Comunicat de presă, 10 iunie 2020

Propunerea legislativă de desființare a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, respinsă astăzi de Camera Deputaților - o colecție de aberații și minciuni ale inițiatorilor USR

 

                Camera Deputaților, for decizional, a respins în ședința din 10 iunie 2020, inițiativa legislativă a USR de desființare a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Pentru respingerea inițiativei s-au pronunțat 182 de deputați, împotriva respingerii propunerii s-au pronunțat 44 de deputați și 64 de deputați s-au abținut. Anterior, la 23 aprilie 2020, Senatul a respins inițiativa USR cu 114 voturi „pentru", 13 „împotrivă" şi 3 abţineri.

                Respingerea inițiativei de desființare a Institutului aruncă în derizoriu demersul politicianist al USR, care s-a dovedit o colecție de aberații și minciuni sfruntate. Inițiatorul propunerii legislative și grupul de semnatari nu au nici cea mai vagă idee cum funcționează un institut de cercetare științifică și, pe de altă parte, folosesc cu bună știință de date false, pentru un demers politicianist populist.

                Afirmația utilizată de USR în campania dusă împotriva ISACCL – sinecură -, îi prezintă drept analfabeți funcționali. Sinecură înseamnă ,,slujbă, funcție bine retribuită, care cere muncă minimă sau nu cere nicio muncă'' și nu o activitate intensă și fructuoasă, conform reglementărilor legale, fără avantaje suplimentare și, în câteva funcții de conducere, chiar cu un caracter de voluntariat.

                Politicile publice în vigoare nu au în vedere desființarea de către Parlament a unor instituții de cercetare științifică fără consultarea Academiei Române, a Ministerului Educației, a Ministerului Cercetării sau a Ministerului Culturii. Toate aceste instituții și-au dat acordul pentru înființarea ISACCL. Conducerea ISACCL este asigurată de Consiliul Științific, din care fac parte președintele Academiei Române și rectorii universităților din București, Cluj și Iași, conducerea Academiei Mondiale de Artă și Știință, profesorii universitari Adrian Curaj (Ministru al Educației Naționale – 2016) și Vlad Nistor (președinte al Institutului Român de Arheologie – Atena), Radu Boroianu (președinte Institutului Cultural Român 2015-2017). Președintele Consiliului Științific este prof.dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA. Din Consiliul Consultativ fac parte personalități prestigioase din țară și străinătate: Federico Mayor (director-general UNESCO 1987 – 1999), Ismail Serageldin (director fondator Bibliotheca Alexandrina, vicepreşedintele Băncii Mondiale 1992 – 2000), Erhard Busek (Ministrul Educaţiei, Ştiinţei şi Cercetării, vicecancelar al Austriei 1991- 1995, coordonator al Pactului de Stabilitate în Europa de Est 2002 – 2008), academicienii Eugen Simion, Cristian Hera, Victor Voicu, Maya Simionescu, Răzvan Theodorescu, Basarab Nicolescu, foști miniștri ai Educației și Culturii (Andrei Marga, Daniel Barbu, Puiu Hașotti, Sorin Câmpeanu), foștii ambasadori Tasin Gemil, Radu Onofrei și Doru Costea, prof. dr. Romulus Brâncoveanu (decan al Facultății de Filosofie, Universitatea din Bucureşti), Dan A. Petre, director-general al Institutului Diplomatic Român.

                Astfel de inițiative de desființare au existat doar în perioada dictaturii comuniste. E greu de imaginat că într-un stat democratic din Uniunea Europeană, un grup de politruci fără nicio prestanță academică pot să inițieze desființarea unui institut de cercetare științifică. Centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință, ISACCL desfășoară exclusiv activitate științifică, fără nicio implicare politică. Iar proiecte precum "Inițiativa Levant pentru pace globală", prezentat în Consiliul Europei,  Congresul SUA, ONU, UNESCO, Senatul Franței, Senatul Italiei, Vatican sau platforma academică "Lumea post-pandemia COVID-19: o viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă" conferă prestigiu international Parlamentului României.

                Următoarea conferință internațională, organizată de ISACCL, împreună cu Academia Mondială de Artă și Ștință și Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, se va desfășura în perioada 15-19 iunie 2020: "Global Leadership for the 21st Century. Strategies for Transformative Global Leadership".

Colegiul Director

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu