Excelența Sa, doamna Tamar Beruchashvili, ambasadorul Georgiei în România, în vizită la Institutul Levant

„Sunt aici, în primul rând, pentru a vă asculta”, a afirmat Excelența Sa Doamna Ambasador Tamar Beruchashvili, la întâlnirea cu președintele Emil Constantinescu, subliniind contribuția acestuia la dezvoltarea României și a diplomației culturale, un instrument deosebit de util pentru a apropia popoare și culturi.

Vizita ambasadorului Georgiei, o continuare a colaborării începute prin apariția, sub egida Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a volumului lui Ghiorghi Gaprindașvili -„Istoria Georgiei. Din cele mai vechi timpuri până în secolul al XXI-lea” (Editura Omnium, București, 2022), a avut drept scop stabilirea unor noi direcții de colaborare, cu precădere în proiecte de diplomație culturală  și a celor dedicate colaborării în regiunea Mării Negre.

Colaborarea cu Ambasada Georgiei se înscrie în misiunea pe care Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și-a asumat-o: cercetarea științifică a civilizațiilor care au înflorit în spațiul Orientului Mijlociu, Balcanilor și Caucazului, pentru o mai bună înțelegere a prezentului și anticiparea viitorului.

Istoria Georgiei, o cultură străveche, prezintă multe similitudini cu istoria României.

„Statutul carpato-danubiano-pontic pentru România și cel caucazo-pontic pentru Georgia le-a deschis calea către universalitate. Datorită relației de condiționare între spațiul geografic și destinul istoric, românii și georgienii au împărtășit rolul ariei pontice ca un punct de convergență a marilor curente de civilizație care au legat Asia Centrală cu Europa Centrală și Europa de Est cu Europa de Vest, participând și la dialogul deschis între Extremul Orient și Occident. În același timp, în decursul întregii lor istorii, România și Georgia au fost victimele înțelegerilor politice care decurg din organizarea ierarhică a păcii hegemonice, cu deosebire la cea instaurată după Primul și după cel de-al Al Doilea Război Mondial”, sublinia președintele Constantinescu în prefața volumului menționat, într-un studiu de istorie comparată.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu