"Global Leadership for the 21st Century"
16 Decembrie 2020
Moderator: Emil Constantinescu, președintele României 1996-2000, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului
Michael Møller, Forumul pentru Diplomație, Fundația pentru Anticipare Științifică și Diplomatică de la Geneva
Piero Dominici, Director științific, Programul Internațional de Educație și Cercetare a Sistemelor Umane Complexe
Afshan Khan, UNICEF, Director regional pentru Europa și Asia Centrală
Paul Ladd, Director, Institutul pentru Dezvoltare Socială din cadrul Organizației Națiunilor Unite
Peter McGrath, Director executiv, InterAcademy Partnership Q&A
Am în această după-amiază marea plăcere de a vă ura un călduros "bun venit!" la un panel care va dezbate Abordări integrate pentru cercetarea, elaborarea și implementarea politicilor publice, cu un accent hotărât asupra importanței mediului academic în astfel de demersuri. Sunt cu atât mai bucuros, cu cât am ocazia de a dezbate aceste probleme în calitate de om de știință cu o vastă experiență în științele naturale și umaniste, și în calitate de om de stat. În prezent, conduc Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, un Centru de Excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință.
Mă bucur să constat că avem astăzi alături de noi o serie de specialiști care și-au dedicat viața și activitatea elaborării de politici publice naționale și internaționale în mai multe domenii de specialitate, temerari oameni de știință care s-au deplasat și au lucrat în unele dintre cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, în locuri care aveau nevoie imperioasă de asistență și consiliere. Am, așadar, onoarea de a prezida un panel în care putem cu adevărat discuta direct cu distinse personalități și oameni de știință implicați în formarea politicilor și programelor Organizației Națiunilor Unite, ale UNICEF, Institutului de Cercetare pentru Dezvoltare Socială din cadrul ONU, Parteneriatului Inter-Academic, precum și ale altor organizații.
Sesiunea va examina o strategie intelectuală sociopolitică integrată, multilaterală, multidisciplinară cu aportul mai multor factori de interes, care să vină în întâmpinarea lacunelor existente între cercetarea științifică, politica publică, mediul de afaceri și societatea civilă, între multiple și fragmentare abordări sectoriale individuale, și între inițiative naționale necoordonate.
Această strategie va căuta să îmbunătățească viteza de implementare, relevanța contextuală, calitatea, coordonarea, integrarea și eficiența generală a strategiilor, programelor, implementării și evaluării politicilor de securitate umană. Ea va reuni guverne naționale, organizații internaționale, mediul academic și universitar, institute de cercetare, mediul de afaceri și organizații ale societății civile cu scopul de a formula, disemina și câștiga susținerea publicului, o serie de eforturi mai eficiente și mai concentrate asupra îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă propuse de Organizația Națiunilor Unite.
Michael Møller, Forumul pentru Diplomație, Fundația pentru Anticipare Științifică și Diplomatică de la Geneva
Afshan Khan, UNICEF, Director regional pentru Europa și Asia Centrală
Paul Ladd, Director, Institutul pentru Dezvoltare Socială din cadrul Organizației Națiunilor Unite
Peter McGrath, Director executiv, InterAcademy Partnership Q&A