In Memoriam Martin Tamke, membru în Consiliul consultativ al ISACCL și în comitetul științific al periodicului „The International Journal of Levant Studies”

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului anunță cu tristețe vestea plecării dintre noi a profesorului emerit Martin Tamcke, renumit savant în dialogul ecumenic și intercultural, profesor în istoria răsăritului creștin și a comunităților religioase din Orientul Mijlociu.

Universități, centre de cercetare, instituții de cultură și dialog interreligios de pe întregul mapamond au anunțat tragica veste a plecării din lumea aceasta a savantului de la Universitatea din Göttingen. Savanți, cercetători și discipoli ai profesorului Tamcke sunt profund întristați de pierderea unui coleg și prieten, o voce puternică pentru pacea între religii și dialogul între comunitățile istorice din Orientul Mijlociu.

Doktorvater și mentor al directorului Cătălin-Ștefan Popa în timpul studiilor la Universitatea Georg August din Göttingen, profesorul Martin Tamcke a fost un prieten și strâns colaborator al Institutului Levant. În calitatea sa de membru în Consiliul consultativ al ISACCL și în comitetul științific al periodicului „The International Journal of Levant Studies", Martin Tamcke a facilitat promovarea programelor de cercetare ale ISACCL și a dialogului interreligios în Levantul istoric. În calitate de coordonator al colecției „Studien zur Orientalischen Kirchengeschichte” Martin Tamcke a promovat volumul ISACCL editat de Dr. habil. Cătălin-Ștefan POPA, „Levant, Cradle of Abrahamic Religions. Studies on the Interaction of Religion and Society from Antiquity to Modern Times” (Berlin, LIT Verlag, 2022).

Cu studii de orientalistică, teologie și filosofie la Universitatea din Göttingen, și abilitare în „Istoria Răsăritului creștin” la Universitatea din Marburg, Martin Tamcke a condus 27 de ani catedra de „Teologie Ecumenică, Istoria bisericilor orientale și misiune creștină” a Universității Georg August din Göttingen.

În calitate de promotor al păcii și dialogului intercultural, Martin Tamcke a fondat o rețea de parteneri academici din 40 de state la nivel mondial, fiind co-fondator al programelor de licență „Intercultural Theology”și „Eurocultures”, respectiv director interimar al programului de master interdisciplinar „Culturi și limbi mediteraneene" (Kulturen und Sprachen des mediterranen Raums).

Prin activitatea sa prodigioasă la catedră și în lumea dialogului ecumenic, prin spiritul său profund creștin, prin sutele de discipoli doctoranzi pe care i-a coordonat, moștenirea intelectuală și culturală a profesorului Tamcke va rămâne vie între savanții de astăzi și de mâine, ales tribut memoriei sale eterne.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în Pace!

 

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu