La 14 mai 2020, în „Ziua Mondială a Rugăciunii, Postului și Milostivirii”, toți credincioșii se roagă, fiecare în tradiția proprie, implorându-l pe Dumnezeu să ajute umanitatea să depășească criza provocată de pandemia care a răpit atât de multe vieți și a adus doliul în multe părți ale lumii. Uniți în suferință, creștinii au fost îndemnați să se roage împreună și să-și ajute seamănul aflat aproape sau la distanță.
Tradiția rugăciunilor comune a început în 1986. La întâlnirea istorică de la Assisi cu liderii marilor religii, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a intuit valoarea și puterea profundă a păcii pe care o exprimă sintonia în rugăciune. El a invitat oamenii să se roage unul lângă celălalt, nu unul împotriva celuilalt. La Assisi, în 1986, liderii credincioșilor evrei, creștini, musulmani, budiști și ai altor religii s-au rugat unul alături de celălalt și în același timp.
După 30 de ani de la prima întâlnire interreligioasă pentru pace, convocată de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, Comunitatea „Sant'Egidio”, înființată în 1968 și profund dedicată ecumenismului, organiza din nou, la Assisi, o nouă zi mondială de rugăciune. Sanctitatea Sa Papa Francisc, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury, Sanctitatea Sa Efrem al II-lea, Patriarhul siro-ortodox al Antiohiei s-au rugat împreună.
În predica sa din „Ziua Mondială a Rugăciunii, Postului și Milostivirii”, Andrea Riccardi, inițiatorul Comunității Sant'Egidio, sublinia: „Astăzi este o zi de rugăciune, post și milostivire, trăită de religii diferite și promovată de Papa Francisc și marele Imam Al Tayyeb. Rugăciunea împreună nu reprezintă o confuzie sincretistă. Credincioșii diferitelor religii se roagă în aceeași zi și trăiesc sentimente și atitudini religioase: milostivire și post. Este timpul Ramadanului pentru islam: postul și abstinența de păcat și violență. Astăzi, prin sincronie, armonia este exprimată în rugăciune. Rugăciunea sincronică dintre religii este un nou dar de la Dumnezeu în acest moment în care, din păcate, nu lipsesc ura și conflictele religioase.”
„Comunitatea „Sant'Egidio” este partener al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în derularea proiectului „Levantul, leagănul religiilor abrahamice”.