Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof. dr. Emil Constantinescu, a răspuns cu bucurie invitației de a participa la prima ediție a „Galei Cercetării Românești”, organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (Ateneul Român, 31 ianuarie 2023).
„O țară devine colonie când nu își mai finanțează cercetarea științifică și, în consecință, nu mai este capabilă să aibă o viziune și o strategie proprie de dezvoltare, fiind nevoită să aplice programele concepute de alte instanțe. Schimbarea fundamentală a politicii românești trebuie să aibă în vedere susținerea puternică și imediată a institutelor de cercetare din universitățile de stat și Academia Română. Abandonarea acestora în favoarea firmelor private de consultanță, străine și autohtone, va crea un spațiu de corupție la intersecția intereselor financiare locale și europene”, afirma președintele Emil Constantinescu în discursul susținut la conferința „Dreptul constituțional la apă curată și aer sănătos. Apa și pădurea - surse vitale ale vieții”, organizată de Institutul Social-Democrat „Ovidiu Șincai” și Asociația „Pro-Democrația” la Universitatea Transilvania din Brașov (3 noiembrie 2022).
Prin „Gala Cercetării Românești”, inițiată de ministrul Sebastian Burduja, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării începe „o tradiție de recunoaștere la cel mai înalt nivel a meritelor celor care proiectează și construiesc viitorul României și al lumii". Premiile pentru cercetare și inovare au fost conferite unor cercetători individuali, dar și unor echipe de cercetare, atât celor tineri, cât și celor cu experiență.
Prezent la eveniment, prim-ministrul Nicolae Ciucă declara astăzi, 1 februarie 2023: „Am avut onoarea să particip la prima ediție a Galei Cercetării Românești. Îmi doresc ca acest eveniment să devină o tradiție prin care să recunoaștem meritele celor care construiesc România viitorului. Rolul cercetării științifice este fundamental în existența oricărei societăți moderne. De aceea, în 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut. Până în 2027, cercetarea va beneficia de investiții de 60 de miliarde de lei, conform planului național aprobat anul trecut de către Executiv. Aceste investiții se vor întoarce înapoi prin creștere economică, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului de trai al tuturor românilor. Componenta de cercetare-dezvoltare și inovare are un loc important și în PNRR. Din cele 260 de milioane de euro alocați investițiilor în acest sector, 183 de milioane sunt destinate atragerii în România a celor mai buni cercetători, români și străini. Concomitent, lucrăm și la îmbunătățirea cadrului legislativ din domeniu, astfel încât cercetătorii români din diaspora să se întoarcă acasă, iar țara noastră să devină exportator de cunoaștere și tehnologie la nivel global”.