„Cultura păcii prin educație”, proiect al Institutului Levant, în Parlamentul European

La invitația Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului European, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof. dr. Emil Constantinescu, a participat la masa rotundă cu tema „Strategii pentru combaterea radicalismului în Orientul Mijlociu și în lume prin educația pentru toleranță și o cultură a păcii", condus de europarlamentarului Antonio López-Istúriz White.

Printre participanți s-au aflat europarlamentari din toate grupurile politice, alături de reprezentanți ai Coaliției Interparlamentare pentru Etică Globală (Inter-Parliamentary Coalition for Global Ethics, IPCGE), condusă de Shoshana Bekerman, dintre care îi amintim pe Sir Liam Fox, președinte al Institutului Acordurilor Abrahamice din Marea Britanie, rabinul-șef Yitzhak Dayan, vicepreședinte al Comitetului Permanent al Conferinței Rabinilor Europeni, Imam Mohammad Tawhidi, vicepreședinte al Consiliului Mondial al Imamilor, Pastor Tunji Adebayo, Dr. Khalid al Ghaith, secretar-general al Comitetului Superior pentru Fraternitate Umană, E.S. Mohamed Al Sahlawi, ambasador al Emiratelor Arabe Unite în Regatul Belgiei, Marele Ducat al Luxemburgului și Uniunea Europeană.

În intervenția sa, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a subliniat: „Doar o Pace globală instituită și internalizată la nivelul societății civile din întreaga lume, fundamentată pe o cultură a păcii, poate să creeze resorturi sociale trainice în jurul cărora să putem contura, de comun acord, soluții echitabile și la amenințările curente la adresa societății contemporane: protejarea resurselor de apă și sol la scară globală, asigurarea dreptului la educație și la o viață decentă, direcționarea constructivă, în folosul întregii umanități, a evoluției ireprimabile a inteligenței artificiale. Și atunci, omenirea își va da seama, așa cum spera Mahatma Gandhi cu decenii în urmă, că 'Pacea își are propria sa răsplată'."

Cu această ocazie, Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală i-a decernat președintelui Constantinescu premiul „Model de etică și realizări în viață", pentru „activitatea și realizările sale în promovarea democrației, libertății, educației și păcii pentru toți, în România, Uniunea Europeană și în lumea întreagă, ca un model global pentru viitoarele generații".

Fundația „Trends" din Emiratele Arabe Unite i-a conferit președintelui Constantinescu un premiu pentru contribuția sa la proiectul „Acordurile Abraham", lansat în anul 2023, la conferința din Dubai, de Coaliția Inter-Parlamentară pentru Etică Globală, în parteneriat cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu