Diplomație culturală prin educație civică

Președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Emil Constantinescu a participat vineri 17 ianuarie 2020 la deschiderea celei de-a șasea ediții a  „Model NATO Conference”, eveniment de simulare a summit-urilor NATO ce are loc la București la fiecare început de an.

„Model NATO Conference” este un proiect destinat elevilor de liceu din țară și străinătate, în cadrul căruia se simulează activitatea diverselor comitete ale Organizației Atlanticului de Nord, pe teme de actualitate. Prin dezbaterea temelor de discuție și interacțiunea în cadrul diverselor comitete de lucru, participanții se familiarizează cu conceptele specifice NATO, instrumentele de lucru ale organizației, dar își dezvoltă și capacitatea de a folosi limba engleză și de a vorbi în public.

Evenimentul s-a desfășurat în intervalul 17-20 ianuarie 2020. La ediția din acest an, desfășurată sub coordonarea Ana Mariei Radu, director executiv, absolventă a Liceului Internațional de Informatică București, și a lui Răzvan Turcu, director general, elev al Complexului Educațional Lauder-Reut, București, au participat aproximativ 150 de elevi din țară și străinătate. În cadrul ediției din acest an, discuțiile s-au concentrat pe două teme majore – „Viitorul mandatului NATO în Kosovo” și „Cadrul de lucru al relațiilor viitoare NATO-Uniunea Europeană”.

Prima ediție a Conferinței Model NATO la București a avut loc în 2015, proiectul fiind pus în practică de două eleve ale Liceului Internațional de Informatică din București – Ana Georgescu și Maria Nicolae, actualmente studente la Universitatea Harvard (SUA) și respectiv King’s College (Marea Britanie).

Rolul unei asemenea conferințe este de a asigura conștientizarea de către tânăra generație a problemelor în materie de politică și diplomație. Conferințele de simulare a activității organismelor NATO se desfășoară la nivel global, pe tot parcursul anului, fie la nivel de liceu, fie la nivel universitar. Acestea sunt menite să-i ajute pe tineri să se conecteze la problemele presante ale mediului internațional, îi educă în spiritul implicării și nevoii de a produce schimbare. De asemenea, participarea la astfel de evenimente contribuie la dezvoltarea abilităților de cooperare și leadership, capacității de lucru în echipă, precum și îmbunătățirea stilului oratoric și a celui de dezbatere.

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului susține această inițiativă în contextul proiectului „Diplomație culturală și provocările secolului XXI”, o subcomponentă a acestui proiect privind dezvoltarea „Diplomației culturale prin educație civică”. Ceea ce se petrece într-o asemenea simulare a proceselor din cadrul organismelor NATO  este nu doar un test al cunoștințelor și capacităților de documentare a acestor tineri, ci și o mostră de diplomație în acțiune, datorită interacțiunilor dintre participanți și a felului în care se conduc dezbaterile și negocierile.

Președintele Emil Constantinescu a participat la deschiderea evenimentului la Sala Atelier a Teatrului Național în calitate de fost șef de stat care a lucrat activ în vederea pregătirii României pentru aderarea la Organizația Nord-Atlantică, prin îmbunătățirea nivelului de pregătire al trupelor armate, spre a face față cerințelor NATO. În condițiile în care, în 1994, România s-a alăturat Parteneriatului pentru Pace cu o armată insuficient de pregătită și echipată, sarcina președintelui Constantinescu a fost una extrem de dificilă, mai ales că aderarea la NATO s-a făcut întâi de toate prin structurile militare și cele de informații. De asemenea, în perioada mandatului său, a fost semnat Parteneriatul strategic România-SUA, care a contribuit foarte mult la facilitarea aderării României la NATO.

Întrebat de participanți despre calitățile unui lider politic, președintele Emil Constantinescu a declarat că acesta trebuie : ”să aibă viziune, strategie, capacitatea de a convinge oamenii, curaj, discreție, dar și cultură. Cineva care se ocupă de politica externă trebuie să se preocupe de cultura sa, deoarece gestionarea politicii externe cere o cultură aprofundată. De aceea, prin Institutul pe care-l conduc, încurajez dezvoltarea diplomației culturale, inclusiv prin acțiuni de educație civică, așa cum este cea de față”.

NATO nu este doar o organizație de apărare colectivă, ci și un forum de reunire a diverselor elemente de cultură organizațională prin prisma statelor reprezentate. Negocierile sunt, de cele mai multe ori, mostre de diplomație culturală culturală, în care delegații statelor acreditați la NATO fac apel la elemente de cultură națională și internațională pentru a găsi o cale de dialog.

ISACCL susține un astfel de proiect deoarece tinerii trebuie educați în spiritul păcii și trebuie să înțeleagă faptul că dincolo de instrumentele hard există și alte instrumente soft care pot fi utilizate pentru a atinge pacea și a facilita un dialog pentru înțelegerea celuilalt. Tânăra generație trebuie să aibă acces la o astfel de educație civică, menită să sublinieze drepturile și obligațiile lor la nivelul mediului internațional. Proiectul de față valorifică interesul tinerilor pentru afacerile internaționale, oferindu-le accesul la o cultură a păcii și a dialogului, în care coexistența și înțelegerea celuilalt reprezintă elemente cheie în dezvoltarea societății.

„Model NATO Conference” Diplomație culturală prin educație civică

„Model NATO Conference” Diplomație culturală prin educație civică

„Model NATO Conference” Diplomație culturală prin educație civică

„Model NATO Conference” Diplomație culturală prin educație civică

„Model NATO Conference” Diplomație culturală prin educație civică

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu