Peste 200 de personalități din întreaga lume s-au reunit în 50 de paneluri programate în cadrul „Forumului mondial privind viitorul democrației, tehnologiei și umanității" (Berlin, 18-19 martie 2025), pentru a dezbate și a prezenta soluții la problemele fundamentale ale lumii moderne. O problemă majoră este „Pacea, războiul și securitatea".
Prof.dr. Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și fondator al „Inițiativei Levant pentru Pace Globală", a luat cuvântul în cadrul panelului intitulat Cum să faci pace: Formule pentru soluționarea conflictelor (How to make Peace: Conflict Resolution Formulas), alături John Alderdice (președintele Parlamentului Irlandei de Nord 1998-2004), Joseph Yossi Beilin, ministru al Justiției din Israel, Samer Sinijlawi și Gershon Baskin, co-președinți ai Alianței Israeliano-Palestiniene pentru cele două state. Jody Williams, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, expert în responsabilitatea socială corporativă și drepturile omului a participat la discuții prin intermediul platformei Zoom.
Dezbaterea s-a axat pe zona Orientului Apropiat, tema principală fiind oportunitatea constituirii unui cadru confederațional, construit pe modelul Uniunii Europene, care să poată însuma diferențele comunitare, identitare și religioase din zonă.
În intervenția sa, președintele Constantinescu a subliniat că nu trebuie să ne bazăm proiecțiile și prognozele asupra pașilor următori pe o gamă largă de agende politice vremelnice și viciate ideologic, ci pe anticiparea viitorului în baza unei cunoașteri aprofundate a trecutului și a înțelegerii contextului și realităților prezentului.
Ca și toate celelalte dezbateri din cadrul Forumului Global de la Berlin, panelul a fost urmat de un atelier de lucru în care participanții și vorbitorii au încercat să contureze scheletul unui cadru de legiferare (lawmaking workshop) care să poată implementa practic soluțiile propuse. În cadrul acestor discuții, în acord cu intervenția Lordului Alderdice, președintele Constantinescu a subliniat că, ne place sau nu, reconcilierea adevărată nu poate începe decât venind din partea celor oprimați către opresorii lor, dând ca exemplu reconcilierea produsă în timpul mandatului său între victimele represiunii comuniste din România și torționarii lor, necesară pentru integrarea euroatlantică.