A 28-a ediție a Summit-ului Economic Eurasiatic

În perioada 7-8 mai 2025, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof. dr. Emil Constantinescu, a luat parte la lucrările celui de-al douăzeci și optulea Summit Economic Eurasiatic (Eurasian Economic Summit) organizat la Istanbul de către Fundația „Marmara Group” pentru Cercetări Strategice și Sociale.

Summit-ul Economic Eurasiatic este un eveniment de referință la nivel regional organizată anual de Fundația „Marmara Group”, care reunește lideri ai societății civile, oameni politici și factori de decizie, lideri religioși, reprezentanți ai mediilor de afaceri și academic, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai conglomeratelor mediatice din peste 40 de țări.

A 28-a ediție a Summit-ului Economic Eurasiatic

 

O ediție aniversară

Summit-ul a marcat și cea de-a 40-a aniversare a Fundației „Marmara Group” pentru Cercetări Strategice și Sociale, care îl organizează începând cu anul 1997. Cu această ocazie, Fundația a instituit Premiul „Süleyman Demirel” pentru Democrație în cinstea fostului președinte al Republicii Turce (1993-2000) care, în îndelungata sa carieră politică, a întruchipat un model de guvernare democratică a statului turc și de colaborare regională. Premiul i-a fost decernat președintelui Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof. dr. Emil Constantinescu.

 

În discursul de recepție, acesta a subliniat:

„În momentul critic al istoriei recente care a fost prăbușirea URSS și remodelarea ulterioară a lealităților regionale, prim-ministrul (ulterior, președintele) Süleyman Demirel a ales să se înconjoare cu oameni vizionari aidoma lui, care înțelegeau în mod intrinsec importanța dialogului, a cooperări și a colaborării în realizarea beneficiilor reciproce între state. Mă bucur să constat că mulți dintre acești vizionari sunt, și astăzi, alături de noi – îmbătrâniți puțin, poate, însă purtând în ochi aceeași sclipire de geniu care pare, în mod miraculos, să poată face imposibilul posibil. […] Într-un moment în care prioritățile regionale și mondiale ni se schimbă, când suntem martorii destrămării ordinii mondiale de după 1945 – o ordine bazată pe drepturi, valori și principii fundamentale care au ajuns să fie asociate cadrului larg al „democrației” – nu trebuie să pierdem din vedere motivul care ne-a determinat pe fiecare dintre noi să luăm deciziile pe care le-am luat cu atâția ani în urmă: credința noastră înnăscută și împărtășită în valorile fundamentale ale păcii, dialogului și democrației drept tot atâția factori capabili de a facilita o mai apropiată înțelegere reciprocă între oameni și națiuni deopotrivă.”

 

Dezbateri la nivel înalt

Participanții la cea de-a 28-a ediție a Summit-ului Economic Eurasiatic au dezbătut rolul și responsabilitățile vieții digitale și ale dialogului în societatea informațională a prezentului, dar și pașii prin care omenirea poate determina economia, energia, natura și agricultura să lucreze în favoarea dezvoltării societății umane. Ediția din 2025 a avut ca temă principală „Dialogul pentru o lume locuibilă”, dezbătută în cadrul sesiunilor: „Soluții pașnice pentru conflictele în derulare și migrația involuntară”; „Economia într-o lume digitală: Rolul băncilor în economia contemporană”; „Energia digitală: Puterea comerțului algoritmic”; „Viitorul internetului și al inteligenței artificiale”; „Cooperarea internațională în domeniul sanitar: eliminarea stresului și confuziei în sănătate”; „Orașe reziliente în fața dezastrelor: Calea către aglomerări urbane sustenabile”.

A 28-a ediție a Summit-ului Economic Eurasiatic

 

Dialogul liderilor globali

Summit-ul s-a încheiat cu o sesiune dedicată intervențiilor foștilor șefi de stat, denumită Sesiunea înțelepților, care, în acest an, a avut ca temă Soluții pașnice pentru restaurarea păcii (Peaceful solutions for Rebuilding Peace). Au luat cuvântul foștii președinți ai Turciei (Abdullah Gül), Cehiei (Václav Klaus), Croației (Stjepan Mesić și Ivo Josipović), Sloveniei (Borut Pahor), Macedoniei de Nord (Gjorge Ivanov), Moldovei (Petru Lucinschi), Albaniei (Bamir Topi), Tunisiei (Moncef Marzouki) și României (Emil Constantinescu). În intervenția sa, intitulată Cultura păcii prin educație, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a atras atenția asupra faptului că „nu putem argumenta că, de-a lungul istoriei, pacea însăși ar fi fost considerată drept o valoare perenă a umanității. Din contră – ea nu a fost decât o consecință absolut perisabilă, un prea scurt moment de respiro între încheierea unei conflagrații și izbucnirea alteia.

A 28-a ediție a Summit-ului Economic Eurasiatic

 

Întâlniri culturale la Istanbul

În cadrul Summit-ului, foștii președinți ai României și Albaniei, Emil Constantinescu și Bamir Topi, au luat parte la o ceremonie de semnare a unei Declarații pentru Transparență și Integritate propusă de Federația pentru Pace Mondială cu sediul în San Francisco, Statele Unite (Federation of World Peace and Love, FOWPAL). Ceremonia a fost condusă de președintele Fundației, Hon. Hong Tao-Tze, care i-a oferit cu această ocazie președintelui Constantinescu un tablou intitulat Energie și Speranță (Energy and Hope).

 

La Istanbul, președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Emil Constantinescu, a fost oaspetele Institutului Cultural Român, condus de dl. Dragoș Tiberiu Niță. Discuțiile dintre aceștia s-au axat pe aprofundarea parteneriatului instituțional existent între ICR Istanbul și ISACCL, în cadrul proiectului Diplomația culturală în vestul Mării Negre: Rețele de cunoaștere între orașele-porturi ca strategii pentru pace, coexistență și dezvoltare durabilă.

Emil Constantinescu a fost oaspetele Institutului Cultural Român

 

Cu acest prilej, președintele Constantinescu a oferit Institutului Cultural Român de la Istanbul o selecție din volumele publicate de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, precum și un tablou al Reginei Maria a României primit din partea autoarei, prof. dr. Fetihe Erbay, Șeful Departamentului pentru Studii Muzeale în cadrul Universității din Istanbul.

 

În încheierea deplasării, delegația Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului s-a întâlnit și cu secretarul general al Organizației pentru Cooperare economică la Marea Neagră, E. S. Amb. Lazăr Comănescu, cu care a discutat sprijinul OCEMN pentru proiectul Diplomația culturală în vestul Mării Negre, la care participă și Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (Black Sea Universities Network, BSUN).

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu