Conferința internațională
30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est
Rolul diplomației culturale în dezamorsarea conflictelor înghețate
28 martie 2019, București
Fundația Română pentru Democrație, cu sprijinul Guvernului României, în colaborare cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Senatul României și Ministerul Afacerilor Externe, organizează Conferința internațională 30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est. Rolul diplomației culturale în dezamorsarea conflictelor înghețate, la București, în zilele de 1-2 aprilie.
Evenimentul va reuni foști șefi de stat și de guvern, înalți oficiali, specialiști și cercetători din mediul academic din regiunea Mării Negre și a Mării Baltice, Balcani și Peninsula Coreea.
Sesiunea inaugurală va avea loc luni, 1 aprilie, la Palatul Parlamentului, Sala de Plen a Senatului (intrarea A1, Calea 13 Septembrie nr. 1-3), în intervalul orar 9.30-10.30, urmând ca lucrările conferinței să se desfășoare la Palatul Regal din București, Sala Oglinzilor
Organizată cu prilejul sărbătoririi a trei decenii de la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est, conferința va pune în lumină importanța liderilor care au schimbat istoria în 1989, propunându-și să împărtășească experiența lor nemijlocită în procesul de tranziție de la comunism la democrație, precum și în gestionarea conflictelor în cursul acestei tranziții. Căderea regimurilor comuniste în 1989-1990 a adus la suprafață, în spațiul controlat timp de peste patru decenii de Uniunea Sovietică, vechi conflicte între națiuni, etnii și religii, care nu fuseseră soluționate, ci doar „înghețate” în perioada regimurilor totalitare. Experiența câștigată în tranziția postcomunistă poate fi utilă în dezamorsarea unor conflicte actuale pe plan european și mondial.
Partenerii evenimentului sunt: Alianța Religiilor pentru Pace (HWPL), Centrul Internațional Marea Baltică-Marea Neagră, Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală, Universitatea din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative.