Conceptul egiptean de pace (hetep): generalități și particularizări în tratatele diplomatice internaționale dintre egipteni și hittiți; surse, terminologie, discurs, comportament politic, propagandă și politică externă

23 aprilie

 

Prelegerea lunii aprilie a doamnei prof. univ. dr. Renata Tatomir (Universitatea „Hyperion") evidențiază un alt tip sursă istorică, diferită față de cele prezentate în lunile anterioare: un tratat de pace, cel mai vechi tratat antic descoperit, numit uneori și Tratatul de la Kadesh.

În jurul anului 1257 î.e.n., faraonul Ramses al II-lea a încheiat un tratat cu Hattušili al III-lea, suveranul Imperiului hitit situat în Anatolia. Acest „bun tratat al păcii și al frăției", așa cum se autointitulează, precizează în mod repetat ideea creării unei „bune păci" și a unei „bune frății" între regii Egiptului și Hatti. La origine un acord de paritate – între doi egali, în urma reformării tratatului de pace pentru o audiență specific egipteană, acesta s-a transformat într-un tratat între un superior (conducătorul egiptean) și un subordonat și a durat până la dispariția statului hittit.

Cuvântul tradus ca „pace" în engleză este termenul egiptean „hetep", care are o multitudine de semnificații și utilizări în diverse domenii, desemnând liniștea, repausul, tihna, starea de mulțumire, de satisfacție, plenitudine/împlinire. La origine, acesta provine din zona funerară, semnificația primară fiind de ofrandă, iar semnul hieroglific prin care este reprezentat acest concept este masa de ofrandă pentru decedat.

Prelegerea analizează conceptul egiptean de pace, la nivel discursiv, precum și rolul său retoric și normativ în propaganda și politica externă a vremii. În Egiptul antic, ideea de pace este rezultatul acțiunii în acord cu Maat, care se referă la ordinea și echilibrul vieții pe Pământ și în cosmos, ca opus al ideii de haos – isfetsau. Cu toate acestea, vorbitoarea a subliniat că ideea de pace trebuie înțeleasă ca venind din perspectiva elitei dominante egiptene, care a construit o lume ideală pentru ea însăși, exprimată în textul și arta respectivă.

Conferința face parte din seria Rolul diplomației culturale în corespondența scrisă. Virtutea păcii în scrisorile oficiale și informale din Levant din Antichitate până în prezent.

 

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu