Forumul Economic de la Berlin. Perspectivele păcii văzute din Balcani. Inițiativa Berlin pentru o soluție diplomatică în conflictul israeliano-palestinian

Între 3 și 5 martie 2025, Institutul de Diplomație Culturală de la Berlin, partener al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a organizat ediția din 2025 a Forumului Economic de la Berlin, cu tema Afaceri internaționale, investiții sustenabile și proiecte de mediu pentru promovarea dezvoltării globale, a democrației și a păcii, în parteneriat cu Clubul de la Skopje și Centrul Internațional „Alianța Civilizațiilor”.

La eveniment, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a fost reprezentat de președintele Consiliului Științific, prof. dr. Emil Constantinescu, și de vicepreședintele Consiliului Științific, prof. dr. Vlad Nistor.

La Forumul Economic de la Berlin au participat oameni de stat, oameni de afaceri, și reprezentanți ai mediului academic, printre care: Gjorge Ivanov, președinte al Macedoniei de Nord (2009-2019); Boris Tadić, președinte al Serbiei (2004-2012); Ivo Josipović, președinte al Croației (2010-2015); Mladen Ivanic, președintele președinției Bosniei-Herțegovinei (2014-15, 2016-17); Massimo d’Alema, Prim-ministru al Italiei (1998-2000); Jack McConnell, Prim-ministru al Scoției (2001-2007); Natalia Gavriliță, Prim-ministru al Republicii Moldova (2021-2023); Jan Vapaavuori, Ministru al Economiei, Finlanda (2012-2015); George Pantelli, Ministrul Educației și Tineretului, Cipru; Yossi Beilin, Ministrul Economiei (1995), Justiției (1999-2001) și Afacerilor Religioase (2000-2001) al Statului Israel; Meir Sheetrit, Ministrul Finanțelor și Justiției, Israel; Nitzan Horowitz, Ministrul Sănătății, Israel; Erkki Tuomioja, Ministrul Afacerilor Externe, Finlanda (2000-2007; 2011-2015); Davor Filipovic, fost Ministru al Economiei, Croația; Attila Gyorgy, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Român al Economiei; Etleva Kadili, Director UNICEF pentru Africa de Sud și Est. Totodată, Forumul s-a bucurat și de intervențiile unor reprezentanți ai familiilor regale din Bavaria (Luitpold, Prinz von Bayern) și Muntenegru (Boris Petrovič-Njegos).

Mediul de afaceri a fost reprezentat de Pablo Hernandez de Cos, Guvernatorul Băncii Naționale a Spaniei (2018-2024); Mår Guđmundsson, Guvernatorul Băncii Centrale a Islandei (2009-2019); Miguel Pedro Sousa Monteiro, președintele Consiliului Director al Bursei din Insulele Capului Verde; Sok Hour Hong, președintele Cambodia Securities Exchange; Rajeeva Bandaranaike, CEO, Bursa din Sri Lanka; Adrian Iastremschi, președintele Bursei din Republica Moldova; Trajan Angeloski, Președintele Camerei de Comerț din Macedonia de Nord; și Akkan Suver, Președintele Fundației Marmara pentru Cercetări Strategice și Sociale, Turcia.

Din partea mediului academic și juridic, au luat parte: Peter Jambrek, Rector al New University, Slovenia; Mohammad Oman, Profesor la Academia Arabă pentru Știință și Tehnologie; Michel Liegeois, Profesor de Relații Internaționale la Universitatea din Leuven; Sheikh Ramzi, Profesor la Oxford Islamic Information Centre; Ulrich Bruckner, Profesor „Jean Monnet” la Universitatea Stanford din Berlin; și Sanita Osipova, judecător al Curții Supreme din Letonia.

 

PERSPECTIVELE PĂCII VĂZUTE DIN BALCANI

Dincolo de dezbaterile pe teme economice și de dezvoltare, în cadrul Forumului Economic de la Berlin a fost organizată și o sesiune specială dedicată Perspectivelor din Balcani (Perspectives from the Balkans). În cadrul acesteia, intervenienții – foști șefi de stat și membri ai guvernelor din regiune, profesori universitari și detașați diplomatici de prim rang – au abordat o gamă variată de subiecte de interes acut, de la contribuția soluționării problemelor succesorale la asigurarea păcii și stabilității, viitorul Uniunii Europene și al rolului diplomației culturale, la tiparele politice și psihologia colectivă a lumii contemporane aflate la o răscruce dintre epoci. Astfel, participanții la aceste discuții de impact, organizate sub egida Ambasadei Sloveniei la Berlin, au putut asista la intervențiile Rectorului Universității Noi („New University”) din Slovenia, prof. dr. Peter Jambrek, ale Excelenței Sale, doamna Ana Polak Petrič, Ambasadoarea Republicii Sloveniei în Germania, dar și ale lui Ivo Josipović, Președintele Croației (2010-2015), Boris Tadić, președintele Serbiei (2004-2012), Mladen Ivanic, președintele președinției rotative a Bosniei și Herțegovinei (2014-15, 2016-17), Gjorge Ivanov, președintele Macedoniei de Nord (2009-2019) sau Davor Filipovic, fost Ministru al Economiei și Dezvoltării Durabile, Croația.

 

INIȚIATIVA BERLIN PENTRU O SOLUȚIE DIPLOMATICĂ ÎN CONFLICTUL ISRAELIANO-PALESTINIAN

Tot în cadrul Forumului Economic de la Berlin a fost lansată și Inițiativa Berlin pentru o soluție diplomatică a conflictului israeliano-palestinian, un demers început cu câțiva ani în urmă de un grup mixt de palestinieni și israelieni, conduși de Hiba Husseini, avocat de renume care a condus Comitetul Juridic privitor la Negocierile Statutului Final între palestinieni și israelieni, servind și drept consilier juridic pentru întreg procesul de negocieri pentru pace începând cu anul 1994, și, respectiv, de Yossi Beilin, Ministru al Finanțelor, Justiției și Afacerilor Religioase al Israelului. care au conlucrat pentru a elabora și fundamenta propunerea creării unei „Confederații a Țării Sfinte” modelate drept o soluție pentru colaborarea de bunăvoie a celor două state independente și suverane, după ce, vreme de decenii, soluția a două state independente Israel și Palestina, astăzi aproape neverosimilă, fusese văzută drept singura viabilă pentru soluționarea conflictului dintre aceste popoare.

Construită pe modelul de bune practici dovedit de evoluția pozitivă a Uniunii Europene, „Confederația Țării Sfinte” propune o serie de soluții la animozitățile existente între israelieni și palestinieni și va fundamenta strânsa cooperare și coordonare dintre aceștia. Totodată, acest cadru de colaborare rămâne deschis și aderării altor state din regiune care s-ar dovedi doritoare a construi împreună o viziune de perspectivă pentru dezvoltarea viitoare a Levantului clasic în litera păcii și cooperării.

Referindu-se la această inițiativă binevenită, președintele Constantinescu a subliniat în intervenția sa că:

„Nu trebuie să ne amăgim. În prezentul context geostrategic, orice demers ce urmărește rezolvarea conflictului din Orientul Apropiat va necesita eforturi uriașe, abordări aplicate și medieri înțelepte între părțile aflate în conflict. Nu va fi deloc ușor; și doresc, pe această cale, să aplaud temeritatea Institutului de Diplomație Culturală de a-și replia toate forțele pentru această inițiativă deosebit de importantă pentru continuitatea securității regionale și mondiale.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu