Inițiativa Levant pentru pace globală

Moment de bilanț: 6 ani de parteneriat cu Universitatea „Ovidius” Constanța în Programul „Dobrogea – martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”

Vineri, 24 noiembrie, s-a desfășurat la Universitatea „Ovidius” workshopul „Monumentele naturii și conservarea biodiversității în Dobrogea”, organizat de Facultatea de Științe ale Naturii si Științe Agricole a UOC împreună cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și Comisia Monumentelor Naturii a Academiei Române. În programul întâlnirii, foști absolvenți ai Facultății, în prezent…
mai mult

Prelegere despre contactele grecilor de pe coasta vestică a Mării Negre cu Orientul; susținută la Innsbruck de Liviu Iancu

Prelegerea „Yauna [Grecii] de pe coastele vestice și nordice-vestice ale Mării Negre și contactele lor cu Orientul Apropriat în perioada arhaică” a fost susținută a fost susținută miercuri, 22 noiembrie 2023, de colegul nostru, Liviu Iancu, la Institutul de Istorie Antică și Studii Orientale al Universității din Innsbruck. Într-o primă parte a prezentării, Liviu a examinat mărturiile…
mai mult

Colaborare de prestigiu cu Muzeul Național de Arheologie din Atena pentru proiectul „Orașe – porturi în regiunea danubiano-pontică”

Cu ocazia deplasării sale la Atena, la reuniunea anuală a Academiei Mondiale de Artă și Știință, prof. dr. Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL), împreună cu prof. dr. Vlad Nistor, membru al Consiliului Științific al ISACCL, președintele Institutului Român de Arheologie de la Atena și…
mai mult

Lansarea volumului „România în elita academică mondială. 2017-2023”

Sediul Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a găzduit ieri un eveniment special. Cu ocazia împlinirii a șase ani de existență a ISACCL a fost lansat, în prezența partenerilor instituționali, volumul „România în elita academică mondială. 2017-2023”, editor Laura Ganea. Este carte de excepție care, în cele peste 800 de pagini ale…
mai mult

Conferința „Relații premoderne între dreptul evreiesc și cel islamic”, susținută de Prof. Dr. Lena Salaymeh

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului organizează conferința „Relații premoderne între dreptul evreiesc și cel islamic”, susținută de Prof. Dr. Lena Salaymeh - Universitatea Oxford și École Pratique des Hautes Études Paris. Conferința va avea loc luni, 20 noiembrie 2023, începând cu ora 17.00 la sediul  ISACCL, evenimentul desfășurându-se atât on-site cât…
mai mult

„Evreii în cultura, știința și arta românească”. Simpozion internaţional „Iuliu Barasch” la Academia Română, în parteneriat cu ISACCL, dedicat operei și personalității lui Ilarie Voronca

Prima ediţie a Simpozionului internaţional „Iuliu Barasch", organizată de Academia Română la 13 octombrie 2023, în parteneriat cu Centrul de Cercetări Interdisciplinare în Ştiinţe Umaniste şi Sociale de la Universitatea „Paul Valery" din Montpellier, Fundaţia „Familia Menachem H. Elias", B'nai Brith România și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, este dedicată personalității…
mai mult

Experiența Catedrei UNESCO de la Universitatea din Wuppertal, integrată în proiectul „Orașe-porturi în regiunea danubiano-pontică”

Conducerea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, reprezentată de președintele Consiliului Științific, prof. dr. Emil Constantinescu, directorul științific, prof. dr. Dan Grigorescu și directorul Direcției „Istoria Culturilor și Civilizației Levantului”, dr. Cătălin-Ștefan Popa, a luat parte la o întrevedere cu directorul Catedrei UNESCO pentru Antreprenoriat, Inovare, Transformare și Management Intercultural din cadrul…
mai mult

„Lecția” președintelui Constantinescu către noii membri ai Corpului Diplomatic

Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof. dr. Emil Constantinescu, a participat astăzi, 11 octombrie, la Programul de Pregătire Diplomatică de Bază pentru Noii Membri ai Corpului Diplomatic și Consular al României, organizat de Institutul Diplomatic Român în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe. La evenimentul organizat în sala…
mai mult

„Universitatea dincolo de ziduri”. Institutul Levant susține organizarea Centrului Berthelot drept loc al comunicării dintre mediul academic și comunitățile din Ţara Hațegului

În comuna General Berthelot, aproape  de orașul Hațeg se află Centrul de dezvoltare durabilă Tara Hațegului – Retezat, proprietate a Academiei Române, refăcut prin fonduri europene în anul 2010. Centrul cuprinde conacul și  două clădiri anexe care au aparținut familiei nobiliare Nopcsa, dăruite generalului Henri Mathias Berthelot în semn de recunoaștere a meritelor sale în…
mai mult

„Poate fi digitalizarea un răspuns la criza actuală? Sau inteligența artificială? Îi delegăm inteligenței artificiale viitorul umanității?”

  Invitat la cea de-a șase ediție a Stress Congress, având ca temă „Provocările digitalizării în managementul medical al stresului”, profesorul Emil Constantinescu a lansat câteva întrebări pentru mediul academic legate de proiectele de reconstruire a viitorului, ale căror răspunsuri necesită o conversație mondială. Vă împărtășim punctul de vedere al președintelui Consiliului Științific al Institutului…
mai mult