Atena, 21-23 ianuarie 2020
Președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Emil Constantinescu, și Luiza Niță, director general, au participat la cea de-a XX-a ediție a Reuniunii la Nivel Înalt, organizată de Centrul Internațional “Nizami Ganjavi” din Azerbaidjan și Fundația Marianna V. Vardinoyannis din Grecia. Ediția din acest an s-a concentrat pe abordarea unui subiect presant la nivel global – schimbările climatice, precum și impactul, mai puțin cunoscut, pe care acestea îl au asupra patrimoniului cultural al lumii.
Reuniunea s-a desfășurat sub patronajul Președintelui Republicii Elene, Prokopios Pavlopoulos, care a susținut un discurs în deschiderea evenimentului, reunind peste 40 de lideri și factori de decizie din statele din zona Mediteranei, precum și miniștri și membri ai comunității academice din Grecia. Evenimentul reprezintă un forum de dezbatere pe teme precum: eforturile de a proteja patrimoniul cultural în fața efectelor negative ale schimbărilor climatice, impactul schimbărilor climatice asupra zonei Mării Mediterane, mijloace și instrumente de gestionare a schimbărilor climatice, viitorul integrării euro-atlantice și provocările anului 2020 în materie de politică, mediul de afaceri și societate.
În cadrul Reuniunii, la 22 ianuarie, la Universitatea Națională Capodistriană din Atena, s-a desfășurat o conferință dedicată celebrării a 2500 de ani de la bătăliile de la Termopile și Salamina, intitulată “The Many and the Few: Multitude and Virtue”. În cadrul acestei conferințe, Președintele Emil Constantinescu a susținut un discurs, anunțând că Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului intenționează să dezvolte un proiect destinat recuperării istoriei culturale a Balcanilor. Președintele Constantinescu a subliniat relevanța unui astfel de proiect pentru această zonă, explicând că „în actualul context al globalizării și al îndepărtării culturii și civilizației occidentale de fundamentele ei istorice, un astfel de proiect nu este opus culturii vest-europene, ci dimpotrivă, un demers pentru revenirea la rădăcinile estice ale acesteia, pentru apărarea valorilor în jurul cărora a fost creată”.