumos. Această colecție conține foarte multe elemente rare, scoate în evidență preocupările, noutățile și ceea ce înseamnă premierele naționale ale căror informații au fost publicate în reviste de mare circulație, și ne reflectă un nou profil al profesorului Emil Constantinescu: acela de colecționar.”

Academician Nicolae Anastasiu

 

În prima sală a expoziției, mineralele, cristalele și pietrele – prezente atât în stare brută, cât și șlefuită, de pe la noi și de altminteri – suscită imaginația și curiozitatea, datorită vechimii și a diversității formelor de reprezentare. Piesa de rezistență a colecției sistematice de minerale, care întâmpină vizitatorul, este un glob pământesc mare, primit de la regele Thailandei, în care reprezentarea fizică a fiecărui stat este realizată printr-un diferit tip de mineral. Aceste piese tăcute deapănă povestea timpului, care trece și le transformă pe toate, prin procese care durează milioane de ani.

 

Emil Constantinescu

„Este greu de înțeles, pentru cineva care nu a apucat să cunoască geologia, sau cel puțin nu a avut șansa de a cunoaște geologi, cât de fericit te poate face această meserie. Și îndrăznesc să o spun, și cât de înțelept: deoarece este singura disciplină, singura știință care operează în fiecare moment cu perioade uriașe de ani, de la începutul formării Pământului până astăzi, în spații colosale; și din acest motiv, așa cum am subliniat într-o trilogie publicată împreună cu domnul academician Nicolae Anastasiu, gândirea geologică este esențială. Poate că, vizitând expoziția, oamenii se vor gândi la cât de important este să-și dezvolte acest mod de a privi lucrurile.”

Emil Constantinescu

 

Mai apoi, timpul oferă o altă perspectivă asupra vieții și a istoriei: cea a unor scurte momente, de câteva ore sau zile, dar care par a fi rămas încremenite în timp: vizite oficiale în diferite state, aniversări, ceremonii de decernare a unor titluri, toate marcate de cadouri rafinate, impresionante obiecte decorative realizate din metale prețioase și din pietre semiprețioase, unele dintre ele dăruite președintelui, în semn de prețuire, de către mari lideri ai lumii: un cristal de topaz șlefuit din Munții Ural, de 1960 de karate, cu montură din aur, dăruit de președintele Rusiei, Boris Elțin, un coif nipon primit de la Împăratul Akihito al Japoniei, un ceas din aur și pietre semiprețioase de la emirul Qatarului, un platou din marmura Taj Mahal-ului, cu inserții de malahit și pietre semiprețioase, diverse obiecte din argint și argint filigranat. La loc de cinste stau Ordinul Independenței în grad de Colan din Qatar și Ordinul Palmas Academicas cu Colan din Brazilia, ambele din aur masiv. Tablourile religioase, documente ale vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România sau ale prețuirii Maicii Tereza, întregesc atmosfera de sacralitate și îi dau vizitatorului o impresie de Noli me tangere.

 

Următoarea sală a expoziției, care prezintă numeroasele diplome de doctorat Honoris Causa, robele și medaliile dăruite de marile universități ale lumii, dar și de alte instituții internaționale, în semn de prețuire pentru activitatea științifică și diplomatică a președintelui Emil Constantinescu, este și mai copleșitoare, prin cantitatea și calitatea pieselor. Artefacte de la Duke University, Harvard, Academia Franceză, universități din Thailanda, Brazilia, China, instituții și universități din Franța, Italia, Grecia și alte țări din Europa, trofee de la Academia din Berlin sau de la Centrul ProDemocrația din Washington se înghesuie tacticos de-a lungul multor vitrine.

 

Ultima sală a expoziției temporare găzduiește o reconstituire a biroului președintelui României din perioada 1996-2000 și oferă impresia grandioasă a timpului rămas în loc: colecția de ceasuri oprite, harta geografică ticsită de bolduri colorate, care marchează „teritoriile cucerite”, cărțile rare care pot face deliciul bibliofililor, biblioteca din lemn masiv care ascunde câte un Montaigne sau un Marc Aureliu, primiți în dar de la președintele Jacques Chirac, laolaltă cu manuale vechi franțuzești de geologie, masa decorată cu obiecte și seturi de birou primite de la omologul său, Bill Clinton...

 

Ștefan Marincea Directorul Institutului Geologic Român

„Sunt impresionat de faptul că această expoziție, după cum vor constata și cei care-i vor trece pragul, vădește o viață foarte bogată. Mă simt onorat că, uitându-mă prin expoziție, am putut găsi și dovezi ale colaborării, ale intersecției dintre carierele noastre. Și, în timp ce parcurgeam acest traseu prin istoricul carierei domnului profesor Constantinescu, mi-a venit în gând un citat din Abraham Lincoln, care spunea că nu «anii din viața ta contează, ci viața din anii tăi». Cât de adevărat!”

Ștefan Marincea

Directorul Institutului Geologic Român

 

Lateral, stau înșiruite cuminți, ca mărturie care sfidează timpul, peste douăzeci de brevete, ordine și decorații acordate de regi, regine și de șefii de stat din toată lumea, unele dintre ele adevărate comori în sine: un elefănțel din smalț aurit, cu ochi și cruce de diamante reprezintă insigna Ordinul Elefantului în grad de Cavaler, primit de la regele danez; Ordinul Sf. Mihail și Sf. Gheorghe, primit de la Regina Angliei; Legiunea de Onoare a Franței în grad de Mare Cruce, Ordinul Cavalerilor Sfântului Mormânt, în grad de Colan și Mare Cruce, Ordinul Trandafirul Alb Finlandez în grad de Colan, Ordinul Național Crucea Sudului în grad de Mare Colan din Brazilia, Ordinul Mântuitorului în grad de Mare Cruce din Grecia...

Brevete, ordine și decorații acordate de regi, regine și de șefii de stat din toată lumea

 

Într-un colț, tabla de șah de la Vatican, confecționată din aragonit, îi demonstrează discret vizitatorului că eternul joc de pe marea scenă a lumii, pe care evoluează capete încoronate, nebuni, cai, turnuri și pioni, nu este dominat de hazard, ci se câștigă, mutare după mutare, de către jucătorul care deține cel mai puternic mental.

 

Delia Dumitraș Directorul Muzeului Național de Geologie

 

„Această expoziție inedită, cu piese de o inestimabilă valoare, obținute de-a lungul unei îndelungate cariere de succes a unuia dintre cei mai buni prieteni ai instituției noastre, dovedește reciprocitatea naturală a deschiderii umane a profesorului Constantinescu, datorită dovezilor de dăruire și considerație oferite de acesta tuturor celor care i-au trecut pragul.”

Delia Dumitraș

Directorul Muzeului Național de Geologie

 

În cadrul Nopții Muzeelor, organizată pe 18 mai 2019 în București, în toată țara și pe întreg continentul european, această expoziție a reușit să atragă un număr semnificativ de vizitatori, numărând peste 1000 într-o singură noapte. Ea este deschisă la Muzeul Național de Geologie (șoseaua Paul Dimitreevici Kiseleff nr. 2) din București, unde va putea fi vizitată până pe data de 30 octombrie 2019, zilnic, între orele 10:00-18:00.

 

Comori și mărturii ale prețuirii

 

„Anii ’70 – ’80 m-au prins alături de profesorul Emil Constantinescu pe teren, unde am constatat că, aproape de fiecare dată, acesta ne trăgea către casele țărănești, către satele deosebite, către autentic, către frumos și către valoare. Mai târziu, deschiderea anilor ’90 i-a oferit prilejuri nenumărate de a circula, de a observa, de a căuta, și de a-și completa acele obiecte pe care le strânsese până în acel moment. Artefactele care au ajuns în colecția sa emană, deopotrivă, o deosebită frumusețe, dovedesc o foarte mare valoare, dar înseamnă și o eminentă recunoaștere: primite în dar de la diverse modele, de la diverși președinți de stat, de la diverși rectori ai instituțiilor din aproape toată lumea...  Acele obiecte, acele mărturii, le veți putea vedea aici.”

Academician Nicolae Anastasiu

Expoziția aniversară „Comori și mărturii ale prețuirii. Minerale. Artefacte de metale prețioase și pietre semiprețioase.

Expoziția aniversară „Comori și mărturii ale prețuirii. Minerale. Artefacte de metale prețioase și pietre semiprețioase. Colecția Emil Constantinescu” mai poate fi vizitată joi, vineri, sâmbătă, duminică și, în mod excepțional luni, 9 decembrie 2019

Inaugurată cu ocazia evenimentului internaţional „Noaptea Europeană a Muzeelor”, desfăşurat anul acesta sub tematica „Noaptea Comorilor”, expoziția, programată inițial până la 30 octombrie 2019, mai poate fi vizitată, la cererea publicului, până la 9 decembrie 2019. Vizitatorii au ocazia să admire în premieră o mie cinci sute de piese din colecția personală a președintelui Emil Constantinescu – minerale, eșantioane geologice, obiecte decorative din metale prețioase și din pietre semiprețioase, diplome, medalii, cărți rare, ordine și decorații oferite ca semne ale prețuirii de-a lungul celor 55 ani de carieră și 80 ani de viață.

În catalogul expoziției, academicianul Nicolae Anastasiu povestește cum a fost constituită această colecție: „Sălile în care veți păși și vitrinele din ele poartă în eșantioanele și obiectele expuse, de o extremă varietate, istoria de peste 50 de ani a unui pasionat, a unui îndrăgostit de frumos și valoare, dar și istoria unei cariere în care a excelat. Puțini știu că la parterul Facultății de Geologie și Geofizică din Bd. Nicolae Bălcescu, în Laboratorul de Mineralogie există, de mulți ani, Colecția de minerale rare din România, pe care profesorul Emil Constantinescu a prefigurat-o din anii  70 și a completat-o în anii 80 cu piese (eșantioane) pe care le-a studiat, altele luate de masteranzii și doctoranzii săi, care-și finalizau tezele. Întotdeauna a știut să adune la un loc valori, pe care le-a promovat și le-a transmis mai departe. Mulți ani am bătut împreună - în practici cu studenții, în prospecțiuni și explorări geologice - potecile Carpaților din lungul văilor, a interfluviilor sau pe cele ce traversau poiene cu sălașe dezordonat risipite. Serile, când reveneam la gazdele noastre, avea obiceiul să privească obiectele vechi, icoanele pe sticlă, aramele din bucătăriile țărănești sau lăzile de zestre și să aleagă, cu grijă, câteva dintre cele oferite de gazde și pe care le punea în rucsacul ce-l ducea acasă. Îl întrebam. Ce faci cu ele? Le strâng, să ne bucurăm peste ani.....  Un arc peste timp și zorile ce s-au ridicat după 1990 l-au făcut pe profesorul Emil Constantinescu să cunoască mapamondul și să se bucure de poziția sa în Universități celebre, să întâlnească savanți și oameni de cultură, lideri a numeroase țări, de pe toate continentele. Un planiglob, cu locurile în care a poposit, se află într-una din sălile expoziției. Veți rămâne impresionați dar, acum, nu vă spun mai mult. În biroul său din incinta Catedrei de Mineralogie, cea înființată de Ludovic Mrazec în 1894, a început să strângă piese minerale, artefacte, obiecte rare și să afișeze pe simeze și în vitrine diplome, ordine și medalii. Camera biroului său a devenit încet, încet o expoziție, deschisă oricând studenților, colegilor sau celor interesați de frumusețe și valoare.  Și toate acestea, nu puteau rămâne în spațiile înguste în care se aflau. Institutul Geologic al României (și el fondat de Ludovic Mrazec, în anul 1906) și Muzeul geologic din structura IGR, găzduiesc, cu generozitate, Colecția Emil Constantinescu. Să ne bucurăm cu toții de piesele expuse. Vă invit la o călătorie în timp și în spațiu, unde singuri veți descoperi frumusețea și valoarea. Dar și pe OMUL căruia îi datorăm călătoria.”

Expoziția face parte dintr-un proiect de Geologie Culturală lansat în acest an de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, iar o parte dintre piesele expuse sunt donate unor instituții precum: Fundația Română pentru Democrație, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Catedra de Mineralogie a Facultății de Geologie din cadrul Universității București. Piese și colecții din zona Levantului vor fi expuse în sala Thesauros din clădirea instituției.

descărcați aici catalogul expoziției »»»

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu