Agenda ISACCL

Colaborare instituțională în proiectul „Istoria Balcanilor” (Belgrad, 15 noiembrie 2019)

Aflat la Belgrad, la reuniunile anuale ale Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS) și ale Consorțiului Universității Mondiale (WUC), președintele Constantinescu a dat curs invitației Excelenței Sale Oana Cristina Popa, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Serbia, de a vizita noul sediu al Ambasadei la Belgrad într-o întrevedere restrânsă împreună cu generalul de brigadă (r), dl. Mircea Mîndrescu și directorul biroului ONU la Belgrad, Excelența Sa Simona Miculescu. La această întrevedere, președintele a oferit Ambasadei României o emisiune filatelică dedicată conferinței Internaționale „30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est. Rolul diplomației culturale în dezamorsarea conflictelor înghețate”, desfășurată la București în perioada 1-2 aprilie 2019. Cu această ocazie, Excelența Sa Simona Miculescu, l-a invitat a doua zi pe președintele Constantinescu într-o vizită de lucru la biroul ONU pe care îl conduce, unde discuțiile din seara precedentă s-au continuat în prezența doamnei ambasador Popa, căreia președintele Constantinescu i-a propus o colaborare inter-instituțională în proiectul „Istoria Balcanilor” derulat de ISACCL.

Colaborare instituțională în proiectul „Istoria Balcanilor”

Reuniunea anuală a Academiei Mondiale de Artă și Știință (Belgrad, 13-16 noiembrie 2019)

Președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Emil Constantinescu, a participat la reuniunile anuale ale Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS) și ale Consorțiului Universității Mondiale (WUC), organizate la sediul Asociației Economiștilor din Serbia. În cadrul acestor evenimente, consiliile administrative ale Academiei Mondiale de Artă și Știință și ale Consorțiului Universității Mondiale au stabilit prioritățile logistice și administrative pentru anul 2020, și au prezentat proiectele de deschidere internațională inițiate, promovate și susținute de WAAS și de WUC.

În cadrul Adunării Generale, difuzată în direct pe internet prin intermediul platformei “Webinar” deținută și operată de Academia Mondială de Artă și Știință, președintele Constantinescu a prezentat raportul de activitate al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului: proiectele, programele inițiativele și parteneriatele Institutului încheiate sau în curs de derulare în anul 2019, precum și cele prefigurate pentru anul 2020.

Reuniunea anuală a Academiei Mondiale de Artă și Știință

Proiecte comune de coeziune științifică europeană. Întâlnire cu academicianul Günter Stock (Berlin, 10 noiembrie 2019)

Președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Emil Constantinescu, a avut o întâlnire cu academicianul german Günter Stock, în cadrul căreia au fost discutate posibilități de colaborare științifică din agenda de cercetare a Institutului de Studii Avansate în Cultura și Civilizația Levantului.

Întâlnirea a constituit un bun prilej pentru analizarea unor proiecte comune de coeziune științifică europeană, care să conducă la noi evaluări ale moștenirii culturale europene și levantine, respectiv la noi înțelegeri ale comunităților istorice care conviețuiesc de secole în acest spațiu, de păstrare a identității acestora și de creare a unor perspective de dezvoltare.

Günter Stock este o personalitate europeană de referință în activitatea academică. Fost președinte al Academiei de Științe Berlin-Brandenburg și președinte al Uniunii Germane a Academiilor de Științe, medicul și profesorul Stock este, începând din aprilie 2012, președintele tuturor academiilor europene (All European Academies – ALLEA), iar începând din octombrie 2015 este președinte al Boardului executiv al Fundației Einstein din Berlin.

O nouă întâlnire de lucru a fost programată pentru începutul anului viitor, la București.

Proiecte comune de coeziune științifică europeană. Întâlnire cu academicianul Günter Stock

Conferința Internațională „10 ani de parteneriat strategic între România și Azerbaidjan” (Baku, Azerbaidjan, 16 martie 2019)

În timpul vizitei sale în Azerbaidjan, președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, domnul Emil Constantinescu a fost invitat să participe la conferința intitulată 10 ani de parteneriat strategic între România-Azerbaidjan, organizată de Ambasada României în Azerbaidjan și Centrul Cultural de Limba Română, ocazie cu care a efectuat o vizită la sediul acestuia situat în cadrul Universității de Limbi Străine din Baku. Centrul este condus de doamna Dr. Iosefina Blazsani-Batto și are ca scop, alături de promovarea limbii și culturii române în Azerbaidjan, și întărirea relațiilor culturale dintre cele două state.

Alături de președintele Constantinescu, la această conferință au mai participat ca invitați de marcă și doamna Ana Birchall, Vice-Prim ministru al României, domnul Azay Guliyev, membru al Adunării Naționale din Azerbaidjan și Președinte al Grupului de Lucru Interparlamentar România-Azerbaidjan și prof. dr. Etibar Najafov, Președinte al Departamentului de Relații Interetnice, Multiculturalism și Probleme Religioase, din cadrul Administrației Prezidențiale a Azerbaidjanului.

Relațiile bilaterale româno-azere datează din 1992, când au fost stabilite oficial relațiile diplomatice între cele două state, urmate de deschiderea Ambasadei României în Azerbaidjan în 1998 și de cea a Republicii Azere la București în 2001. Un moment semnificativ în desfășurarea relațiilor bilaterale între cele două state survine în 28 septembrie 2009, când se semnează Declarația Comună pentru Stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Azerbaidjan. În baza acestui parteneriat, cooperarea se desfășoară la mai multe nivele: de securitate, politic, economic, energetic, cultural și științific.

De asemenea, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului își propune să întărească relațiile cu partea azeră în vederea deschiderii unei colaborări de lungă durată pe teme ce vizează spațiul cultural și științific al Levantului istoric, zonă din care face parte și Republica Azerbaidjan. În acest sens, un prim pas va fi încheierea unui acord de parteneriat cu Centrul Cultural de Limba Română, al Universității de Limbi Străine din Baku, precum și direcționarea către acesta a unei contribuții considerabile de volume de literatură științifică în limba română.

Summitul Economic Eurasistic: dezbateri despre orginea conflictelor și diplomația păcii (Istanbul, 6-7 februarie 2019)

Emil Constantinescu, președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, și Luiza Niță, Direcția Istoria Culturii și Civilizației, au participat în zilele de 6 și 7 februarie 2019 la cel de-al 22-lea Summit Economic Eurasiatic, organizat la Istanbul de către Fundația Marmara. La eveniment au participat peste 300 de persoane, foști șefi de stat și de guvern, înalți oficiali, reprezentanți ai mediului academic și ai mediului de afaceri din peste 30 de țări. Printre participanți s-au numărat: Abdullah GÜL, președintele Republicii Turcia (2007-2014), Bujar NISHANI, președintele Albaniei (2012-2017), Danilo TURK, președintele Sloveniei (2007-2012), Filip VUJANOVİĆ, președintele  Muntenegrului (2006-2018), Gjorge IVANOV președintele Macedoniei, Ivo JOSIPOVIĆ, președintele Croației (2010-2015), Mladen IVANIC, președintele Bosniei și Herzegovinei (2014-2018), Petru LUCINSCHI, președintele Republicii Moldova (1997-2001), Stjepan MESIĆ,  președintele Croatiei (2000-2010), Valdis ZATLERS, președintele Letoniei (2007-2011), Ali YERLİKAYA, guvernatorul Istanbulului, Mevlüt ÇAVUŞOĞLU, ministrul de Afaceri Externe al Republicii Turcia,  Alenka BRATUSEK, viceprim-ministru al Sloveniei, dr. Elena KIRTCHEVA, ambasador, secretar general al Forumului Economic de la Viena, prof. dr. Vujica LAZOVIC, fostul viceprim-ministru al Muntenegrului, dr. Seyed Kamal KHARRAZI ministrul afacerilor externe al Iranului (1997-2005), Dumitru BRAGHIS prim-ministrul Moldovei (1999-2001), arhiepiscopul Bartolomeu, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Yusuf ÇETİN, vicarul patriarhal al Bisericii Ortodoxe Siriace din Istanbul, Leonardo MANZARI, directorul Institutului European pentru Dialogul Eurasiatic.

Președintele Emil Constantinescu, care a primit în 2016 Medalia de Onoare a Fundației Marmara, a avut o intervenție în cadrul sesiunii dedicate foștilor șefi de stat – Sagacious Men Session – care a avut drept temă Populism. The Revival of New Concepts in the World with the Weakening of Liberal Democracy. Populism Nationalism, Racism is the beginning of new conflicts?

În discursul său, președintele a accentuat rolul educației și al umanismului, drept soluții ale populismului actual, definit ca un eșec social și moral al democrației reprezentative occidentale: „Prin degradarea nivelului de cultură și educație, societatea se vede lipsită de persoane capabile să judece cu propria lor minte și ne îndreptăm spre o societate cu instituții democratice, dar fără cetățeni. După părerea mea, este nevoie de un nou umanism bazat pe valorile morale universale și el poate fi promovat doar în mediul academic și pus la baza unei reconstrucții a societății civile, capabile să revigoreze instituțiile democratice. Aceasta este responsabilitatea noastră, a mediului academic”.

Summit-ul Economic Eurasiatic, organizat de Fundația Marmara în ultimele două decenii, este o platformă de dialog și cooperare, care promovează pacea, dialogul religios, schimburile culturale și relațiile economice dintre Turcia și țări din UE, Balcani, Orientul Mijlociu, Caucaz şi Asia Centrală.

Parteneriat între Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și GeoEcoMar: "Rediscovering the common cultural heritage in the Black Sea" (18 ianuarie 2019)

Prof.dr. Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al ISACCL, și dr. Adrian Stănică, președintele Consiliului Științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar) au semnat un acord de parteneriat pentru derularea în comun a unora dintre activitățile pe care cele două instituții le desfășoară în Dobrogea.

Pentru luna mai, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și GeoEcoMar pregătesc conferința "Rediscovering the common cultural heritage in the Black Sea".

Parteneriat între Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și GeoEcoMar: "Rediscovering the common cultural heritage in the Black Sea"

Conferința „Dobrogea – martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”. Prezentarea rezultatelor preliminare și inaugurarea expoziției „Cariere de piatră, cetăți și monumente arheologice” (29 noiembrie 2018)

La cinci luni după prezentarea inițială la Constanța, în iunie 2018, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, împreună cu Universitatea „Ovidius” din Constanța și Institutul Geologic al României, au organizat, la Muzeul de Geologie, conferința în care au fost prezentate rezultatele preliminarii ale campaniei din vară și proiecții privind derularea proiectului în următorii ani. Directorul științific al ISACCL, prof.dr. Dan Grigorescu, a prezentat coordonatele proiectului, iar împreună cu prof.dr. Marius Skolka (Universitatea „Ovidius” din Constanța), și un „Jurnal de călătorie prin Dobrogea anului 2018”, un scurt film de prezentare a campaniei preliminare derulate în august 2018. În cadrul celor două secțiuni, „Etnografie, Istorie, Arheologie” și „Protecția mediului natural”, au fost prezentate studiile ce se vor derula în cadrul proiectului și care vor acoperi diferite segmente de cercetare a acestei provincii, istoria locurilor și a comunităților etnice și religioase, patrimoniul cultural și natural.

100 de ani de relații diplomatice oficiale româno-arabe (9 octombrie 2018)

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, în parteneriat cu Centrul Cultural European Româno-Panarab (C.C.E.R.P.A.) și Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, organizează conferințele „Istoria relațiilor româno-arabe” și „Studiul limbii arabe și traducerea literaturii arabe în România”. Evenimentul dedicat împlinirii a 100 de ani de relații diplomatice cu lumea arabă s-a desfășurat în sala-amfiteatru a muzeului, în prezența ambasadorilor țărilor arabe în România, profesorilor universitari și artiștilor interesați de acest domeniu. La finalul prelegerilor, participanții au fost invitați la vernisajul unei expoziții-dialog între opere cu tematică românească și arabă, creații a doi pictori români, Paul Mecep și Vladimir Ivanovici, care au reușit să reliefeze numeroasele similitudini dintre două civilizații dezvoltate pe filiere atât de diferite.

100 de ani de relații diplomatice oficiale româno-arabe (9 octombrie 2018)

Cercetări privind relațiile dintre România și Turcia, la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (25 septembrie 2018)

Institutul de Turcologie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ambasada Republicii Turcia, Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) la București și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului organizează, la împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice româno-turce, o conferință în care sunt prezentate cele mai recente cercetări privind relațiile dintre cele două țări. Ele sunt rezumate succint de prof.dr. Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie: “În urmă cu 140 de ani, între România şi Turcia au început raporturi fundamental noi, de cooperare pe multiple planuri, în avantaj reciproc. Cu excepţia unor sincope relativ scurte, aceste relaţii au avut mereu evoluţii de natură să apropie şi mai mult cele două ţări între ele. Astăzi, România şi Turcia se află în parteneriat strategic şi sunt aliate în cadrul celei mai mari şi mai puternice organizaţii politico-militare din întreaga istorie a omenirii, care este NATO.”

Cercetări privind relațiile dintre România și Turcia, la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (25 septembrie 2018)

Emil Constantinescu la World Alliance of Religions’ Peace Summit (WARP), Seul, Coreea de Sud (17 - 19 septembrie 2018)

Summit-ul se desfășoară anual, începând din anul 2014, și oferă o platformă de dezbatere pentru liderii politici și religioși, tineret și grupuri de femei, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile din întreaga lume. Schimbul de idei și practici, abordarea cuprinzătoare care implică diferite domenii de expertiză sunt puse în slujba păcii. O astfel de abordare se bazează pe „Declarația privind pacea și încetarea războiului” (DPCW) și include promovarea cooperării internaționale pentru reunificarea pașnică a Peninsulei coreene. „Inițiator al Inițiativei Levant pentru pace globală”, Emil Constantinescu a fost invitat în Coreea de Sud încă de la prima ediție a summit-ului global al păcii, care a avut loc cu patru ani în urmă: „Toată activitatea mea ca președinte al Academiei Diplomației Culturale din Berlin, unde am lansat ”Inițiativa Levant pentru pace globală”, a avut de la început scopul de a aduce împreună liderii religioși pentru a da un mesaj hotărât că nu există incitare la război în niciuna din religii, ci dimpotrivă fundamentul tuturor religiilor este pacea.” Anul acesta, Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a primit premiul organizatorilor, în semn de recunoaștere și prețuire a eforturilor sale în slujba păcii.

Deschiderea Școlii Anuale de Studii Bizantine, în Sala Senatului Universității din București (11 septembrie 2018)

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) organizează, sub coordonarea științifică a profesorului Paolo Odorico (École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris), o școală de studii bizantine cu subiectul „Reprezentări ale Bizanțului în istorie, literatură și artă”, la București și Constanța, între 11 și 19 septembrie 2018. Parteneri: Universitatea din București, Universitatea “Ovidius” din Constanța, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale al Universității din București, Institutul de Știință, Cultură și Spiritualitate al Universității „Ovidius” din Constanța, Fundația Română pentru Democrație. În discursul susținut la ceremonia de deschidere, Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al ISACCL, sublinia: „Perioada bizantină a reprezentat un moment de înflorire culturală, intelectuală, socială și religioasă, care și-a pus amprenta masiv și ireversibil asupra istoriei mondiale. Dincolo de vestigiile istorice, elemente de viață și activitate ale lumii bizantine se regăsesc în multe din interacțiunile sociale de astăzi. Acesta este și motivul pentru care studiile bizantine au cunoscut o renaștere viguroasă la nivelul mediului academic contemporan, fie că ne referim la universități, fie la centre de cercetare din întreaga lume.” Președintele Academiei Române, prof.dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a transmis un mesaj participanților: „Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prin Școala Anuală de Studii Bizantine, reînvie o tradiție îndelungată, prin care spiritul românesc a reușit să își reafirme dubla sa apartenență culturală: pe de o parte, provenind din Vestul latin, iar de cealaltă, din Estul bizantin. Chiar dacă, prin descendența lor romană – precum și prin limba, numele și modalitatea lor de a aborda creștinismul – , românii își susțin descendența din marea familie vest europeană, Noua Romă a Estului a reușit, totuși, să își lase amprenta vizibilă asupra acestui popor.”

Deschiderea Școlii Anuale de Studii Bizantine, în Sala Senatului Universității din București (11 septembrie 2018)

Conferința „Dobrogea. Martor al civilizațiilor Levantului. Punte între Extremul Orient și Occident”, Constanța, 21-23 iunie 2018

Prof.univ.dr. Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific, și prof.univ.dr. Dan Grigorescu, directorul științific, au lansat în cadrul conferinței de la Constanța două dintre programele multianuale de cercetare ale Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL), conturate în spațiul dobrogean. Dobrogea reprezintă modelul pe care România îl propune ca posibilă soluție pentru rezolvarea conflictelor interetnice și interconfesionale din spațiul Levantului. Și tot Dobrogea, situată la intersecția Drumului Chihlimbarului, care ajungea de la Marea Nordului în estul Mediteranei, cu Drumul Mătăsii, care lega China de Europa Occidentală, poate reprezenta un punct important pe traseul renașterii nu numai economice, dar și culturale, a noului Drumul al Mătăsii, proiectul vizionar al secolului XXI, lansat în ultima decadă a secolului trecut la inițiativa președintelui Georgiei, Eduard Șevarnadze, președintelui Turciei, Suleyman Demirel, președintelui Azerbaidjanului, Gaidar Aliyev și președintelui României Emil Constantinescu.China preluat acest proiect și l-a relansat în anul 2013: „Belt and Road Initiative”. Parteneri ai Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului în derularea acestor proiecte sunt Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și Universitatea „Ovidius” din Constanța.

osibilă soluție pentru rezolvarea conflictelor interetnice și interconfesionale din spațiul Levantului

„Solidarity of Empaty for Peace”, conferință organizată de  “Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light” (HWPL) și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) la Palatul Parlamentului din București, 19-20 mai 2018

Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a fost chairman-ul unei reuniuni la nivel înalt a foștilor lideri din Europa Centrală și de Est pentru răspândirea culturii păcii și un apel la susținerea reunificării pașnice a Peninsulei Coreea. Conferința organizată la București s-a bucurat de participarea președintelui Ucrainei 2005 - 2010, Viktor Iușcenko, președintelui Croației 2000-2010, Stjepan Mesic, președintelui Albaniei 1997 - 2002, Rexhep Meidani, a primului președinte democrat din Belarus 1991 - 1994, Stanislav Șușkevici. Li s-au alăturat Haris Silajdžić, fost președinte al Administrației prezidențiale din Bosnia-Herțegovina și Milka Ristova, judecător al Curții Supreme din Macedonia. Toți cei menționați, protagoniști ai istoriei recente a Europei Centrale și de Est, o perioadă confruntată cu schimbări de regim, reforme economice și sociale dureroase, conflicte etnice, sunt în măsură să ofere o prestigioasă experiență pentru fondarea unei culturi a păcii, rolul primordial al diplomației culturale. Organizația neguvernamentală sud-coreeană “Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light” (HWPL) este unul dintre susținătorii și promotorii pe continentul asiatic a „Inițiativei Levant pentru Pace Globală”, lansată de Emil Constantinescu în 2011, la Academia de Diplomație Culturală din Berlin. „Inițiativa Levant pentru Pace Globală”, prezentată de președintele Emil Constantinescu la ONU și UNESCO, a fost adoptată și promovată de Interparliamentary Coalition for Global Ethics (IPCGE), care a mobilizat lideri religioşi şi din mediul academic din mai multe ţări din Europa şi Asia. 38 de parlamentari ai Adunării Parlamentare din Consiliul Europei au semnat pentru susţinerea ei. În cea de-a doua zi a conferinței a fost prezentat programului inițiat de HWPL la începutul lunii mai, “Youth let's voice out”, menit să-i încurajeze pe tinerii din întreaga lume să-și facă auzite vocile, să-și exprime opiniile asupra problemelor interne și internaționale, să contribuie la promovarea unei culturi a păcii.

„Solidarity of Empaty for Peace”, conferință organizată de  “Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light”
“Youth let's voice out”

Inițiativa Levant pentru pace globală

„Prin diplomaţie culturală spre o pace durabilă”, Palatul Parlamentului, București, 19–21 noiembrie 2017

mai mult...