Dobrogea, martor al civilizațiilor milenare ale Levantului

Dobrogea reprezintă modelul pe care România îl propune ca posibilă soluție pentru rezolvarea conflictelor interetnice și interconfesionale din spațiul Levantului. Regiune istorică, parte a teritoriului românesc, bulgar și ucrainean, Dobrogea este reprezentativă pentru Levant. Aceasta a fost locuită din perioada neolitică, fiind leagănul unor colonii grecești în secolele VI-IV î.e.n. (Histria, Callatis, Tomis), precum și al primelor formațiuni statale ale geților. Teritoriul Dobrogei a aparținut succesiv Imperiului Persan, Imperiului lui Alexandru cel Mare, Imperiului Roman, geto-dacilor, Imperiului Bizantin, Țaratului vlaho - bulgar al lui Petru și Asan, Imperiului Otoman, Țării Românești și, în sfârșit, României Mari. Situată la intersecția Drumului Chihlimbarului, care ajungea de la Marea Nordului în estul Mediteranei, cu Drumul Mătăsii, care lega China de Europa Occidentală, punct final al limesului dunărean, care ne leagă de Germania prin Europa Centrală, traversată de migrațiile estice și frecventată de comercianții genovezi în Evul Mediu, câmp de luptă între Rusia și Turcia, cartier general al Comisiei Europene a Dunării (prin porto franco Sulina), Dobrogea a fost gazda multor culturi și civilizații și reprezintă un model de conviețuire. Pe lângă populația majoritar românească din nord și cea bulgară din sud, 16 minorități etnice trăiesc aici în armonie, păstrându-și specificul și convingerile culturale și religioase: turci, lipoveni tătari, coholi din Ucraina, germani, macedo-români (vlahi), greci, armeni, albanezi, găgăuzi, sârbi, evrei, romi. Lucrările preliminare ale proiectului Dobrogea, care se vor desfășura până la 30 noiembrie 2018, vor fi efectuate în colaborare cu Universitatea “Ovidius” din Constanța, universități și institute de cercetare din Bulgaria, Turcia, Grecia, Ucraina, Republica Moldova, administrațiile locale din județele Constanța și Tulcea, dar și din Varna, „Administrația Biosferei Delta Dunării” și „Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO”.

 

Apariția celui de-al doilea volum Paleontological heritage and geoconservation in UNESCO European Geoparks (Patrimoniul paleontologic și geoconservare în Geoparcurile UNESCO din Europa). Editor invitat: prof. Dan Grigorescu, director științific al ISACCL

La  sfârșitul anului trecut, publicația științifică internațională Geoconservation Research Journal (gcr.khuisf.ac.ir) a publicat online cea de-a doua parte a volumului Paleontological heritage and geoconservation in UNESCO European Geoparks (Patrimoniul paleontologic și  geoconservare  în Geoparcurile...

Ideile încep să prindă contur…

A fost o nouă vară fierbinte și frumoasă în Dobrogea, mai puțin animată față de anul trecut de discuțiile în teren dintre biologi și geologi în căutarea modalităților de abordare holistică în cercetarea naturii, dar mai țintite spre realizarea obiectivelor proiectului.

Noi acțiuni în cadrul proiectului „Dobrogea – martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”

În zilele de 16 - 18 aprilie 2019 s-au desfășurat, în cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC), trei activități ale proiectului: dezbaterea împreună cu profesori, cercetători și studenți ai UOC a construcției unui geoparc UNESCO în Dobrogea (16 aprilie), conferința dedicată realizărilor proiectului în anul trecut și obiectivelor noului an (17 aprilie), și simpozionul „Cercetarea multiculturalității în Dobrogea - realizări și perspective” (18 aprilie).

Debut în forță…

O vară plină de activități interesante în acest proiect care-și propune o abordare modernă a valorilor patrimoniale ale Dobrogei și a modului în care acestea se pot răsfrânge benefic asupra locuitorilor din regiunile în care ele se află.