Conferința interdisciplinară „Bridging the Gap: From Brain Drain to Brain Circulation”

Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof. dr. Emil Constantinescu, a deschis astăzi, 20 iunie 2024, lucrările conferinței interdisciplinare „Bridging the Gap: From Brain Drain to Brain Circulation” susținută în format hibrid de Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, oferind „o introducere concisă a contextului, impactului și implicațiilor” acestui fenomen.

Organizată integral de studenți ai programului de masterat Erasmus Mundus MA in Euroculture de la Universitatea Jagielloniană din Cracovia, conferința și-a propus să aducă problematica critică a plecării generațiilor tinere în căutarea unei vieți și cariere mai bune în Vest în sfera dezbaterii publice din România și Uniunea Europeană.

Argumentul pertinent al organizatorilor subliniază că „Europa Centrală și de Est se confruntă cu o situație de criză caracterizată prin emigrarea masivă a profesioniștilor calificați, fenomen cunoscut sub denumirea de „exodul creierelor”. Această tendință devalorizează resursele umane din țările de origine, afectând stabilitatea economică și coeziunea socială. În contextul în care populațiile regiunii sunt în continuă scădere, este necesar să găsim răspunsuri strategice eficiente”.

Soluții la această problemă importantă a societății civice din statele Europei Centrale și de Est au fost propuse în cadrul diferitelor paneluri ale conferinței din 20 iunie, care au prezentat viziunea generației tinere nu doar asupra fenomenului în sine ci și optica personală a tinerilor din mediul academic în ceea ce privește perspectivele lor de viitor. Totodată, conferința a reliefat și perspectiva în oglindă a mediului academic și de afaceri vestic confruntat cu un aport substanțial de capacitate din Est. Conferința a beneficiat de intervențiile unor reprezentanți importanți ai mediului politic, academic și administrativ românesc și european: experți ai Comisiei Europene, membri ai Parlamentului și Guvernului României, rectori universitari sau lideri ai societății civile și ai inițiativelor civice care se adresează acestui fenomen.

Conferința interdisciplinară „Bridging the Gap: From Brain Drain to Brain Circulation”

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu