Consiliul științific

Preşedintele Consiliului științific

Remus Pricopie Rector al SNSPA Ministrul Educaţiei Naţionale 2012 – 2014Remus Pricopie
Rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative
Ministru al Educaţiei Naţionale 2012 – 2014

Prof. dr. Remus Pricopie a urmat Studii Avansate în Politica Educațională Internațională la Universitatea George Washington, iar cinci ani mai târziu, în 2009, a primit premiul Fulbright Alumni al lunii martie, acordat de Departamentul de Stat al SUA în cadrul unei competiții la care au participat cei care au beneficiat de bursa Fulbright și au avut rezultate excepționale. Deține, de asemenea, un certificat de management și leadership în educație, obținut la Universitatea Harvard.
Este președintele boardului Comisiei Fulbright în România și președintele Task Force on Fostering and Building Human Capital (FBHC) of the Regional Cooperation Council – Viena. Membru al Consiliului consultativ internațional al Centrului de Cercetare din Europa de Sud-Est, Consiliului de administrație din Universitatea Sheffield (Marea Britanie), Comisiei de perspectivă a Academiei Române, Consiliului de conducere al Inițiativei pentru reforma educației din sud-estul Europei (Belgrad, Serbia), Consiliului interguvernamental al Programului internațional pentru Dezvoltarea comunicării (UNESCO, Paris), Consiliului de cooperare (Viena, Austria), reprezentantul român în Registrul european de asigurare a calității – EQAR (Bruxelles, Belgia).
Cu o bogată experiență în sistemul educațional, înainte de a deveni ministrul Educației Naționale, prof dr. Remus Pricopie a fost consilier superior al ministrului (ianuarie - octombrie 2009; decembrie 2001 - iunie 2003), ministru adjunct (secretar de stat pentru învățământ superior, relații internaționale și formarea cadrelor didactice, noiembrie 2007 – decembrie 2008), ministru interimar (mai 2008), secretar general (mai 2001 - septembrie 2001), purtător de cuvânt al Ministerului Educației, director al comunicării publice (ianuarie 2001 - mai 2001; iulie 1997 - octombrie 1997) Expert principal, Departamentul de comunicare (octombrie 1998 - ianuarie 2001), expert, Departamentul de învățământ superior și cercetare (februarie 1996 – iulie 1996).

Membrii de drept conform Legii 117/2017 privind înființarea ISACCL, membri români ai Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă

Emil Constantinescu Profesor emerit, preşedinte de onoare al Senatului Universităţii din Bucureşti Membru al board-ului Academiei Mondiale de Artă și ȘtiințăEmil Constantinescu
Profesor emerit, preşedinte de onoare al Senatului Universităţii din Bucureşti
Membru al board-ului Academiei Mondiale de Artă și Știință şi al board-ului directorilor World University Consortium
Preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, 2011 - 2017
Preşedinte fondator al Forumului Academic Român, 2008 – prezent
Rectorul Universităţii din Bucureşti, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, 1992 - 1996

Membru ales și membru de onoare al mai multor forumuri academice internaționale: Biblioteca din Alexandria, Înaltul Consiliu al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Societatea "National Geographic", societățile de geologie și mineralogie din SUA, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Japonia, Franţa, Grecia și Germania. A susținut conferințe în domeniile științelor naturii şi ştiinţelor umaniste la universităţile Oxford, Cambridge, Berkeley, Stanford, Harvard, Georgetown, Bloomington și New York (SUA), Tübingen, Ausburg, Munchen și Karlsruhe (Germania), Sorbona (Franța), Turku (Finlanda),  Carolină (Cehia),  Patras (Grecia), Beijing (China),  Rio de Janeiro (Brazilia),  Catolică (Argentina), Sydney și Monash (Australia), Cairo și Alexandria (Egipt), Zagreb și Maribor (Croaţia),  Varşovia şi Cracovia (Polonia), Amsterdam şi Maastricht (Olanda), Institutul Nobel (Norvegia). A promovat Inițiativa „Levant pentru Pace Globală”, lansată în mai 2013 la București, la conferințe și reuniuni internaționale de prim-rang: ONU: „Global Summit” (New York, martie 2014), UNESCO: „Global Summit (Paris, iulie 2014), „The World Alliance of Religions for Peace”, (Seul, septembrie 2014), „Rolul dialogului interreligios şi intercultural în lumea de azi” (Iran, mai 2016), „Simpozionul internaţional de diplomaţie culturală în lumea arabă - dimensiunea politică, economică şi culturală” (Berlin, iulie 2016), ONU:  „International Symposium on Cultural Diplomacy in the UN:Utilizing Cultural Diplomacy to unite the World’s Cultures before Hard Power takes the Lead” (New York, septembrie 2017).

Mircea Maliţa Membru al Academiei RomâneMircea Maliţa
Membru al Academiei Române
Ministrul Educaţiei Naţionale 1970 - 1972
Preşedinte fondator al Universităţii Marea Neagră

Matematician și filosof, eseist, istoric al artelor, politolog și diplomat, Mircea Malița poate fi considerat un promotor de seamă al studiului interdisciplinar. Este primul membru român al Clubului de la Madrid și co-fondator al Centrului Cultural European. Fundația Universitară a Mării Negre, pe care a fondat-o în 1992, se află sub egida Academiei Române și își propune proiecte ambițioase. Pentru România, Marea Neagră are dimensiuni multiple: geostrategică, politică, economică.

 

Ionel Haiduc Preşedintele Academiei Române 2006 - 2014 Rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca 1990 – 1993Ionel Haiduc
Preşedintele Academiei Române 2006 - 2014
Rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca 1990 – 1993

Este pionierul chimiei organometalice, dar activitatea științifică a academicianului Ionel Haiduc este mult mai extinsă și poate fi descrisă ca o interfață între chimie, biologie, fizică. Contribuțiile sale în domeniile chimiei supramoleculare, chimiei ciclurilor anorganice, activității biologice a compușilor metalici (inclusiv activitatea anti-tumorală), nomenclaturii și sistematizării în chimia anorganică sunt esențiale și pot fi regăsite în cărțile și sutele de articole științifice publicate. Membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei și al Academiei de Științe din Ungaria, membru al Academia Europaea, al International Council of Main Group Chemists și Alliance of the Universities for Democracy, a fost invitat ca visiting professor în SUA, Brazilia, Spania, Germania, Mexic și Singapore.

Mugur Isărescu Guvernator al Băncii Naţionale a RomânieiMugur Isărescu
Guvernator al Băncii Naţionale a României
Preşedinte al Secţiei de Economie, Sociologie şi Ştiinţe Juridice a Academiei Române

Înainte de a deveni guvernatorul Băncii Naționale a României, în septembrie 1990, a fost timp de 19 ani cercetător ştiinţific la Institutul de Economie mondială. Este membru al Clubului de Roma, organizaţie internaţională compusă din oameni de ştiinţă, economişti, oameni de afaceri, şefi şi foşti şefi de state, și preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma. Membru corespondent al Academiei Regale de Științe Economice și Financiare din Spania.

 

Ionel Valentin Vlad Președintele Academiei Române 2014 – 2017Ionel Valentin Vlad
Președintele Academiei Române 2014 – 2017

          Academicianul Ionel Valentin Vlad a realizat, în 1968, primul laser cu mediu activ solid din România și a fondat Laboratorul de Holografie din cadrul Institutului de Fizică Atomică din București. Rezultatele cercetărilor sale în domeniile holografiei, prelucrării optice a informației, opticii nelineare, opticii cuantice, nanofotonicii și instrumentelor de măsurare cu laseri au fost expuse în sute de lucrări științifice și trei brevete de invenție, unul dintre acestea fiind acordat în SUA. A înființat Școala de studii avansate a Academiei Române (SCOSAAR), cu o organizare și o structură compatibile cu școlile doctorale europene, a coordonat evaluarea institutelor de cercetare ale Academiei și elaborarea Strategiei pentru cercetare a Academiei, corelată cu Strategia națională pentru cercetare-dezvoltare-inovare și Programul Uniunii Europene „Horizon 2020”. Profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universității din București, a fost invitat și a susținut prelegeri în universități din Europa, SUA, Japonia, America Latină. Este membru al Societății Americane de Optică, al Societății Europene de Fizică, al Societății Europene de Optică, al Societății Internaționale de Inginerie Optică (SPIE –SUA). Dispariția acestei personalități marcante în decembrie 2017 reprezintă o pierdere iremediabilă pentru cultura și știința românească.

Adrian Curaj Ministrul Educaţiei Naţionale 2016 Directorul general al UEFISCDI 2010 - 2016Adrian Curaj
Ministrul Educaţiei Naţionale 2016
Directorul general al UEFISCDI 2010 - 2016

Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, Adrian Curaj este membru al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, membru al ARCOR (Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma), membru al Consiliului Director al US Fulbright Commission în România, reprezentantul României în Grupul de monitorizare al Procesului Bologna (Bologna Follow-Up Group). Și, de asemenea, coordonator sau expert/consultant în proiecte de cercetare/dezvoltare, finanţate de Banca Mondială, UNESCO, UNIDO, ETF (European Training Foundation) şi Comisia Europeană pentru învăţământ superior.

 

Membrii World Academy of Art and Science, desemnați de board-ul WAAS

Garry Jacobs CEO WAAS şi World University Consortium (WUC)Garry Jacobs
CEO WAAS şi World University Consortium (WUC)

Scriitor, cercetător și consultant în domeniile managementului afacerilor, dezvoltării economice și sociale și guvernării globale. Director al Centrului Internațional pentru Pace și Dezvoltare din Napa, California și membru al Clubului de la Roma. Înainte de a deveni președintele Academiei Mondiale de Artă și Știință, a coordonat  proiectrul WAAS  privind Global Challenge Employment și a dezvoltat, în colaborare cu Ivo Šlaus, indicele de bunăstare economică a oamenilor (HEWI), o alternativă la PIB.

 

 

Heitor Gurgulino de Souza Preşedinte al World Academy of Art and Science Rectorul Universităţii ONU Tokyo 1987 – 1997Heitor Gurgulino de Souza
Preşedinte al World Academy of Art and Science
Rectorul Universităţii ONU Tokyo 1987 – 1997

Președinte al Comitetului inter-american pentru știință și tehnologie, al Consiliului OAS pentru educație, știință și cultură, al Consiliului Internațional pentru Dezvoltare Educațională, al Institutului Ajijic Sobre Educación Internacional din Mexic, rector al Universității ONU din Tokyo, consilier special al directorului general UNESCO, vicepreședinte și apoi secretar-general al Asociației Internaționale a Președinților de Universități (IAUP), profesorul Gurgulino de Souza s-a implicat profund, de-a lungul celor peste șaizeci de ani de carieră academică, în promovarea cercetării științifice și a educației. Este autorul unui număr mare de articole în domeniul fizicii, al aplicării științei și al tehnologiei la dezvoltare, învățământului superior și administrației universitare.

Ivo Šlaus Preşedinte de onoare WAAS Preşedintele WAAS 2001 – 2013Ivo Šlaus
Preşedinte de onoare WAAS
Preşedintele WAAS 2001 – 2013

Președintele de onoare al Academiei Mondiale de Artă și Știință este decanul Colegiului Universității de Relații Internaționale Dag Hammarskjold din Zagreb și membru al consiliului consultativ internațional al Clubului de la Roma. Dintre numeroasele sale roluri științifice și diplomatice pot fi amintite cel de fondator al Academiei Europaea, de membru al Consiliului Pugwash și al Clubului Politic Balcanic, de președinte al Rețelei Internaționale a Centrelor pentru Dezvoltare Durabilă, de fondator al Societății Europene de Fizică și membru al Colegiului Director al Fundației Mondiale pentru Inovare. Profesorul Ivo Šlaus a predat la Institutul Ruđer Bošković din Zagreb, UCLA, Universitatea Duke, Universitatea Georgetown, Universitatea din Kyoto.

Alberto Zucconi Co-chairman WAAS Președinte al Institutului de Abordare Orientată spre Persoană (IACP)Alberto Zucconi
Co-chairman WAAS
Președinte al Institutului de Abordare Orientată spre Persoană (IACP)

Alberto Zucconi lucrează la nivel internațional ca trainer, lector și consultant pentru organizații publice și private și predă la Facultatea de Medicină a Universității din Siena (Italia). A scris cărți de psihologie, psihoterapie și promovarea sănătății, a inițiat și condus numeroase proiecte de cercetare. Dr. Zucconi este membru al Forumului Internațional de Leadership (ILF).

 

 

Nebojša Nešković Secretar General al Academiei Mondiale de Artă și Știință 2013-2018 Director al Proiectului TESLA 1997-2007 Președinte al Asociației sârbe a Clubului de la RomaNebojša Nešković
Secretar General al Academiei Mondiale de Artă și Știință 2013-2018
Director al Proiectului TESLA 1997-2007
Președinte al Asociației sârbe a Clubului de la Roma

Profesorul Nebojša Nešković lucrează în domeniul tehnologiei acceleratoarelor de particule. Studiile de licență în inginerie fizică și doctoratul în fizică teoretică de la Universitatea din Belgrad au fost completate de studii postdoctorale la Laboratorul Național din Oak Ridge, Tennessee, USA. A deținut diverse funcții în cadrul Institutului Vinča de Științe Nucleare de la Belgrad. Proiectul TESLA pe care l-a condus reprezintă o inovație în domeniul tehnologiilor de accelerare, esențiale în domeniul științelor și medicinei. Centrul Științific TESLA reunea sub conducerea lui 15 instituții educaționale și științifice din Europa Centrală și de Sud-Est.
Alături de experiența sa profesională, profesorul Nebojša Nešković are și o impresionantă carieră academică, fiind membru în Consiliul Național pentru Dezvoltare Științifică și Tehnologică din Serbia și în Consiliul Științific al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare de la Dubna, Rusia.

Președintele Academiei Române

Academician Ioan Aurel Pop Membru al Academiei Române Prof.dr., Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria ArteiIoan Aurel Pop
Prof.dr., Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei

Prof. dr. Ioan Aurel Pop, specializat în istorie medievală, instituții medievale și paleografie latină, este director şi membru în mai multe proiecte colective de cercetare ştiinţifică naţionale şi internaţionale, coordonator şi organizator al mai multor conferinţe internaţionale şi proiecte editoriale care implică zeci de cercetători din ţară şi din străinătate, editor al revistei Transylvanian Review și autor al unor lucrări științifice de referință despre istoria, adevărul și miturile poporului român.

 

Rectorul Universităţii din Bucureşti

Mircea Dumitru Membru corespondent al Academiei Române Președinte al Institutului Internațional de Filosofie - Paris Ministrul Educaţiei Naţionale 2016 - 2017Mircea Dumitru
Membru corespondent al Academiei Române
Președinte al Institutului Internațional de Filosofie - Paris
Ministrul Educaţiei Naţionale 2016 - 2017

Este specializat în logică filosofică, filosofia limbajului şi metafizica analitică a modalităţii, iar competenţele sale de predare şi cercetare acoperă domeniile logicii filosofice, logicii simbolice, filosofiei limbajului, metafizicii modalităţilor, epistemologiei, filosofiei minţii şi a conştiinţei. A publicat peste 50 de articole în reviste de specialitate şi capitole pe teme ca logică modală, teorii despre adevăr, semnificaţie, raţionalitate, filosofia lui Wittgenstein, logică contemporană (Quine, Kripke, Kit Fine), realism, esenţialism, relativism și a tradus în limba română lucrări de Nozick, Nagel, Wittgenstein, Quine, Forbes, Kripke. Academicianul Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate şi incompletitudine și, de asemenea, doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Ioan Aurel Pop Prof.dr., Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria ArteiAcademician Ioan Aurel Pop
Membru al Academiei Române
Prof.dr., Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei

Prof. dr. Ioan Aurel Pop, specializat în istorie medievală, instituții medievale și paleografie latină, este director şi membru în mai multe proiecte colective de cercetare ştiinţifică naţionale şi internaţionale, coordonator şi organizator al mai multor conferinţe internaţionale şi proiecte editoriale care implică zeci de cercetători din ţară şi din străinătate, editor al revistei Transylvanian Review și autor al unor lucrări științifice de referință despre istoria, adevărul și miturile poporului român.

 

Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi

Tudorel ToaderTudorel Toader
Prof.dr., Facultatea de Drept
Ministrul Justiției (2017 – 2019)
Judecător la Curtea Constituțională a României (2006-2016)

          Absolvent al Facultății de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza, ca șef de promoție. Doctor în științe juridice, specializarea Drept procesual penal. Începând cu 1990, când a fost angajat asistent, a parcurs toate treptele didactice până la gradul de profesor universitar. De-a lungul carierei, a predat criminologie, drept penal român și drept penal european.  Decan al Facultății de Drept în perioada 2004-2016 și director al Școlii doctorale în perioada 2005-2016. În anul 2016 a fost ales rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Este membru al Consiliului științific al Institutului Național al Magistraturii, Asociației Internaționale de Drept Penal, Comitetului de direcție al Asociației Române de Științe Penale, Asociației Române de Drept Constituțional, Consiliului științific al Institutului de Cercetări Juridice „Academician Andrei Rădulescu” și Agenției Naționale a Cercetării Științifice. Este, de asemenea, unul dintre cei doi membri români ai Comisiei de la Veneția. Face parte din colegiile de redacție a numeroase publicații juridice și a publicat numeroase lucrări de drept penal.

 

Membrii aleși la propunerea preşedintelui Consiliului știinţific

Vlad Nistor Președinte al Institutului Român de Arheologie - Atena, 2016 - în prezent Preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti 2012 - 2016 Decanul Facultăţii de Istorie 2004 - 2012Vlad Nistor
Președinte al Institutului Român de Arheologie - Atena, 2016 - în prezent
Preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti 2012 - 2016
Decanul Facultăţii de Istorie 2004 - 2012
Directorul general al Institutului Diplomatic Român 2005 - 2010, 2012

          Specializat în istorie antică și arheologie, Vlad Nistor a susținut conferințe la Institute Francais d'Archeologie Orientale (Cairo), Fondation Hardt pour L'Encouragement des Etdes Classiques, Vandoeuvres (Geneva), École Francaise d'Archeologie d'Athene, Departament des Sciences de l'Antiquite de l'Universite de Lausanne, University of London, Departament for British and Comparative Cultural Studies, The University of Warwick, Romisch- Germanischen Kommission, Frankfurt-am-Main și a publicat 12 cărți (autor și co-autor)

 

Radu Boroianu Preşedintele Institutului Cultural Român 2015 - 2017 Ministru secretar de stat în Ministerul Culturii (1991-1992, 2013-2014)Radu Boroianu
Preşedintele Institutului Cultural Român 2015 - 2017
Ministru secretar de stat în Ministerul Culturii (1991-1992, 2013-2014)

          Regizor, membru al Asociației Oamenilor de Teatru și membru UNITER (Uniunea teatrală din România), președinte onorific al Asociației pentru Promovarea Artei Vizuale Contemporane, Radu Boroianu este fondator al Asociației Comercianților de Opere de Artă, co-fondator al casei de Licitații Artmark și al galeriilor Art Society și Point Contemporary și membru al Asociației Internaționale a Neguțătorilor de Obiecte de Artă. A fost ministru secretar de stat în Ministerul Culturii (1991-1992, 2013-2014), secretar de stat pentru Francofonie și reprezentant personal al Președintelui României în Consiliul OIF (2005), ambasador al României în Elveția (1997-200), ministru delegat pentru Informații Publice (1997).